Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Στη Βουλή το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10%

Το θέμα συμμετοχής των μαθητών που έδωσαν πανελλήνιες το 2012, με την ποσόστωση του 10% για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο βουλευτής Ηρακλείου, αναφέρεται στο νόμο 4186, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 10 %, χωρίς εξετάσεις, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους, μόνο για μία χρονιά. Όπως αναφέρει ο βουλευτής όμως, η ρύθμιση αυτή δεν ίσχυε το 2012, με τους αποφοίτους εκείνης της χρονιάς να γνωρίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία του 10% για περισσότερες από μία φορές. 

Για το λόγο αυτό ο βουλευτής ρωτά τον κ. Αρβανιτόπουλο ποιες κατηγορίες αποφοίτων αφορά η διάταξη του νόμου 4186 και αν οι απόφοιτοι του 2012 θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ξανά στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια με το μειωμένο ποσοστό, χωρίς εξετάσεις. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 10% ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2012 

Στην παράγραφο 33 του άρθρου 39 στο Ν. 4186 (ΦΕΚ 193/14-09-2013) προβλέπεται ότι οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Α.Ε.Ι. μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε σχέση με τις δυνατότητες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2012, οι οποίοι θέλησαν να διεκδικήσουν μία θέση με το ποσοστό του 10 % και το 2013. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω μαθητές διεκδίκησαν μέρος μόνο των προβλεπόμενων θέσεων κατά το έτος 2013, καθώς στη διαδικασία του 10 % είχαν δικαίωμα συμμετοχής και οι επιτυχόντες του 2011. 

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 
- Ποιες κατηγορίες υποψηφίων αφορά η παράγραφος 33 του άρθρου 39 στο Ν. 4186 (ΦΕΚ 193/14-09-2013); 
- Θα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι του 2012 να συμμετέχουν στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το ποσοστό 10 % ειδικά για την σχολική περίοδο 2013 – 2014;

ΠΗΓΗ: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου