Με μία ιστορική απόφαση (1933/2024), το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) δεν έχει δικαίωμα να απορρίπτει αιτήσεις εγγραφής μηχανικών που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ* (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας).
Η υπόθεση αφορούσε Πολιτικό Μηχανικό, κάτοχο πτυχίου από το University of East London, η οποία, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης σε μαθήματα αντισταθμιστικών μέτρων και απόφασης του ΑΤΕΕΝ, πέτυχε την επαγγελματική αναγνώριση του τίτλου σπουδών της ως ισοδύναμο με εκείνον των ελληνικών Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών.
Ωστόσο, το ΤΕΕ απέρριψε την αίτησή της για εγγραφή, υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος της δεν είναι ισοδύναμος με δίπλωμα Πολυτεχνείου, επικαλούμενο τη μη αντιστοίχιση κάποιων ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων με Πολυτεχνεία.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση του ΤΕΕ και διέταξε την εγγραφή της, κρίνοντας ότι το ΤΕΕ δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης του ΑΤΕΕΝ.
Το ΤΕΕ άσκησε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο τόνισε ότι οι πράξεις του ΑΤΕΕΝ φέρουν τεκμήριο νομιμότητας, δεσμεύουν το ΤΕΕ και παράγουν έννομα αποτελέσματα, εφόσον δεν έχουν ακυρωθεί από άλλο δικαστήριο.
Συνεπώς, το ΤΕΕ είναι υποχρεωμένο να εγγράψει την ενδιαφερόμενη στο μητρώο μελών του και να της χορηγήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για δεκάδες απόφοιτους αλλοδαπών ιδρυμάτων που έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και βρίσκονταν σε χρόνια ταλαιπωρία και αδιέξοδο λόγω απορρίψεων από το ΤΕΕ.
* Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ασχολείται με την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν από ιδρύματα του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για την επαγγελματική αναγνώριση των προσόντων και την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους ξένων πτυχίων, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.
Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση του ΣτΕ.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου