Το θέμα της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών έχει έλθει και πάλι στο προσκήνιο αφού έχει φτάσει η στιγμή (Σεπτέμβριος 2025) να γίνουν οι πρώτες διαγραφές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι πριν λίγο καιρό μιλούσαν για εφαρμογή του νόμου ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις για το θέμα.
Ωστόσο, όσο πλησιάζει ο χρόνος και είναι ορατός ο κίνδυνος να διαγραφούν πολλοί φοιτητές, τα πανεπιστήμια όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν αλλαγές στο νόμο μέχρι και κατάργησή του.
Πλέον, η κυβέρνηση εμφανίζεται πιο διαλλακτική στο συγκεκριμένο θέμα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο.
Σημαντικές παρατηρήσεις
- Σύμφωνα με την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή 317.000 ήταν οι αιώνιοι φοιτητές. Από αυτούς, μόνο 22.000, δηλαδή το 7% του συνόλου έκανε προσπάθεια το 2023 και το 2024, συμμετέχοντας στις εξετάσεις, να προχωρήσουν και 30 φοιτητές ζήτησαν κατ’ εξαίρεση επιμήκυνση των σπουδών για λόγους υγείας. Οι υπόλοιποι δεν εμφανίστηκαν.
- Θα χαθεί από τα πανεπιστήμια σημαντικός αριθμός φοιτητών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπου υπολογίζεται ότι η εφαρμογή του ν. 4777/2021 τον Σεπτέμβριο 2025 θα έχει ως συνέπεια την οριζόντια διαγραφή περί του 50% των εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών.
Τι πρόκειται να γίνει
Πιθανόν να εισαχθούν κι άλλα κριτήρια (εκτός δηλαδή των ετών) που πιστοποιούν το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, για παράδειγμα η δήλωση μαθημάτων, ο αριθμός εκείνων που απομένουν για το πτυχίο και η συμμετοχή στις εξετάσεις διαχωρίζοντας ουσιαστικά τους ανενεργούς φοιτητές από εκείνους που δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου