Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Όταν η γραφειοκρατεία κρατά ομήρους - Θα δοθεί σύντομα λύση σε όσους φοιτούν στη Β΄ ΕΠΑΛ και απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας

Στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μπορεί κάποιος απόφοιτος Λυκείου να εγγραφεί στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ για να μπορέσει να πάρει πτυχίο ειδικότητας που τον ενδιαφέρει. Παλιότερα, ο μαθητής αυτός απαλλασσόταν από τα μαθήματα γενικής παιδείας και ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθήσει μόνο τα μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου της αντίστοιχης ειδικότητας. Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη δυνατότητα καταργήθηκε ενώ με το ν. 4310/2014 που ψηφίστηκε πρόσφατα μπορούν πλέον οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν και πάλι το ... δρόμο για την απόκτηση πτυχίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ εξέδωσε και ενημερωτική εγκύκλιο για την ψήφιση αυτής της ρύθμισης. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση από το panelladikes24.

Τι αναφέρει ο ν. 4310/2014 (ΦΕΚ Α΄ 258/2014)

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου, που εγγράφονται στη Β΄ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου, απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας και λαμβάνουν μόνο πτυχίο.

Οι ισοτιμίες δημιουργούν προβλήματα

Και ενώ ο νόμος φαίνεται σαφής ωστόσο σε σχολεία δεν περιλαμβάνουν στην κατηγορία αυτή αποφοίτους των ΤΕΛ και των ΤΕΕ Β΄ κύκλου σπουδών με πρόσχημα ότι δεν τους αναφέρει η ρύθμιση ή ότι οι συγκεκριμένοι σύμφωνα με όσα ορίζονταν στην κάθε εποχή είχαν αποκτήσει πτυχίο και όχι απολυτήριο.

Τι λέει η νομοθεσία για τις ισοτιμίες ΤΕΛ - ΤΕΕ - ΕΠΑΛ

ΦΕΚ Β΄ 663/2000
Τα πτυχία των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (Τμήματα Ειδίκευσης) των άρθρων 6 και 7, αντίστοιχα, του Ν. 1566/85 και τα ισότιμα αυτών είναι ισότιμα με τα πτυχία των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων Β΄ κύκλου σπουδών, αντίστοιχης ειδικότητας.

ΦΕΚ Β΄ 1525/2009
Τα πτυχία των Τ.Ε.Ε. Β΄ κύκλου σπουδών του ν. 2640/1998 και τα ισότιμα αυτών είναι ισότιμα με τα απολυτήρια και τα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας που χορηγούν τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) του ν. 3475/2006, λαμβανομένων, εν προκειμένω, αθροιστικά υπόψη των δύο ανωτέρω τίτλων σπουδών των ΕΠΑ.Λ.

Πρόβλημα με τις απουσίες που έχουν μαθητές σε μαθήματα που δεν θα έπρεπε να παρακολουθήσουν

Πολλοί μαθητές από την αρχή της χρονιάς και με τη διαβεβαίωση ότι θα απαλλαχθούν από τα μαθήματα γενικής παιδείας έκαναν απουσίες (κάποιοι από αυτούς που έχουν πτυχία ΤΕΛ και ΤΕΕ μπορεί να κάνουν ακόμα), οι οποίες ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν μετρήσουν ή όχι και ενώ σε λίγες μέρες λήγει το Α΄ τετράμηνο.

Ποια η θέση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας έχει γνώση για τα παραπάνω θέματα και σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει λύση με σχετικές αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση που μελετάται και θα εκδοθεί σύντομα θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση ονομαστικά και οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΛ και ΤΕΕ Β΄ κύκλου σπουδών ενώ θα γίνει και διαγραφή των απουσιών (μόνο για τα μαθήματα της γενικής παιδείας) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Δήλωση υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου για το θέμα

«Κάποιοι άνθρωποι, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την απαλλαγή από τα μαθήματα γενικής παιδείας είχαν πραγματοποιήσει κάποιες απουσίες. Αυτές οι απουσίες δεν θα ληφθούν υπόψη καθώς επρόκειτο για μαθήματα που δεν έπρεπε να παρακολουθήσουν». 

Επίσης πρόσθεσε ότι «αν εκκρεμεί κάποια απόφαση, για να μην αρκούνται στο λόγο μου, όσο είμαι υφυπουργός θα φροντίσω να τη βγάλω».

Σχόλιο panelladikes24
Πώς μπορεί να χρειάζεται διευκρίνιση με υπουργική απόφαση για μία ερμηνεία του νόμου που φαίνεται ξεκάθαρη με βάση συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί σε ΦEK; Πόσο καιρό χρειάζεται ακόμα το υπουργείο Παιδείας για να ρυθμίσει το θέμα των απουσιών από τη στιγμή που έχει διάθεση να διαγράψει τις απουσίες; Τι θα γίνει με όσους συγκέντρωσαν πολλές απουσίες (και στα μαθήματα γενικής παιδείας και στα μαθήματα ειδικότητας) και τελικά διέκοψαν τη φοίτησή τους αφού ξεπέρασαν τα όρια απουσιών;

Δείτε επιπλέον νόμους για την καλύτερη ενημέρωσή σας με όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από την έκδοσή τους

Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις



1 σχόλιο:

  1. Τι θα ισχύσει τελικά με τους απόφοιτους των ΤΕΛ? Είναι άδικο αυτό που ισχύει εώς τώρα, να μην απαλλάσονται απο τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα απολυτήρια ΓΕΛ και ΤΕΛ ήταν ισότιμα εωσότου καταργήθηκαν τα Τεχνικά Λύκεια.Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΕ? Πότε θα βγεί επιτέλους αυτός ο νόμος? πέρασε η μισή χρονιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή