Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

Η υπουργός Παιδείας για τις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (τράπεζα θεμάτων, συνυπολογισμός μορίων από τις τρεις τάξεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εθνικό απολυτήριο)

Αποτέλεσμα εικόνας για αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 (τράπεζα θεμάτων, συνυπολογισμός μορίων από τις τρεις τάξεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εθνικό απολυτήριο)Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ», απάντησε σε ερωτήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Έχετε κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Θα μας πείτε από πότε θα ισχύσουν και ποιες θα είναι αυτές;

Διαχρονικά τείνουμε ως Πολιτεία να εστιάζουμε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ωστόσο για εμάς η αλλαγή αυτής της διαδικασίας δεν συνιστά πρώτη προτεραιότητα και ασφαλώς δεν έχουμε κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές σε αυτό το πεδίο. Στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση από τη βάση προς την κορυφή της εκπαιδευτικής πορείας, ήτοι από το Νηπιαγωγείο προς το Πανεπιστήμιο. Αναφορικά με το Λύκειο, σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου από το έτος 2020-2021 και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στις υπόλοιπες τάξεις, την αποκατάσταση μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ’ Λυκείου, τον συνυπολογισμό, με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να ενισχυθεί ο αυτόνομος παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου και να βελτιωθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση. Δεν πιστεύουμε λοιπόν σε ξαφνικές αλλαγές. Κάθε τροποποίηση του συστήματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό οικογένειες, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς και επομένως κάθε αλλαγή πρέπει να σχεδιάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και να υλοποιείται σταδιακά και κατόπιν συνεννόησης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα συνυπολογίζεται η βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο; Σε τι ποσοστό και από ποια χρονιά θα ισχύσει ο συνυπολογισμός της σχολικής βαθμολογίας; 

Ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α’ στη Γ’ τάξη, θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021). Στόχος μας είναι η σταδιακή επανάκτηση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων θα είναι με τη μορφή που την ξέρουμε ή θα έχει αλλαγές; 

Η Τράπεζα Θεμάτων θα επανεισαχθεί σε μια βελτιωμένη της παλαιότερης μορφή προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες που είχαν παρουσιαστεί. Μελετώνται και θα επέλθουν ορισμένες τροποποιήσεις, όπως δικλίδες ασφαλείας που θα ενισχύουν το αδιάβλητο της διαδικασίας προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία του παρελθόντος και να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου