Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Γαβρόγλου: Θα κανονικοποιήσουμε την κατάσταση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΑΕΙ

syntypΟ υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε και πάλι στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ

Δείτε τι είπε ο κ. Γαβρόγλου για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα πολύ σύνθετα ζητήματα στην κοινωνία μας. Και είναι ένα τόσο σύνθετο που έχει οδηγήσει σε απίστευτες συντεχνιοποιήσεις οι οποίες τελικά δε βοηθούν καθόλου τη δημοκρατία. Δε μπορεί να υπάρχουν αυτές οι εντάσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, η μία εναντίον της άλλης.

Εμείς λοιπόν τί κάναμε: Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν ν’ αγγίξουν αυτό το ζήτημα. Ξέρετε ότι από τα περίπου 400 τμήματα που έχουμε, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα 400, τα 195 δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων. Τα μισά. Αυτό δε μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Για να μη σας πω ότι υπάρχουν και τμήματα τα οποία θεραπεύουν ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, έχουν αναγνωριστεί τα προσόντα κτλ., υπάρχει σ’ ένα άλλο Πανεπιστήμιο ένα τμήμα με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και αυτό δεν έχει αναγνωριστεί.

Εμείς λοιπόν τί κάναμε: Ήρθαμε σ’ επαφή με τα 195 τμήματα και τους ζητήσαμε κατ' αρχήν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Τα τμήματα που θεραπεύουν την ίδια γνωστική περιοχή να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να μας στείλουν τί θεωρούν οι ίδιοι ως προσόντα που πρέπει ν’ αναγνωριστούν από την πολιτεία για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Πήραμε απαντήσεις από τα 150. Από τα 195 πήραμε από τα 150, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό. Και πήραμε, φτιάξαμε μια ομάδα, συγκροτήσαμε μια ομάδα με άτομα ειδικά στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, παίρνουμε τώρα αυτά που μας στέλνουν και τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Γιατί υπάρχουν στην Ευρώπη πάρα πολλά επαγγέλματα που υπάρχουν και εδώ, όπως καταλαβαίνετε και είναι πιστοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκρίνουμε αυτά τα δύο. Εκεί που ταυτίζονται, εμείς θα τα νομοθετήσουμε την επομένη. Εκεί που δεν ταυτίζονται, θα δούμε τις διαφορές που η πρώτη μας ανάγνωση είναι ότι είναι ελάχιστες αυτές οι διαφορές. Αυτό θα το νομοθετήσουμε τη μεθεπόμενη.

Και θα δούμε ποια έχουν μείνει που έχουν κάποιες δυσκολίες και θα το κλείσουμε αυτό το θέμα. Θα το κλείσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κλείσουμε.

Θέλω όμως σε αυτό να είμαι σαφής και δημόσια. Δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος την παρέχουν τα Επιμελητήρια. Εμείς δεν θέλουμε να ανακατωθούμε στη δουλειά των Επιμελητηρίων παρ' όλο που έχουμε ήδη συζητήσει και θα συζητήσουμε και με αυτά. Εμείς θέλουμε νομικά η πολιτεία να πει ότι «ο τάδε πτυχιούχος, ή η τάδε πτυχιούχος από το τάδε Τμήμα έχει επισήμως αυτά τα προσόντα με τα οποία μπορεί να κάνει τις δουλειές που είναι να κάνει». Γιατί η κάθε εργασία η κάθε θέση σου ζητάει επισήμως εσύ τι προσόντα έχεις.

Αυτό το τοπίο θα το κανονικοποιήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει και θα κλείσει αυτή η παρένθεση.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


2 σχόλια:

  1. ANTE ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ!!!ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!!!ΕΙΣΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ.Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΕΡΧΕΤΑΙ,ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου εχει σπουδασει ο υπουργος σε ιδιωτικο παν/μιο στην Αγγλια νομιζω.Ηταν πλουσιοπαιδο,δεν ξερει τι θα πει δημοσιο πανεπιστημιο,να εισαι φτωχος και να μη μπορεις να σπουδασεις.Τωρα λεει θα φτιαξει ένα άλλο συστημα μετεγγραφών.Επρεπε μολις εγινε υπουργος,να το αλλαζε.Γι αυτό αλλωστε δινει τα ψίχουλα 380 ευρω,γιατι ξερει ότι αφησε πολλα παιδια χωρις μετεγγραφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή