Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από το ΥΠΠΕΘ για τη διαδικασία της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

15 pandytΗ διαδικασία της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει λάβει προτάσεις από τις διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων, ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά, σχετικά με τα Τμήματα και τις Σχολές του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από την οκταμελή επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΠΕΘ για να τις μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά.

Η διαδικασία είναι υπό εξέλιξη, αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμη και οι προτάσεις των Ιδρυμάτων θα κριθούν από την επιτροπή, θέτοντας ως κύριες προϋποθέσεις τα νέα Τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, να έχουν αυτοδυναμία προσωπικού και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, εφόσον κριθεί ότι κάποια Τμήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως τμήματα ΤΕΙ. Σε αυτή την περίπτωση το ΤΕΙ Αθήνας θα παραμείνει σε λειτουργία ώστε να συνεχίσουν τα εν λόγω τμήματα απρόσκοπτα να παρέχουν το έργο τους. 


Επισημάνσεις panelladikes24

1. Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τμήματα των συγκεκριμένων ΤΕΙ για τη θέση τους στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

2. Η συγκεκριμένη διαδικασία πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα ΤΕΙ. Ήδη, κάποια ετοιμάζουν σχετικές προτάσεις.

3. Οι πρυτάνεις έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία για τη διαδικασία που ακολουθείται στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής χωρίς τη συμμετοχή της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

4. Απαίτηση της κοινωνίας και της εποχής είναι ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα. Με το στόχο αυτό και με αφορμή την προσπάθεια που εξελίσσεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πρέπει οι όποιες ενέργειες που θα ακολουθηθούν στη συνέχεια να είναι προσεκτικές, με ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς βιασύνη.Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου