Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου - Εγκύκλιος

Σχετική εικόναΤο ΥΠΑΙΘ εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ ΓΕΛ στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικώς προβλέπεται διδασκαλία επτά (7) ώρες ανά μάθημα.

Δείτε όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο.

Μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξεις 46/07-11-2019 και 49/29-11-2019 του Δ.Σ) σχετικά με την αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου σας ενημερώνουμε για τα εξής: 

- Σύμφωνα με την Υ.Α. 77568/Δ2/16-05-2019 (ΦΕΚ Β΄ 1790/21-05-2019), στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου για τα μαθήματα προσανατολισμού προβλέπονται «6 ώρες κάθε μάθημα συν 1 ώρα ανά μάθημα για επίλυση αποριών, ανακεφαλαίωση κ.λπ.». 

- Κατά την έβδομη (7η) ώρα, συζητούνται και επιλύονται τυχόν απορίες, όπως και τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες, με την ιδιαιτερότητα ότι η ώρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία συστηματικότερης προσέγγισης των μαθησιακών αναγκών των μαθητών και των μαθητριών. 

- Ειδικότερα, σκοπός της 7ης ώρας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες - είτε ως ομάδα, είτε μεμονωμένα- να συζητούν μεταξύ τους και με τη βοήθεια τους/της εκπαιδευτικού, με άνεση χρόνου, να επιλύονται τυχόν απορίες, να αποσαφηνίζονται/επεξηγούνται σημεία ιδιαίτερης δυσκολίας ή ακόμη και να επαναλαμβάνεται η διδασκαλία συγκεκριμένων σημείων του μαθήματος που ο/η εκπαιδευτικός κρίνει ότι δεν έχουν εμπεδωθεί επαρκώς από το σύνολο των μαθητών/τριών. 

- Συγχρόνως, προσφέρεται η ευκαιρία στον/στην εκπαιδευτικό να αναδεικνύει έννοιες που θεωρεί ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και να «προκαλεί» απορίες, οδηγώντας τους μαθητές και τις μαθήτριές σε επιλεγμένες απορηματικές καταστάσεις μέσω κατάλληλων παραδειγμάτων. 

- Επιπλέον, ο/η εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την 7η ώρα για τη σύνδεση διαφορετικών ενοτήτων και για την ανακεφαλαίωση της ύλης. Η έβδομη (7η ) ώρα περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας, προσμετράται στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και της λειτουργίας του σχολείου, εφαρμόζεται στην αίθουσα διδασκαλίας ή/και στο εργαστήριο και προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία τόσο των μαθητών/τριών όσο και του/της εκπαιδευτικού.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου