Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Οι Μετεγγραφές Φοιτητών μπορούν να επηρεάσουν τις Βάσεις στις περιφερειακές σχολές;

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των Βάσεων 2014 για την εισαγωγή των χιλιάδων υποψήφιων στα ΑΕΙ (την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση) το panelladikes24 επισημαίνει ένα στοιχείο που είναι πιθανό να συμβεί -αν όχι και σίγουρο- που θα οφείλεται στο νέο νόμο για τις μετεγγραφές φοιτητών. 

Τι πρόκειται να δούμε
Περιφερειακές σχολές να έχουν άνοδο στις Βάσεις τους που θα οφείλεται όχι μόνο στις επιδόσεις των υποψηφίων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και από την αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου χιλιάδων υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων.

Παράδειγμα
Ένας υποψήφιος από την Αθήνα που ανήκει σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες και επιθυμεί να σπουδάσει στο Μαθηματικό τμήμα θα έχει ως 1η επιλογή την συγκεκριμένη σχολή στην πόλη της Αθήνας και στη συνέχεια τις άλλες πόλεις της επικράτειας όπου έχουν το συγκεκριμένο τμήμα. Και αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι θα σπουδάσει στην Αθήνα εκμεταλλευόμενος το νόμο για τις μετεγγραφές φοιτητών. 
Πέρσι όμως, αν δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει εκτός της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να βάλει ως 2η επιλογή Μαθηματικό τμήμα πλην της Αθήνας και σε περίπτωση μη εισαγωγής του στο συγκεκριμένο τμήμα επέλεγε να δηλώσει άλλα τμήματα της Αθήνας (πχ Φυσικό, Χημικό, Οικονονομικό κτλ.).
Έτσι λοιπόν και πολλά μόρια να έχει κάποιος φέτος δε θα διστάσει να δηλώσει το Μαθηματικό τμήμα της Σάμου που έχει τη χαμηλότερη βάση από τα Μαθηματικά τμήματα.

Αυτός είναι ένας λόγος να έχουν δηλωθεί τα περιφερειακά τμήματα περισσότερο φέτος, να έχουν υποψήφιους με μεγαλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που συνεπάγεται και άνοδο στις Βάσεις τους αλλά στο τέλος όλοι αυτοί θα έχουν πάρει το δρόμο για σπουδές στα μεγάλα αστικά κέντρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου