Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην εκπομπή του «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» για τις μετεγγραφές φοιτητών

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε απάντησε σε ερωτήσεις:

Για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών: Πέρσι έγιναν 10.700 αιτήσεις μετεγγράφηκαν 3.500 περίπου φοιτητές. Ήταν ένα λογικό νούμερο ένας λογικός αριθμός που τα Πανεπιστήμια τον υποδέχτηκαν θετικά. Αλλά υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο και ένα 10% όριο σε κάθε Τμήμα των φοιτητών που μπορεί να πάει. Με αυτά τα δεδομένα τα Τμήματα πήραν τις αποφάσεις τους, όλα έγιναν λογικά αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι πολλοί πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις και δεν μπορούν να συντηρούν δυο ή τρία ή τέσσερα σπίτια. Είχαμε μια ευταξία στο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ αλλά δεν είχαμε ικανοποίηση αιτημάτων που έχει ο κόσμος.

Στις 4 Μαΐου στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές μπήκε μια διάταξη για τις μετεγγραφές που έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής όχι δυνατότητα. Δικαίωμα σε ποιον; Όχι στους φτωχούς, όχι στους δυσκολευομένους από τα οικονομικά τους, αλλά σε όλους. Δηλαδή αν εσείς μένετε στη Λάρισα, ο γιος σας μπει στην Ηγουμενίτσα, αυτός μπορεί να κάνει κέφι να έρθει στην Αθήνα, όπως σας το λέω είναι. Και εσείς επειδή έχετε κάποια εισοδήματα να τον σπουδάσετε εδώ.

Μεσολάβησε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μια διάταξη που αφορούσε αυτούς που έμπαιναν με το ποσοστό 10% στο Πανεπιστήμιο λόγω ειδικών λόγων (πολύτεκνοι – τρίτεκνοι) να γίνονται μετεγγραφές.

Όπως ενημερώθηκα οι αριθμητικές προσεγγίσεις που έκαναν ήταν για χαμηλότερους αριθμούς, εμείς είχαμε μια ανησυχία, είμαστε όλο το καλοκαίρι μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανησυχούσαν οι Πρόεδροι, οι Πρυτάνεις και μας έλεγαν «Τι θα κάνουμε» ειδικά όταν έχουν εργαστήρια και είπαμε τώρα στην περίοδο των εγγραφών που λήγει στις 26 του μηνός, να υπάρχει ένα έντυπο δίπλα που να συμπληρώνει ο φοιτητής τη διάθεσή του, την πρόθεσή του να ζητήσει μετεγγραφή επισήμως.

Αυτό το χαρτάκι έχει δείξει αξιόλογα πράγματα. Έχει δηλαδή σε περιπτώσεις Τμημάτων να υπάρχουν μετεγγραφές της τάξης του 24% από περιφερειακό προς κεντρικό είναι λογικό, γιατί την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν ενόψει αυτής της διάταξης περί μετεγγραφής οι θέσεις εισαγωγής στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οπότε αυτός ο αριθμός 24-25-20 είναι βατός αριθμός, αλλά να ακουμπάει και το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις. Οπότε καταστρέφεται το Τμήμα το περιφερειακό και μπορεί να δουλέψει το κεντρικό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για το τι πρέπει να γίνει: Πρέπει να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση -ενημέρωσα και τη Βουλή γι’ αυτό- που θα καθορίζει λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια είναι πότε θα γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής οι επίσημες. Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών. Σε πέντε μέρες πρέπει να πεις. Θα πούμε στην Υπουργική Απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες, ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της φτώχειας των κοινωνικά μη δυναμένων, των αδυνάτων που λέμε. Και οι οικονομικά μη δυνάμενοι πια, είναι και στα μεσαία στρώματα. Τα λέμε κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Όμως άλλο αυτό και άλλο έχω δικαίωμα να πάω όπου θέλω, επειδή έτσι θέλω γιατί έτσι θέλω να ζήσω, γιατί έτσι μου ήρθε στο μυαλό. Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση.

Για το αν ανατρέψει τον Νόμο των μετεγγραφών η απόφαση και αν προστρέξουν δικαστικά οι ενδιαφερόμενοι Είπα στη Βουλή ότι εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ερμηνεία του νόμου και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κανονιστικής αρμοδιότητας που έχει το υπουργείο. θα πάω την τροπολογία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Για την αναδρομικότητα του Νόμου: Ξέρετε χτες στη Βουλή και κάθε μέρα στο δρόμο με σταματάνε διάφορες μητέρες κυρίως και μου ζητούν αυτό που και πολλοί βουλευτές ζητούν, να πάμε την τροπολογία και πίσω. Δηλαδή να πάμε το δικαίωμα μετεγγραφής έτσι γενναιόδωρα και στο έτος ’13. Μέχρι και από το 3ο έτος. Λέω «δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί δεν αντέχουμε» μου λένε «τους πρυτάνεις ακούτε ή εμάς;» πρώτη ατάκα. Δεύτερη ατάκα «δηλαδή να μη σπουδάσει το παιδί μου;» λέω «μα δεν θα το δεχτούν». Υπάρχει κίνδυνος και φέτος τους τόσους πολλούς, αν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός να μην τους δεχτούν τα Τμήματα, δηλαδή να πουν «σηκώνουμε τα χέρια, δεν δουλεύουμε». Αν στο πουν αυτό, τι θα κάνεις;

Για τη συνέχεια που πρέπει να υπάρχει στη νομοθεσία: Το κράτος έχει συνέχεια, έτσι πρέπει να είναι και η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι έντιμη. Στο πλαίσιο της έντιμης αυτής εφαρμογής λέω όσα λέω. Και στη βουλή που το παρουσίασα στην Επιτροπή προχθές δεν υπήρξε ως προς αυτό φωνή που να μου πει «Τι είναι αυτά που λες!», παρ’ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει αυτή τη διάταξη είναι πάνω από 280 βουλευτές. Δηλαδή να θέλεις να πας στη βουλή να ανατρέψεις το νόμο, δεν περνάει η ανατροπή.

Γιατί ακόμη κι όταν εκθέτεις τα προβλήματα, οι βουλευτές ακόμη και από τις Περιφέρειες σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα φτώχειας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει και η άλλη φωνή που σωστά λέει «μα κοινωνική πολιτική δια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα κάνεις;» και σε αυτό υπάρχει η ανταπάντηση στο επιχείρημα -κοινοβουλευτικά όλα αυτά- ότι πρέπει να στηρίξεις έναν άνθρωπο που αλλιώς δεν θα σπουδάσει.

Για το ποιος ψήφισε αυτόν τον Νόμο: Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε 4 Μαΐου ο υπουργός που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον οποίο και χτες συζητούσα γιατί προσπαθώ πάντα να σέβομαι τον προκάτοχό μου και να προσπαθώ να καταλάβω και τι έχει κάνει για να μην κάνω εγώ πράγματα αντιφατικά. Μου είπε ο άνθρωπος ότι όταν μας το ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνη την ρύθμιση που επέτρεπε 10% να μπαίνει με ειδικά ποσοστά λόγω αναπηρίας αυτή την αδυναμία να κάνουμε αυτή την προστασία αδυνάτων, την περάσαμε στις μετεγγραφές. Αυτή ήταν η πρόθεση του υπουργείου.

Για πότε θα λήξει η εκκρεμότητα για όσους περιμένουν τη μετεγγραφή τους: Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το Υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει. Και πρόσθεσε θα τελειώσει όπως και πέρυσι. Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους. Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες. Δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς αυτές τις δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. Και θα τις ερμηνεύσω με τον τρόπο που θέλω εγώ.

Για τον κίνδυνο να φρακάρει το σύστημα: Να σας πω με παράδειγμα. Έρχεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα που έχουμε και με ένα Πρύτανη εξαιρετικά σοβαρό και λογικό, ο κ. Γκόλιας ο οποίος λέει «εγώ θα εφαρμόσω το νόμο. Έχω διαφωνίες με το νόμο, αλλά θα τον εφαρμόσω. Στο τάδε Τμήμα μου οι εισακτέοι θα είναι -τώρα ο αριθμός είναι πρόχειρος, αν τον θυμάμαι καλά- 150. Άντε να αντέξω με αυτή τη γενναιόδωρη ρύθμιση κι άλλους τόσους, άντε κι άλλους 200. Άμα έρθουν 1.000 που θα τους βάλω;».

Για τη συνέχιση ισχύος του Νόμου τα επόμενα χρόνια: Δεν πρόκειται να ισχύσει του χρόνου αυτό. Δηλαδή είτε εγώ είμαι είτε άλλος είναι, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό το νόμο. Συμπληρώνοντας: Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όμως η εικόνα που θα αποκτήσουμε και η συζήτησή μας αν θέλετε να είναι της απολύτου ενημέρωσης του κόσμου, πρέπει να γίνει αφού περάσει η εβδομάδα της υποβολής των αιτήσεων.


16 σχόλια:

  1. Όταν μετράνε ψήφους στις εκλογές τελειώνουν σε μια μέρα την καταμέτρηση . Εδώ θα κάνουν 3 μήνες και μάλιστα για αιτήσεις που θα γίνουν και ηλεκτρονικά. ΑΡΑ ΞΕΦΤΙΛΕΣ


    ΛΟΒΕΡΔΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μετρήσεις τις ψήφους που θα πάρεις !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τον στείλουμε στο καφενείο να μετράει τις χάντρες στο κομπολόι του.

      Διαγραφή
  2. κ. ΥΠΟΥΡΓΕ δώστε λύση στο θέμα του χρονικού ορίζοντα των μετεγγραφών. Δεν έχει κλείσει κανείς σπίτι ακόμη και είναι όλα στο αέρα.

    ΛΥΣΗ.... Δώστε το δικαίωμα σε αυτούς που μετά την υπουργική απόφαση θα κάνουν την αίτηση (θα είναι υπεύθυνοι με δήλωση και κυρώσεις ότι τηρούν τα νέα κριτήρια που θα βάλετε) να παρακολουθούν τα μαθήματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν επιλέξει.. και να χαρακτηριστούν ως φοιτητές εν αναμονή μετεγγραφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι είναι αυτά που λέει; Χρειάζονται τρεις ολόκληρους μήνες για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις; Καιρός μείς που περιμένουμε μεταγραφή, τι θα κάνουμε; Απλώς ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά υπάρχει πιθανότητα να είναι ανάλογα με την βαθμολογία οι μεταγραφές; άρα θα είναι μετρημένες οι θέσεις...τουλάχιστον ας πουν τι πρόκειται να ισχύσει να ξέρουμε...μην ελπίζουμε τζαμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ;

    παρακολούθησα την σημερινή νέα εμφάνιση του Υπουργού Παιδείας στην τηλεόραση.
    Μη πιστεύοντας ότι ακούω αυτά που άκουσα πάλι σήμερα, αποφάσισα να αναζητήσω διαδικτυακά τις σχετικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών του κ. Υπουργού και των λοιπών αρμοδίων του υπουργείου του.

    Σταχυολογώντας μερικά σημεία από ομιλίες και συνεντεύξεις, σας τα “παραδίδω” για τα δικά σας σχόλια

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    Τετάρτη,17 Σεπτεμβρίου 2014

    Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ , για τα κενά των εκπαιδευτικών και τις μετεγγραφές των φοιτητών, στην τηλεοπτική εκπομπή ‘’ΈΞΙ ΔΕΚΑ ‘’ της ΝΕΡΙΤ.

    ...Πρώτα θα γίνει η εγγραφή των φοιτητών στα τμήματα στα οποία έχουν περάσει και μετά θα ανοίξει το σύστημα για να γίνουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών. Δεν μπορούν να γίνουν συγχρόνως αυτά. Έως και 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις μετεγγραφές. ...

    ...Τη Δευτέρα (σχόλιο δικό μου: εννοεί στις 22/09/2014) πιστεύουμε ότι θα βγουν και οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές....

    Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

    Στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σημείωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου:

    ... Ως τις 26 Σεπτεμβρίου τελειώνει η διαδικασία της εγγραφής των φοιτητών στα τμήματα που έχουν πετύχει και από εκείνη την ημέρα θα ανοίξει το σύστημα για όσους φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφή....

