Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΕΑΠ: Εξεταστική με ηλεκτρονική επίβλεψη από απόσταση - Μπορεί να γίνει και στα άλλα Πανεπιστήμια;

Παραίτησαν» τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ | Η Εφημερίδα των ΣυντακτώνΤη μόνιμη καθιέρωση στην εξεταστική του διαδικασία, του σημαντικότατου εργαλείου της ηλεκτρονικής επίβλεψης εξετάσεων από απόσταση, εξετάζει η διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Το ΕΑΠ ανταποκρινόμενο στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και στις συνέπειες που έχει επιφέρει και στον τομέα της εκπαίδευσης, εξασφάλισε συμφωνία του με το μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο πιστοποίησης και ηλεκτρονικής επίβλεψης εξετάσεων από απόσταση

Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται exam proctoring, εφαρμόζεται από το ΕΑΠ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο για την διεξαγωγή πανεπιστημιακών εξετάσεων.

«Αυτή είναι μία πλατφόρμα που εξασφάλισε για τη χώρα μας αποκλειστικά το ΕΑΠ. Είναι ένα εξαιρετικά εξελιγμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για αδιάβλητες εξετάσεις» είπε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας.

Όποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας επιθυμεί μπορεί μέσω του ΕΑΠ να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο εργαλείο. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το ΕΑΠ διαθέτει και συμβούλους οι οποίοι θα διευκολύνουν κάθε νέο εκπαιδευτικό φορέα που επιλέγει το συγκεκριμένο εργαλείο.

«Ήδη το πανεπιστήμιο Κύπρου μας έχει ζητήσει συνεργασία διότι με τον τρόπο αυτό λύνει το πρόβλημα που έχει με τους Έλληνες φοιτητές» ανέφερε ο κ. Ζώρας και πρόσθεσε:

«Είναι ένας εξαιρετικά μοντέρνος τρόπος εξέτασης που μηδενίζει αποστάσεις. Μελλοντικά ίσως καθιερωθεί στο πανεπιστήμιό μας διότι έτσι θα εξοικονομήσουμε πόρους και θα μειώσουμε στο μέγιστο βαθμό τις μετακινήσεις φοιτητών και καθηγητών. Όλα αυτά όμως θα τα μελετήσουμε και θα δούμε στην πράξη».

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την εισαγωγή φοιτητών στο ΕΑΠ.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Να επισημανθούν τα εξής καθώς θα ψάξω να βρω όλα τα δυνατά μέσα για να δημοσιεύσω και πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τις εξετάσεις.

    Μετά την παρακολούθηση επιτυχούς ηλεκτρονικής εξέτασης αναφέρω τα ακόλουθα:

    1. Το ΕΑΠ δεν έλαβε το απαραίτητο μέτρο επιτήρησης των φοιτητών στη ΔΕΟ 25.
    2. Δεν εφαρμόστηκε κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας καθώς δεν ζητήθηκαν πέρα από τα credentials του φοιτητή τα στοιχεία της ταυτότητας του ή η επιβεβαίωση ότι είναι ο ίδιος αυτός που τα εισήγαγε.
    3. Χωρίς προφανή λόγω απαιτηθηκε να μην μπορεί να γυρίσει ο φοιτητής σε προηγούμενη ερώτηση. Η απάντηση κάθε ερώτησης έπρεπε να γίνει άμεσα χωρίς δυνατότητα επιστροφής.
    4. Σε συνδυασμός με την ύπαρξη λανθασμένα καταχωρημένης ερώτησης και μάλιστα από τις πρώτες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο φοιτητής ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο αφού δεν επιτρέπεται να γυρίσει πίσω, και καμιά από τις προτεινόμενες απαντήσεις δεν είναι ορθή, αυξάνοντας το άγχος του αναγκάζοντας τον στην τελική να παίξει λόττο για να προχωρήσει... Δε νομίζω ότι ίσχυσε σε όλους.
    5. Η προσομοίωση δεν είχε σχέση με την πραγματική εξέταση. Εύκολα αντιληπτό. Η προσομοίωση είχε όλες τις ερωτήσεις σε μια σελίδα, σε αντίθεση με την πραγματική.
    6. Σε όλα τα mail και τα φόρουμ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τυχόν ερωτήσεις επί των εξετάσεων θα απαντονται από τους αρμόδιους είτε της ΔΕΟ είτε του καθηγητή. Ο ένας μας έστελνε στον άλλο και κάνεις δεν γνώριζε τι πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε.
    7. Δε δόθηκε ποτέ πραγματικά επιλογή στους φοιτητές αν θέλουν ή όχι να δώσουν ηλεκτρονικά. Τι θα πει σας δίνουμε τη δυνατότητα να δώσετε δια ζώσης του χρόνου? Δηλαδή φέτος ήταν κάτι έκτακτο και του χρόνου γνωρίζατε ότι δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο? Και από που συμπέρανατε ότι ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να σωρρευει μαθήματα και να τα δίνει οπότε επιλέξετε εσείς? Ανάγκασαν όλους τους φοιτητές να επιλέξουν τη τρέχουσα διαδικασία.
    9. Απαιτηθηκε επίσης η ύπαρξη κάμερας, σκάνερ, υπολογιστή με απαραίτητα εργαλεία και αναβαθμίσεις για την διεκπεραίωση της διαδικασίας. Να τα παρέχετε για ομαλή διεξαγωγή σε όποιον δεν έχει δεν πληρώνεται λίγα το ΕΑΠ από τους φοιτητές, υπάρχει μάλιστα αντιστοιχια διδάκτρων με μεταπτυχιακά που είναι σε πολύ υψηλές θέσεις στην Ευρώπη χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση. Να επισημαίνουμε και αυτά χωρίς να λέω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ψηλότερα με λίγες αλλαγές.
    8. Για να μη παρεξηγηθώ δεν θεωρώ λάθος τη διαδικασία εξετάσεις ηλεκτρονικά, είμαι όμως σίγουρος και ήμουν σίγουρος ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή να κάνουν τα δεδομένα.

    Η πλατφόρμα ήταν μια χαρά... οι ερωτήσεις όμως δεν ήταν σωστά επιμελημενες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

    Ασφάλεια και τρόποι ασφαλείας υπήρχαν αλλά δεν τηρήθηκαν είτε γιατί οι καθηγητές είναι παλαιάς αντίληψης είτε γιατί οι τεχνικοί κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξελθουν στις απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή