Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει ψηφιστεί η ρύθμιση για τις Μετεγγραφές Φοιτητών - Μέχρι 40.000 ευρώ εισόδημα τα αδέρφια φοιτητές θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη

12 gavertΟ Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και απάντησε σε ερώτηση για τις Μετεγγραφές Φοιτητών

Όπως, τόνισε ο υπουργός. μέχρι την άλλη εβδομάδα θα ψηφιστεί η ρύθμιση για τις μετεγγραφές για τα αδέρφια φοιτητές ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. 

Αναμένουμε πλέον την κατάθεση της ρύθμισης για να δούμε ποιες κατηγορίες φοιτητών θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής.

Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει άμεσα για οποιαδήποτε εξέλιξη και από τη σελίδα του panelladikes24 στο facebook.

Διαβάστε παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης

Δημοσιογράφος: Μιας και μιλάμε για την οικονομική κρίση, έχετε υποσχεθεί ότι τα αδέλφια θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη, κάνοντας τη χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής. Για να μην συντηρεί μία οικογένεια, όπως είπατε χαρακτηριστικά, πολλά σπίτια. Τώρα θα υπάρξουν εδώ οικονομικά κριτήρια και από πότε θα ισχύσει;

Υπουργός: Αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια και θα ισχύσει από το εξάμηνο που μας έρχεται δηλαδή αρχές Μαρτίου. Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι 20-22 Ιανουαρίου. Συνήθως τα μαθήματα αρχίζουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία ότι εμείς θα το ψηφίσουμε -γιατί πρέπει να είναι νόμος, δεν μπορεί να είναι Υπουργική Απόφαση- και καμία οικογένεια η οποία έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της όσα παιδιά κι αν έχει. Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις που υπάρχουν οι ειδικότητες. Και όταν το εισόδημα των οικογενειών είναι ακόμη χαμηλότερο και εκεί που ζουν οι οικογένειες υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, τα αδέρφια θα μπορούν να έρχονται στις οικογένειές τους.

Δημοσιογράφος: Κε Υπουργέ τα Πανεπιστήμια το δέχονται αυτό;

Υπουργός: Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να το δεχτούν. Και θα σας πω για ποιον λόγο. Δεν είναι ένα θέμα επιβολής. Είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές, παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό.

Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών.

Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας ελεύθερα και χωρίς περιορισμό, αρκεί να μην έχουν υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.




11 σχόλια:

  1. Εάν θεωρει ο κ.Γαβρόγλου ότι οικογένειες με 5οικ, ΑμεΑ κτλ έχουν λιγότερο ανάγκη απο τα αδέλφια, ε τότε δεν ξέρω εαν ο άνθρωπος έχει μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οικογενεια με 4 νελη και εισοδημα 18000 νπορει να συντηρησει σπιτι σε αλλη πολη? Ελεος πια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμα είναι να πάρει και η κουτσή Μαρία μετεγγραφή , καήκαμε!!! Με την ίδια λογική σας ένας που είχε 6 ή 7 ή 8μόρια είχε πιο πολύ ανάγκη από εσάς, ανεξάρτητος την οποία κατηγορία ανήκει...Υπάρχουν και άλλες λύσεις τις οποίες αποκλείεται: 10% ,πανελλήνιες. Με αυτόν τον τρόπο θα δηλώσετε τμήματα δίπλα στο σπίτι σας!!!.Ο υπουργός έχει ήδη αυξήσει τις μετεγγραφές κατά ποσοστό 50% σε σχέση με άλλες χρονιές. ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΈΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης ξέχασα να αναφερθώ στις ιδιωτικές σχολές με χαμηλά δίδακτρα και στα δημόσια ΙΕΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς απλά λέμε ότι είμαστε σε χειρότερη θέση από μια οικογένεια 4μελη με δύο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις και με 40000 ευρώ εισόδημα ετησίως. Απλά μαθηματικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι δεν είστε σε χειρότερη θέση, απλώς σκεφτείται πως μια οικογένεια με 40.000 ευρώ δεν μπορει να συντηρήσει 3 σπιτι!!! Απλά μαθηματικά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΗΡΑΝΕ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΉ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι λες εξυπνακια? Με 40000 λες δεν μπορεις να συντηρησεις 3 σπιτια, με 18000 μπορεις 2? Μιλατε ολοι οι φοροδιαφυγαδες αντε πια. 40000ισον πλουσιος τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΜΕΑ

    Καθώς σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, θα ψηφιστεί τροπολογία για να ρυθμίσει τις αδυναμίες του συστήματος των μετεγγραφών, ο Νόμος αυτός θα πρέπει να είναι ένας πιο δίκαιος Νόμος.

    1.Είναι αναγκαίο δηλαδή, ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ όπως η εγκατάλειψη -στην ουσία αδιαφορία- για τους φοιτητές που οι γονείς τους είναι καρκινοπαθείς, αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά νοσήματα και είναι Αμεα.

    Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση το Υπουργού, οι μετεγγραφές ως θεσμός, υπάρχουν για να στηρίξουν φοιτητές από οικογένειες με τέτοια προβλήματα. Και σίγουρα αυτό είναι απαραίτητο , καθώς τα παιδιά αυτών των οικογενειών είναι επιφορτισμένα με επιπλέον ρόλους. Οι δυνάμεις των ασθενών γονέων για κάποιο διάστημα εκμηδενίζονται. Η αποθεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Άλλοτε δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν υπάρχει επιστροφή. Συχνά λόγω των επεμβάσεων απαιτούνται φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, συνεχής υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες, πέρα από τους γιατρούς. Οι φοιτητές λοιπόν αυτοί που ζητούν μετεγγραφή, έχουν βγάλει το Λύκειο κι έδωσαν Πανελλαδικές, διαπιστώνοντας καθημερινά τη σκληρότητα της αρρώστιας.

    Θα το ξαναπώ. Είναι δύσκολο να κατανοήσει το πρόβλημα κάποιος που δεν το αντιμετωπίζει ή δεν έχει αντίστοιχα παραδείγματα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον.

    Όταν ο γονέας ή ο αδελφός υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, συμπληρωματικές θεραπείες, συνεχείς εξετάσεις, αλλεπάλληλα χειρουργεία, γενετικά τεστ, τα οποία δεν καλύπτονται πάντα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιβαρύνεται οικονομικά η οικογένεια. Οι όποιες οικονομίες εξανεμίζονται. Όταν συντρέχουν και οικονομικοί παράγοντες, όπως εισοδήματα πολύ κάτω των 40000, είναι δύσκολο για τις οικογένειες αυτές να καλύψουν τα έξοδα σπουδών ενός μέλους τους, σε βάθος χρόνου 4 ετών τουλάχιστον.

    Η πριμοδότηση με 1 μόριο των φοιτητών με γονεις ασθενείς και Αμεα, αλλά και των φοιτητών που έχουν χάσει τον ένα γονέα τους
    -ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝΕ ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ- είναι ¨δώρον άδωρον".

    Ο Νομοθέτης οφείλει να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

    2. Συγχρόνως θα πρέπει ο Νομοθέται να ορίσει ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΛΙΜΑΚΑ μοριοδότησης ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι

    μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 24004 δεν είναι όμοια με μια τετραμελή οικογένεια με εισόδημα 36000 ευρώ.

    Κι όμως τα μέλη και των δύο οικογενειών πριμοδοτούνται με 3 μόρια για οικοονομικούς λόγους.

    Οι φοιτητές με γονείς καρκινοπαθείς, Αμέα που παλεύουν με δυσίατα νοσήματα, αλλά και όσα παιδιά έχουν χάσει τον ένα γονέα τους, δίνουν έναν επιπλέον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!ΜΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 11560 ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ;;;;ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙ;;;;;;ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕΠ;;;;;ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή