Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Αρβανιτόπουλος: Τέσσερα, αντί για έξι, τα μαθήματα των Πανελλαδικών, για να μη δοκιμάζονται οι αντοχές των μαθητών, αλλά οι γνώσεις τους

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της αναμόρφωσης του Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου αλλά και στον αριθμό των μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα, για την αναμόρφωση του Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο είναι απόρροια του πενταετούς Εθνικού Διαλόγου. Έχουμε ήδη κάνει μια συζήτηση με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, η οποία θα εντατικοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα, ούτως ώστε ένα Σχέδιο Νόμου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.
Η φιλοδοξία μας είναι να καταργήσουμε την «κατάρα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που δεν είναι άλλη από την «παπαγαλία». Νομίζω ότι το νέο Πρόγραμμα Σπουδών το αντιμετωπίζει αποφασιστικά, κατεβάζοντας τη μεθοδολογία της έρευνας από την Τριτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να μάθουμε τα παιδιά μας πώς να μαθαίνουν. Όχι να τους φορτώνουμε με γνώσεις, τις οποίες μετά από λίγο θα ξεχάσουν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, σκεφτόμαστε και προτείνουμε, αντί να έχουμε έξι μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να έχουμε τέσσερα. Μειώνοντας τα μαθήματα, μειώνουμε τον κόπο των μαθητών, αυξάνουμε τη δυνατότητα κριτικής γνώσης και έτσι νομίζω ότι πάμε σε ένα καλύτερο πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου