Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργός Ναυτιλίας: Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη για τη ναυτική εκπαίδευση αποτελεί αρχική βάση συζήτησης - Τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή των αλλαγών























Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου με τους φορείς της ναυτιλίας για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα
, περιέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όλη η ενημέρωση για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.

Ο Υπουργός είπε ότι η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη που έχει αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς επιλέχθηκε ως αρχική βάση συζήτησης προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις και οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων έως τις 23 Ιανουαρίου.

“Δεν το στείλαμε ως Ευαγγέλιο και ούτε ως δημόσια διαβούλευση που γίνεται με βάση τη κείμενη νομοθεσία” τόνισε και πρόσθεσε ότι, αφού κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων, θα υπάρξει ένας γενικός διάλογος με όλους, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο.

Τόνισε επίσης ότι η νέα νομοθετική πρόταση θα περάσει προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα ξαναβγεί σε δημόσια διαβούλευση προτού πάει στη Βουλή.

Στόχος μας είναι τον επόμενο Σεπτέμβριο, οπότε ξεκινούν οι σχολές, να υπάρχει μια νέα βάση για τη ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είπε ο Yπουργός.

Χαρακτήρισε το 2024 έτος ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Yπουργείο Ναυτιλίας και την ελληνική ναυτιλία.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι μόνο με Έλληνες ναυτικούς μπορούμε να κρατήσουμε την ελληνική ναυτιλία πρωταγωνίστρια, προετοιμάζοντας τους νέους σπουδαστές γι' αυτά που έρχονται σε λίγα χρόνια αφού θα μιλούμε για πλοία με τεχνητή νοημοσύνη και για αυτά που δεν θα χρειάζονται πλοηγό.

Συμπλήρωσε ότι η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα χρήζει αναβάθμισης για να γίνει πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ιδρύματος έχει αποσταλεί στο Yπουργείο Παιδείας, στην Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, στο Σύλλογο σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στο Ναυτικό Επιμελητήριο, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Δείτε επίσης:




Δείτε εδώ όλα τα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


2 σχόλια:

  1. Να προτείνει το Ίδρυμα Ευγενίδου ως πρόταση για την προσέλκυση περισσότερων νέων στο ναυτικό επάγγελμα την κατάργηση του ορίου ηλικίας στις δημόσιες ΑΕΝ, νομίζω ότι έφτασε η στιγμή να γίνει αυτό αφού και στις ιδιωτικές ΑΕΝ δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας, επίσης η στελέχωση των ΑΕΝ με επιπλέον προσωπικό αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση τους να αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να υπενθυμίσουμε ότι η φοίτηση στις AEN είναι 6 εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης που παγκοσμίως ισοδυναμούν με επίπεδο σπουδών Bachelor (BSc) και 2 εξάμηνα πρακτικής εκπαίδευσης στο πλοίο. Συνολικά 4 χρόνια σπουδών, οπότε δεν τίθεται καμία συζήτηση για ισοδυναμία των ΑΕΝ με ΙΕΚ εκ των πραγμάτων. (οποιαδήποτε ισοδυναμία πέραν του ότι είναι άστοχη και άδικη, θα είναι και παράλογη, παράτυπη και παράνομη όπως αντιλαμβάνεστε όχι μόνοι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο αλλά και το διεθνές με ότι αυτό συνεπάγεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή