Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Πολλές ισοβαθμίες λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων - Παραδείγματα

Στα... δίχτυα των ισοβαθμιών κινδυνεύουν να μπλεχτούν χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση το σύστημα υπολογισμού μορίων που θεσμοθέτησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Όλη η ενημέρωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 και στη σελίδα του panelladikes24 στο facebook.

Mε τον νέο τρόπο υπολογισμού τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Έτσι, θα προκύπτουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, και μάλιστα το φαινόμενο θα είναι έντονο στις περιζήτητες σχολές

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ ετοιμάζουν εισήγηση, ώστε να συνταχθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση η οποία θα ενημερώνει για τα κριτήρια εισαγωγής που θα ισχύσουν σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων.

Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Έως πέρυσι ο βαθμός μόνο στα δύο εξ αυτών πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), καθώς εθεωρείτο ότι ήταν κρίσιμα αυτά τα μαθήματα για τη φοίτηση στις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.

Ενδεικτικά, για την εισαγωγή στα τμήματα θετικών επιστημών τα μαθήματα βαρύτητας ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τις ιατρικές η Βιολογία και η Χημεία, για τις φιλολογίες τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία.

Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρουσιάζει η «Κ», με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99.
doc20200219--3

Με τον Ν. 4610/2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000. 

«Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Έτσι, προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Άρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα» και μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.

Από την άλλη, στις υψηλόβαθμες σχολές όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων (πρώτος - τελευταίος), θα υπάρξει πολύ μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες

Για παράδειγμα, στην Ιατρική ΑΠΘ το 2019 η απόσταση πρώτου και τελευταίου ήταν μόνο 908 μόρια, ενώ στην Ιατρική Θράκης η διαφορά ήταν μόνο 460 μόρια. Συνεπώς, θα υπάρξουν πάρα πολλοί υποψήφιοι με ίδιες βαθμολογίες, θα έχουμε δηλαδή πολλές ισοβαθμίες. Δείτε εδώ τις Βάσεις ΓΕΛ 2019 για τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές.

Το υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνει να μετράει το άθροισμα των βαθμών στα δύο μαθήματα βαρύτητας, και μετά ο βαθμός στο πρώτο μάθημα βαρύτητας. Πάντως, υπάρχει και η πρόταση για επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Έντυπη Έκδοση

Δείτε επίσης: Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Νέο σύστημα)

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Νέο σύστημα) - Τι γίνεται στις περιπτώσεις ισοβαθμίας - Όλες τα κριτήρια

    http://panelladikes24.blogspot.com/2020/03/2020.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή