Ιδιαίτερα θετικά ανταποκρίθηκαν Δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας με θερμά λόγια την αμέριστη υποστήριξή τους στο πρωτοποριακό εγχείρημα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.
Ο Υπουργός ανέπτυξε όλες τις πτυχές που αφορούν στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Δήμους, καθώς στόχος είναι η σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγή σε κάθε Δήμο. Δήλωσε ότι περιμένει από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των γνωστικών αντικειμένων στα διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Επισήμανε ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τους Δήμους πρέπει να είναι αμφίδρομη, δηλαδή προς όφελος των φοιτητών του αλλά και των πολιτών της Δυτικής Αττικής.
Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:
«Είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με αρκετούς από τους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής. Αναλύσαμε το εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής και υπήρξε μία ομόφωνη αποδοχή του ίδιου του εγχειρήματος και μάλιστα μία ενθουσιώδης αποδοχή η οποία δεν έμεινε στα λόγια αλλά κάθε Δήμος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει εκτάσεις, κτήρια κτλ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα Πανεπιστήμιο που δεν είναι απλά η συνένωση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα δημιουργήσει νέες δομές και κυρίως είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα συνδεθεί πάρα πολύ με τη ζωή της Δυτικής Αττικής. Με αυτή την έννοια, οι δεσμεύεις των Δημάρχων έχουν όχι μόνο μία συμβολική αξία αλλά και μία υλική δέσμευση ακριβώς επειδή και οι Δήμαρχοι μ’ αυτόν τον τρόπο λένε ‘και εμείς θέλουμε το Πανεπιστήμιο να παίξει αυτόν τον ρόλο.
Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στο Πανεπιστήμιο, τα οποία θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα φοιτούν κατ’ αρχήν παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Θα μπορούν πολλά από τα προγράμματα αυτά να γίνονται σε διάφορους Δήμους της Δυτικής Αττικής, την στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι Δήμοι το ζητάνε, και υπάρχουν ανάγκες, και έχουν αυτή τη συγκινητική -θα έλεγα- διάθεση να προσφέρουν κτήρια και οικόπεδα».
Ο Δήμαρχος Φυλής, Γιώργος Παππούς, δήλωσε:
«Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό και τους συναδέλφους Δημάρχους για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο Δήμος Φυλής δηλώνει παρών. Παραχωρεί τις εκτάσεις που μπορεί να χρειαστεί το Υπουργείο για τη λειτουργία Τμημάτων στην περιοχή μας, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου προκειμένου να λειτουργήσουν στην περιοχή μας τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήδη συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια της χώρας με προγραμματικές συμβάσεις και με το Πανεπιστήμιο που θα είναι πλέον στην περιοχή μας, ευελπιστώ ότι θα έχουμε μία συνεργασία ως επί το πλείστον σε κοινωνικούς τομείς, σε τομείς ενέργειας αλλά και στη Διά Βίου Μάθηση των πολιτών μας».
Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος ΖΕΝΕΤΟΣ, δήλωσε:
«Κατ’ αρχήν να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργού να καλέσει την αυτοδιοίκηση, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει και όταν συμβαίνει η Αυτοδιοίκηση είναι πάντα δίπλα προκειμένου να βοηθήσει.
Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι ότι είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση η αναβάθμιση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας σε Πανεπιστήμιο. Εμείς στηρίζουμε αυτήν την απόφαση και από πλευράς υποδομών. Θα ήθελα να πω ότι στο Δήμο Ιλίου υπάρχουν εγκαταστάσεις των δομών μαθητείας όπου εκεί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου, γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιου είδους ανάγκες. Και όπου ζητηθεί να βοηθήσουμε ως Αυτοδιοίκηση, θα το κάνουμε».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, οι Πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Μαρία Βενετίκου και Λάζαρος Βρυζίδης οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους επιβεβαίωσαν την πρόθεση του νέου Πανεπιστημίου να ανοιχτεί στις τοπικές κοινωνίες και να μην περιοριστεί μόνο στην ακαδημαϊκή ζωή.
Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στη υλοποίηση του νέου εγχειρήματος, τόσο σε σχέση με τη σύνδεση του νέου Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγική διαδικασία, όσο και συνεισφέροντας στις υποδομές του, είτε παρέχοντας οικόπεδα είτε κτήρια.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 220 στρεμμάτων δίπλα στην Αττική Οδό, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, θέτει στη διάθεση του νέου Πανεπιστημίου ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του Περιστερίου, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκος Σαράντης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης χώρων στο Πάρκο ‘Αντώνη Τρίτση’ και ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στη δυνατότητα απογευματινής χρήσης των χώρων της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λένα Ρήγα, πρότεινε να διατεθεί χώρος στο υπερσύγχρονο κτίριο του Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής που εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», Μαρία Φιλιππή, πρότεινε την αξιοποίηση αριθμού βιομηχανικών ακινήτων στην Ελευσίνα.
Δείτε επίσης:
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου