Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Φρένο στις εγγραφές στα ΕΠΑΛ - Θεσπίζεται ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ - Ποια η αιτιολογία του ΥΠΑΙΘ - Πολλές αντιδράσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Δύο άρθρα στο υπό δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σ/ν του ΥΠΑΙΘ που αφορούν τα ΕΠΑΛ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και ήδη αρκετά σχόλια.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα άρθρα καθορίζεται μέγιστο όριο ηλικίας εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ με αιτιολογία την πρόληψη φαινομένων βίας και αποσυμφόρηση του μαθητικού δυναμικού για βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το panelladikes24 σας παρουσιάζει τα άρθρα και την αιτιολογική έκθεση επί των συγκεκριμένων άρθρων και συνιστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν τα σχόλια που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση.

Άρθρο 51 - Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

Αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 51

Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών. Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή. 

Άρθρο 52 - Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»

Αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 52

Πρόκειται για τροποποίηση με την οποία εισάγεται μέγιστο ηλικιακό όριο για τις περιπτώσεις εγγραφών ή μετεγγραφών μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., σε συνέπεια με τα όσα προβλέπονται με το άρθρο 51 . Η δικαιολογητική βάση της παρούσας ρύθμισης είναι όμοια με εκείνη του άρθρου 51.

Άρθρο 51 - η διαβούλευση στο σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5082

Άρθρο 52 - η διαβούλευση στο σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5081

Δείτε επίσης: 





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


5 σχόλια:

  1. Τελος οι πακιστανοι και οιΑλβανοι αναμεσα σε ανηλικα παιδια,μπραβο σας κα Κεραμεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεύτερο μπράβο κι από εμένα.
    Κλείνει ένα παράθυρο για ορισμένους/ες, στους οποίους δίνονταν 2η ευκαιρία για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Με τον τρόπο εκείνον όμως, μικροί μαθητές των ΕΠΑΛ έχαναν τις λιγοστές θέσεις που είχαν για τα ΑΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν τα εσπερινά για τους ενήλικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν για αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους παιδί είχε σταματήσει το σχολείο και σε ηλικία 22 ετών κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο θέλει να εγγραφεί σε ΕΠΑΛ να μάθει μια τέχνη αλλά στην περιοχή του και σε όλη την ευρύτερη περιοχή ( Εκτός Αθηνών) δεν υπάρχει εσπερινό, αυτό το παιδί αποκλείεται από την δυνατότητα να φοιτήσει σε ημερήσιο λόγω ηλικίας;

      Διαγραφή
  4. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί αποδεδειγμένα για ιατρικούς λόγους είχε σταματήσει το σχολείο και σε ηλικία 22 ετών τελειώνει το γυμνάσιο και επιθυμεί να εγγραφεί σε ΕΠΑΛ για να μάθει μια τέχνη πλην όμως στην ευρύτερη περιοχή που διαμένει δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ δεν δύναται να εγγραφεί σε ημερήσιο που υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή