Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων ετών σχετικά με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2015-2016

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕς ΕΞΕΤΑΣΕΙς 2016 αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων ετών σχετικά με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2015-2016Το ΥΠΠΕΘ εξέδωσε εγκύκλιο για ενημέρωση αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων ετών σχετικά με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2015-2016.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

- Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου μπορούν να διαγωνισθούν με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής και κατά το σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των παραπάνω Σχολών, Τμημάτων και Ακαδημιών. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-2016.

- Οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, Τμήματα και Ακαδημίες σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής. Το δικαίωμα συμμετοχής με το νέο σύστημα το διατηρούν και για τα σχολικά έτη που έπονται του σχολικού έτους 2015-2016. 

- Όλοι οι υποψήφιοι, είτε επιλέξουν να συμμετάσχουν με το παλιό είτε με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οφείλουν να καταθέσουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το ΥΠΠΕΘ ενυπόγραφη Αίτηση - Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα, με την οποία θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού ή την Κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

- Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά θέσεων χωρίς νέα εξέταση και με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

- Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου ορίζεται ότι οι απόφοιτοι εσπερινού ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2015-2016 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


11 σχόλια:

  1. τι εννοει με τους ιδιους ορους και προυποθεσεις δηλαδη με ξεχωριστο ποσοστο σε σχεση με αυτους που ειναι φετος γ λυκειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν υπαρχει καποιος να απαντησει σ'αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω δωσει πανελλαδικες το 2014 και με το 10% το 2015,γινεται να ξαναδωσω με το 10% ; ευχαριστω εκ των πρωτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς. Απλώς πέρυσι διεκδικούσες μία θέση από το 6% (το 4% ήταν για αποφοίτους του 2013), ενώ φέτος διεκδικείς μία θέση από το 4% (το 6% είναι των αποφοίτων του 2015)

      Διαγραφή
  4. Στο συγκεκριμενο αρθρο (http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/86512/oli-i-apofasi-gia-tis-panellinies-2016) αναφερεται:"10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποτε πρεπει να κανουμε αιτηση για να διεκδικησουμε θεση στη σχολη που επιθυμουμε με το 10% ;Σας ευχαριστω, εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλλαζει το ποσοστο %εισαγωγης στις σχολες αναλογα με το συστημα παννελληνιων που θα δωσουμε;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλαζει το ποσοστο %εισαγωγης στις σχολες αναλογα με το συστημα παννελληνιων που θα δωσουμε;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω μπορω που Θέλω να δώσω με το παλιό σύστημα και είμαι απόφοιτοι λύκειο 2014-2015 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δώσω με παλιό πόσες θέσεις υπάρχουν περίπου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από την επεξεργασία των στοιχείων των Αιτήσεων - Δηλώσεων από το ΥΠΠΕΘ, θα προκύψει το ποσοστό των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το καταργούμενο σύστημα.

      Το ποσοστό αυτό ορίζεται αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-2016.

      Διαγραφή