    ...Επειδή αναφερθήκατε σε κάποια θέματα του παρελθόντος, κυρία συνάδελφε, σε κάποια εξάμηνα, τα οποία χάνονται κατά τη διαδικασία μετεγγραφών, δυστυχώς σε όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα έτη πάνω στο θέμα των μετεγγραφών, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας του πρώτου εξαμήνου. Δυστυχώς. Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό...

    Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στη δημοσιογράφο κα Πόπη Τσαπανίδη υπογράμμισε τα εξής:

    ... Χθες το βράδυ αργά εδώ στο Υπουργείο με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα τον κ. Κυριαζή, ψύχραιμα είπαμε ότι δεν θα εκδώσουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις την Παρασκευή ή την Δευτέρα (σχόλιο δικό μου: δηλαδή 19 ή 22/09/2014), όπως υπολογίζαμε. Θα πάρουμε λίγες μέρες ακόμη, θα κερδίσουμε λίγο χρόνο, θα εκδώσουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις την άλλη εβδομάδα, προς το τέλος (σχόλιο δικό μου: δηλαδή στις 26/09/2014 αφού μέχρι σήμερα, 25/09/2014, δεν έχουν βγει), αφού έχουμε δει όλες τις εγγραφές και πόσες από αυτές συνοδεύονται με δήλωση ότι θα ζητηθεί μετεγγραφή. Αυτό μας δημιουργεί τη δυνατότητα να πάρουμε σωστότερες αποφάσεις (σχόλιο δικό μου: πώς θα παρθούν, αφού δεν στάλθηκε στα ΑΕΙ υπόδειγμα με τα υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι έχοντες επιθυμία μετεγγραφής και κυρίως σε ποια ειδική κατηγορία ανήκει κάθε υποψήφιος. Τι είδους στατιστική ανάλυση θα γίνει, χωρίς ειδικά το τελευταίο στοιχείο, όπως συνέβη πχ στο ΤΕΙ Θεσσαλίας;)...

    συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ............. (σε ερώτηση για την ανησυχία που εκφράζεται ότι μπορεί να χαθεί εξάμηνο λόγω των μετεγγραφών:) Όχι, δε θα χαθεί κανένα εξάμηνο και να μη φωνάζουν. Εδώ ο Νομοθέτης έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής. Ο μεγάλος αριθμός προϋποθέτει και διοικητικές διευθετήσεις, τα πανεπιστήμια δεν είναι μηχανισμοί αυτόματοι που εξυπηρετούν ένα εκατομμύριο το καθένα πολίτες που κάτι τους ζητούν, έχουν κι αυτά διοικητικά προβλήματα, οι πρόσφατες αξιολογήσεις κατέδειξαν έλλειψη διοικητικού προσωπικού σε όλα και στην υπουργική απόφαση που θα πάρουμε, σας είπα αντί γι΄ αυτή την Παρασκευή την άλλη Παρασκευή ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα λέμε και τις ημερομηνίες.
    Το θέμα βέβαια δεν είναι η διάθεση η δική μας να δώσουμε γρήγορες ημερομηνίες, είναι τα τμήματα που εκδίδουν τις διαπιστωτικές πράξεις, πότε θα μπορέσουν να τις εκδώσουν, αν είναι ο αριθμός τόσο μεγάλος όσο εκτιμούμε. Μιλάμε για ένα νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο και ισχύει για τις εξετάσεις του Ιουνίου, δεν ισχύει για τις εξετάσεις του περσινού Ιουνίου ή του προπερσινού Ιουνίου, ισχύει για τώρα. Και μάλιστα είναι τόσο ευρύς, που στην επόμενη εκπομπή σας που θα με καλέσετε μετά από δυο εβδομάδες δε θα συζητάμε αυτό, ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει βάσει του νόμου να μπει, θα συζητάμε που θα τους βάλουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
    Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014
    Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη σημερινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε τα εξής:
    ... Η Υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει θέματα πρακτικά. Η προθεσμία για τις μετεγγραφές θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά την λήξη των εγγραφών. Θα δώσει χρόνο για την απάντηση των αιτημάτων. Την απόφαση θα παίρνει το οικείο τμήμα, αλλά έτσι όπως είναι η διάταξη ο φοιτητής δικαιούνται και το τμήμα διαπιστώνει. Θέμα θα έχουμε σε πληθώρα αιτημάτων που δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε...
    Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014
    Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
    ... Η Υπουργική Απόφαση που θα βγει ή αυτή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα (σχόλιο δικό μου: δηλαδή όχι σίγουρα στις 26/09/2014, αλλά μπορεί και τη Δευτέρα στις 29/09/2014) και θα καθορίζει πότε θα γίνουν οι αιτήσεις περί μετεγγραφών. Αυτές θα είναι οι πραγματικές αιτήσεις περί μετεγγραφών και θα γίνουν στο Υπουργείο, εδώ σ’ εμάς. Αυτή είναι η επιλογή μας. Θα τα μαζέψουμε εδώ, θα τα ταξινομήσουμε και θα τ’ αποστείλουμε στα τμήματα για να δουν αυτά, αν ορθώς ο φοιτητής έχει το δικαίωμα μετεγγραφής. Η προθεσμία αυτή θα είναι, πενθήμερη και θ’ αρχίσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
    Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014
    Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην εκπομπή του «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... Στις 4 Μαΐου στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές μπήκε μια διάταξη για τις μετεγγραφές που έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής όχι δυνατότητα. Δικαίωμα σε ποιον; Όχι στους φτωχούς, όχι στους δυσκολευομένους από τα οικονομικά τους, αλλά σε όλους. Δηλαδή αν εσείς μένετε στη Λάρισα, ο γιος σας μπει στην Ηγουμενίτσα, αυτός μπορεί να κάνει κέφι να έρθει στην Αθήνα, όπως σας το λέω είναι. Και εσείς επειδή έχετε κάποια εισοδήματα να τον σπουδάσετε εδώ. - Σχόλιο Δ. Καμπουράκη: Συγγνώμη, να έρθει στην Αθήνα, αν έχει αδελφό στην Αθήνα για παράδειγμα. -Απάντηση Α. Λοβέρδου: Όχι -Ερώτηση Γ. Οικονομέα:Επειδή μόνο θέλει; Χωρίς άλλο κριτήριο; -Απάντηση Α. Λοβέρδου: Επειδή το θέλει. Ο νόμος έτσι είναι... (ασχολίαστο από εμένα!!!)
    ... Πρέπει να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση -ενημέρωσα και τη Βουλή γι’ αυτό- που θα καθορίζει λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια είναι πότε θα γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής οι επίσημες. Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών...
    ... Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση (σχόλιο δικό μου: Στην Αθήνα δεν υπάρχει άλλη πολυτεχνική σχολή., όλοι όσοι δικαιούνται αναγκαστικά στο ΕΜΠ θα έρθουν, που αλλού να πάνε;)...
    ... -Ερώτηση του δημοσιογράφου: Πότε θα λήξει η εκκρεμότητα για όσους περιμένουν τη μετεγγραφή τους -Απάντηση Α. Λοβέρδο: Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το Υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει. (Και πρόσθεσε) θα τελειώσει όπως και πέρυσι. Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους (σχόλιο δικό μου: Τη συνέντευξη στο SΤAR την ξεχάσαμε;)...
    ... Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες (σχόλιο δικό μου:δηλαδή πάλι αλλάζουμε αυτό που ειπώθηκε μόλις εχθές στο SKAI;)...
    ....Δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς αυτές τις δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. (!!!!!)


    ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχετε καταλάβει εκει στο "Υπουργειο" οτι παίζετε και δοκιμάζετε τις αντοχές σε περίπου 20.000 οικογένειες; Άλλα λέτε, άλλα κάνετε και άλλα εννοείτε. Πάρτε μια απόφαση επιτέλους σε αυτο το κράτος και εφαρμόστε τη. Τηρήστε τον νόμο που περάσατε με μεγάλη κιόλας πλειοψηφία και μην επιμένετε να τον αλλάζετε. Βρείτε μια λύση. Ας βγεί ενα ατομο υπεύθυνα να μιλήσει να μας πεί τι θα γίνει με εμάς που δικαιούμαστε μεταγραφή. Θα περιμένουμε μέχρι τον Φλεβάρη; Εσεις κ.Λοβέρδο δεν λέγατε πως κύριο μελημα σας είναι να μην χαθεί το πρώτο εξάμηνο και να τελειώνουν όλα το συντομότερο δυνατόν; Κάποτε είχατε πεί οτι δεν θα γίνει η Βουλή "Μαυρογιαλούρος" αλλάζοντας το νόμο και όμως επιμενετε κάθε μέρα να βγάζετε κάτι καινουργίο περιορίζοντας το δικαιώμα.Δεν ξέρετε τι σας γίνεται,έχετε καταδικάσει χιλιάδες οικογένειες στην αβεβαιότητα αλλα έρχεται ο Νοέμβρης "κύριοι" και η κάλπη θα σας καταδικάσει εκεί που ανήκετε. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αρκέτα παίξατε με το μέλλον μας.

    Αγανακτισμένος Τρίτεκνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ O ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TA ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ..

    Η βουλή στις 4 Μαΐου με μεγάλη πλειοψηφία....... ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ

    ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΛΑΙΜΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
    ΜΕΣΑ ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΗΜΕΡΕΣ

    Βουλευτής Καλοχαιρέτας Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ετελείωσε ...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν θα γινει τιποτα τα ιδια σκατα οπως καθε φορα που γινονται οι μεταγραφες!!!!! Και ποιοι θα βγουν παλι κερδισμενοι? οι τριτεκνοι και οι πολυτεκνοι... ας εχει μια μητερα δυο παιδια και χωρις αντρα, ανεργη που περασαν σε διαφορετικη πολη ας κοψει το λαιμο της να τα σπουδασει ετσι????? Ειναι η τριτη φορα που δηλωνω μεταγραφη και ξερω οτι παλι δεν θα εχω καμια ελπιδα!!!!!! Σας ευχαριστω λοιπον κ. Λοβερδο που μου στερειτε για τριτη χρονια το δικαιωμα να σπουδασω.... να' στε καλα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυριε Λοβερδο ΕΛΕΟΣ επιτελους 20.000 οικογενειες περιμενουν καρτερικα τις 29 Σεπτεμβριου για να υποβαλουν αιτηση μεταγραφης παλι θα μετατεθει για αργοτερα αυτη η διορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήταν που θα γίνονταν και αυτόματα οι μετεγγραφές!!!! Πρέπει να ντρέπεστε που παίζεται με την αγωνία τόσων οικογενειών που δεν ξέρουν αν τελικά το παιδί τους θα πάρει αυτή την πολυπόθητη μετεγγραφη... Αλλά ετσι είναι..Προεκλογικά ταζουμε λαγούς με πετραχήλια, στην πορεία βλέπουμε ότι δεν μας βγαίνει και κανουμε τις σχετικές τροποποιήσεις ετσι ώστε να εφαρμοστεί το "ναι μεν αλλα"... Όλες οι οικογένειες συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικα τους με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα πάρουν μετεγγραφη τα παιδια τους... Ας το λέγατε τότε λοιπόν πριν συμπληρωθεί το μηχανογραφικό τι σκέφτεστε να κάνετε.. Αλλα πότε σκεφτήκατε το λαό που θα το κάνετε τώρα????? ΝΤΡΟΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν αυτο το λεγατε απο την αρχη θα ειχαν γινει και τα μηχανογραφικα με διαφορετικο τροπο.Απαραδεκτο να παιζεται με τοσες οικογενειες.ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΣΟ ΕΓΩ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ.....ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ???????ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επισης πολυ βασικο που ο νομος δεν ισχυει κ αναδρομικα... και δεν ανεφερομαι για μεγαλο ποσοστο ενα 5-10% ειναι υπεραρκετο να καλυψει καποιες παραπολυ σοβαρες περιπτωσεις ... οπως η δικη μου '' Βρίσκομαι στο δευτερο ετος, ο πατερας μου επαθε οξυ εμφραγμα μυοκαρδιου με αποτελεσμα να του δοθει αναπηρια 83% (διακοπη εργασιας-συνταξη ταξης 400 ευρω) και φορολογικη δηλωση 6000 ευρω συνολο ( κατα κεφαλην 2 για τριμελη οικογενεια).... ΆΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ!!! μας καταστρεψατε, μας καταστρεφετε και θα συνεχιζετε να μας καταστρεφετε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή