Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

Μετά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις δηλώσεις του υπουργού ΥΠΟΠΑΙΘ και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση στους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 σχετικά με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Το panelladikes24 σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου που ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα ισχύσει για τη διαδικασία εισαγωγής τους στα ΑΕΙ την επόμενη χρονιά.

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή;
Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2016 σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νόμο για το Νέο Λύκειο.

Θα αλλάξει κάτι;
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που έχουν ανακοινωθεί (μετά τις εκλογές) θα υπάρξουν αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από ευρύ και οργανωμένο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας ότι θα ρυθμιστούν σύντομα;
- Η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Η επιλογή θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις παύει να ισχύει από φέτος.

Έχει γίνει λόγος για κάτι άλλο;
- Στη Γ΄ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Θα γίνει επανεξέταση της διδακτέας ύλης.

Τι πρέπει να γίνει;
Το ΥΠΟΠΑΙΘ θα πρέπει, παρά την πίεση του χρόνου που υπάρχει, να αξιολογήσει το νέο σύστημα (που δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη), να έρθει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και να πάρει αποφάσεις που δε θα δημιουργήσουν προβλήματα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική χρονιά και οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 να εξεταστούν με το ισχύον σύστημα (με τα 6 ή 7 μαθήματα) σημειώνεται ότι θα υπάρξουν και πάλι προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν καθώς οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου δε διδάσκονται μαθήματα κατεύθυνσης (Λατινικά, Χημεία) που θα εξεταστούν στη Γ΄ Λυκείου.

Το panelladikes24 παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώσει για ότι νέο προκύψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου