Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Οι φοιτητές στις ΑΕΝ δικαιούνται μετεγγραφή; Ναι σε ξεχωριστή διαδικασία από τις υπόλοιπες σχολές

Στο ΦΕΚ Β' 1393/2000 έχει δημοσιευτεί η Κ.Υ.Α. ''Έγκριση Κανονισμού Σπουδών Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)''. 

Στο άρθρο 26 της συγκεκριμένης απόφασης γίνεται αναφορά στις μετεγγραφές σπουδαστών των ΑΕΝ.

Τι αναφέρει το άρθρο 26 του ΦΕΚ Β' 1393/2000

1. Οι αιτήσεις για μετεγγραφή θα υποβάλλονται στις Α.Ε.Ν. που φοιτούν οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μέχρι την 15η Ιουλίου κάθε Ακαδημαϊκού έτους. Οι νεοεισαγόμενοι σπουδαστές δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις για μετεγγραφή, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο ΥΕΝ/ΔΕΚΝ, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι παρακάτω κατηγορίες σπουδαστών:
Ι. Τέκνα πολυτέκνων.
ΙΙ. Σπουδαστές για τους οποίους συντρέχουν λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, οικογενειακοί.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι εξής περιπτώσεις:
α) Αδελφοί φοιτούντων σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Α.Ε.Ν.
β) Σπουδαστές γονείς ανήλικου παιδιού
γ) Σύζυγοι φοιτητές ή σπουδαστές
δ) Σπουδαστές με ανάπηρους αδελφούς (αναπηρία 67% και πάνω)
ε) Σπουδαστές που ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους, ως ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή προς αυτούς εξομοιούμενος, συνταξιοδοτείται από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή εφόσον η αναπηρία του προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και διατεταγμένη υπηρεσία.
στ) Σπουδαστές που ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους τελεί ως αξιωματικός σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου λόγω πολεμικού τραύματος ή σε πολεμική διαθεσιμότητα
ζ) Σπουδαστές των οποίων ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι ανάπηρος ή Θύμα εθνικής αντίστασης και παίρνει σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή.
η) Σπουδαστές των οποίων ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους ή μεταξύ των συνοικούντων μελών της οικογένειας, είναι ασθενής ή χρήζει ειδικής νοσηλευτικής φροντίδας.

3. Οι μετεγγραφές διενεργούνται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους αυτή αιτείται και θα συνοδεύεται κατά περίπτωση από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
β) Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας Εφορίας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή βεβαίωση δημόσιας αρχής εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση για το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του ενδιαφερόμενου.
γ) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών κοινής ωφέλειας από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.
δ) Προκειμένου για περιπτώσεις τέκνων πολυτέκνων, βεβαίωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
ε) Προκειμένου για περιπτώσεις αδελφών φοιτητών ή σπουδαστών, βεβαίωση οικείου τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του αδελφού.
στ) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή οτιδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται πασίδηλα η συνδρομή των λόγων που επικαλείται για την μετεγγραφή ο ενδιαφερόμενος όπως π.χ. προκειμένου για λόγους υγείας, πιστοποιητικό νοσηλείας σε κρατικά, στρατιωτικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως επίσης και κλινικές, αιματολογικές και λοιπές εξετάσεις σχετικά με τον επικαλούμενο λόγο υγείας από νοσηλευτικά ιδρύματα του δημοσίου τομέα.

4. Κάθε Α.Ε.Ν. προωθεί στο ΥΕΝ/ΔΕΚΝ τις αιτήσεις μετεγγραφών με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου για σπουδαστές, πλην του Α’ εξαμήνου, μέχρι την 31η του μηνός Αυγούστου, μετά γνώμης επί των προβαλλόμενων λόγων μετεγγραφής. Οι αιτήσεις συνοδεύονται και από αντίγραφο της σπουδαστικής κατάστασης του ενδιαφερόμενου με βαθμολογία των μαθημάτων στα οποία έχει προαχθεί.

5. Ο Υ.Ε.Ν. με απόφαση του, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Α.Ε.Ν. εγκρίνει περιορισμένο αριθμό μετεγγραφών για τις οποίες συντρέχει αποδεδειγμένα σοβαρός λόγος, εφόσον το επιτρέπουν οι υπάρχουσες δυνατότητες υποδοχής της κάθε Α.Ε.Ν.. Σε περίπτωση προβολής ισοδύναμων λόγων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων στα οποία έχουν προαχθεί οι σπουδαστές, πλην αυτών του Α’ εξαμήνου.

6. Αλλαγή ειδικότητας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΦΕΚ Β' 1393/2000.

Σημειώνεται ότι το ΥΕΝ τα τελευταία χρόνια ικανοποιεί όλα τα αιτήματα σπουδαστών για μετεγγραφή σε άλλη ΑΕΝ ενώ τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή ειδικότητας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την εισαγωγή σπουδαστών στις ΑΕΝ.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


6 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβα, πως γινεται να κανω μεταγραφηη? πχ εμενα με εστειλαν στην χιο, αν θελω να παω κρητη γινεται να κανω μεταγραφη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το λέει ξεκάθαρα. Για να πας απο τη Χιο στη Κρήτη πρέπει να κλείσεις εισιτήριο πρώτα είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο.

      Διαγραφή
  2. Φέτος τι ισχύει με τις μεταγραφές αεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. prepei mexri thn 1/12/2017 na sigkentrothoyn oi metegrafes kai ton teleftaion poy mpikan tin 17/11/2017 na staloyn sto ipoyrgeio kai meta ogenikos grammateas tha tis ipograpsei kala xristoygenna paidia

      Διαγραφή
  3. Που μπορώ να βρω αίτηση μεταγραφής;?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει αλλάξει ο κανονισμός και οι προϋποθέσεις μεταγραφής

    https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2019-06/aen.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή