Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 και το νέο σύστημα Μετεγγραφών Φοιτητών - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο χάρτης των Μετεγγραφών Φοιτητών αλλάζει και οι πρώτοι που θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή, είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020.

Βάση μετεγγραφής και β’ γύρος, που θα επιτρέπει μια δεύτερη ευκαιρία μετεγγραφής σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, αποτελούν τα δομικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, το οποίο δεν προβλέπει να λειτουργήσει ως «κόφτης» στον συνολικό αριθμό των μετεγγραφών, αλλά να προχωρήσει σε ανακατανομή του δικαιούχων, αποφεύγοντας παράλληλα την «ασφυξία» σε συγκεκριμένα τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, ενισχύθηκαν κοινωνικές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι στη μοριοδότηση.

Φέτος πάνω από 10.000 μετεγγραφές έγιναν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και για όσους είχαν αδέλφια φοιτητές, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές. Όπως σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης: «Το πρόβλημα δεν είναι το σύνολο των μετεγγραφών, καθώς αποτελούν περίπου το 12% του συνολικού αριθμού των 78.000 εισακτέων της φετινής χρονιάς. Το πρόβλημα είναι η κατανομή τους σε συγκεκριμένα τμήματα».

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, όπως διαμορφώθηκε φέτος με τη δημιουργία πολλών ίδιων τμημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τεράστια… ψαλίδα όμως στη βάση εισαγωγής, διόγκωσε το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η παντελής έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων στη μεταφορά θέσης οδήγησε σε φαινόμενα να λαμβάνουν μετεγγραφή σε υψηλόβαθμα τμήματα φοιτητές που είχαν πετύχει 4.000 με 5.000 μόρια.

Χαρακτηριστική περίπτωση το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το εν λόγω τμήμα, με βάση εισαγωγής 17.959 μόρια, είχε αριθμό εισακτέων 178 φοιτητές που πέτυχαν αυτήν τη βαθμολογία, αλλά δέχτηκε επιπλέον 98 φοιτητές με μετεγγραφή, μεταξύ των οποίων κάποιοι προέρχονταν από τα αντίστοιχα τμήματα (των ΤΕΙ που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια) των οποίων οι βάσεις ήταν χαμηλές. Ενδεικτικά, τα αντίστοιχα τμήματα σε Διεθνές Πανεπιστήμιο και Δυτικής Μακεδονίας είχαν βάση εισαγωγής 4.734 και 4.643 μόρια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων και θέτει το δίλημμα στα τμήματα αυτά είτε να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών τους στο επίπεδο των μετεγγραφομένων αδικώντας τους εισακτέους είτε να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο «αφήνοντας πίσω» τη δεύτερη κατηγορία.

Η βάση μετεγγραφής η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής δεν επιτρέπει σε φοιτητές με πολύ χαμηλό βαθμό να εισαχθούν σε υψηλόβαθμες σχολές. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θέλει να μετεγγραφεί στο τμήμα Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ με βάση 17.015 μόρια θα πρέπει να έχει μέσο όρο τουλάχιστον 14.265 μόρια.

Ο β’ γύρος μετεγγραφών προβλέπει για όσους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξουν άλλο τμήμα από αυτό που πέρασαν. Αν κάποιος εισακτέος διεκδικεί μετεγγραφή, για παράδειγμα, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (18.314 μόρια) και δεν έχει τα απαραίτητα μόρια, μπορεί να διεκδικήσει την εισαγωγή του σε ένα τμήμα Πληροφορικής.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ενισχύονται με μόρια τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Οι κατηγορίες που υπήρχαν στο σύστημα μετεγγραφών παραμένουν (οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, αδέλφια, ενστάσεις και κατ’ εξαίρεση) όμως αλλάζει η μοριοδότηση με αναλογικό τρόπο στο οικονομικό μέρος, ενώ ενισχύονται κατηγορίες όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.
Στα οικονομικά κριτήρια, πλέον, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών, αντί μόνο του προηγούμενου έτους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απόπειρας εκμετάλλευσης του ευνοϊκού συστήματος των μετεγγραφών.
Στα κοινωνικά κριτήρια οι τρίτεκνοι ενισχύονται με 2,5 μόρια έναντι 1 μορίου στην περίπτωση που τα αδέλφια του αιτούντος είναι κάτω των 25 ετών. Αντίστοιχα, στους πολύτεκνους, αντί των 2 μορίων, δίνεται 0,5 μόριο ανά παιδί στην οικογένεια, εφόσον είναι κάτω των 25 ετών. Δηλαδή σε μια οικογένεια με πέντε παιδιά αντιστοιχούν πλέον 4 μόρια.
Στις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές ορίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι όροι για κοινωνικά θέματα και λόγους υγείας που δεν προβλέπονται στις άλλες κατηγορίες, ενώ καταργείται η διάταξη που ορίζει κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή μόνο με υπογραφή υπουργού και όχι από την αρμόδια επιτροπή που ορίζεται για το συγκεκριμένο έργο.

Ο ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ, ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»: Σκοπός ο εξορθολογισμός και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδικιών και αβλεψιών

«Το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου σε διαβούλευση, χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες προέκυψαν από συστηματική μελέτη και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων. Αυτές είναι η εισαγωγή της βάσης μετεγγραφής και η δυνατότητα μετακίνησης ενός φοιτητή σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Σκοπός του νέου πλαισίου των μετεγγραφών είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδικιών και αβλεψιών.

Πρώτον, έχοντας ως βασικό κριτήριο τη διατήρηση υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών, επιχειρούμε να αποφευχθεί η μεγάλη συσσώρευση φοιτητών σε λίγα πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποβαθμίζοντας, έτσι, το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλους τους φοιτητές.

Δεύτερον, η εισαγωγή μέσω μετεγγραφής φοιτητών με πολύ χαμηλή επίδοση στις Πανελλαδικές σε τμήματα με πολύ υψηλότερη βάση ήταν και ακαδημαϊκά άδικη, ενώ δημιουργούσε δύο ζώνες φοιτητών και συντελούσε στην αύξηση του αριθμού των “λιμναζόντων” φοιτητών.

Επίσης, πολύ σημαντικά γνωρίσματα του νέου πλαισίου είναι ότι κάνουμε πιο δίκαιη και αναλογική τη μοριοδότηση των οικονομικών κριτηρίων, ενώ ενισχύουμε τη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων σε φοιτητές που είναι μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και σε φοιτητές ορφανούς από έναν ή δύο γονείς».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δείτε επίσης: 





Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


12 σχόλια:

  1. Αυτό θα ισχύει μόνο για τα παιδιά που εισήχθησαν με τις πανελλαδικες του 2020 η και για τις προηγούμενες γενιές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ρύθμιση αυτή (εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή) θα ισχύει για όλους τους φοιτητές.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!
      Να ρωτήσω και κάτι άλλο.
      Αν κάποιος έχει μπει με ειδική κατηγορία η οποία ίσχυσε μόνο για ένα ακαδημαϊκό έτος, απαιτείται να είναι εντός των 2750 μοριων απόκλισης για να πάρει την μετεγγραφή;

      Διαγραφή
    3. Παρακαλω μονο για τις μετεγγραφες ισχυει το κριτηριο τριτεκνιας; Μορια περαιτερω δικαιουνται λογω τριτεκνιας οι εξεταζομενοι;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Πόσο εισόδημα πρέπει να εχει μια οικογένεια για να πάρει το δεύτερο παιδί μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα δημοσιεύσουμε αναρτήσεις με όλες τις λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές φοιτητών.

      Διαγραφή
  3. με ποσό εισόδημα κατά κεφαλήν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετεγγραφή και ποιες οι κλίμακες ανά μόρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που δηλώνω την κατηγορία ως τρίτεκνος; υπάρχει στο μηχανογραφικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να δηλώσω τώρα την κατηγορία τριτεκνης μητέρας;Εαν ναι,στο μηχανογραφικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηθελα να ρωτησω πως ερμηνευετε εσεις το αρθρο με τις μετεγγραφές αδερφων φοιτητων.Το ένα παιδί σπουδάζει Θεσσαλονίκη. Τα οικονομικα μας ειναι κατω απο 5000ευρω κατα κεφαλην εισοδημα και εχουμε στην κατοχη μας σπιτι και στην Θεσσαλονίκη. Επειδη αναφερει για κοινη μεταγγραφη στον τοπο οπου εχουν κατοικία οι γονεις αλλα επειδη το μεγαλύτερο παιδι σπουδάζει ήδη Θεσσαλονίκη θα μπορεσει το μικροτερο αν πιασει τα μορια μεταγραφής να μεταγγραφει σε τμημα της θεσσαλονικης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε δηλώνουμε την πολυτεκνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή