Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Σύντομα θα λειτουργούν περίπου 60 campuses - Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) σε όλη την επικράτεια

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης
σε συνέντευξη στο Liberal μίλησε και για την επαγγελματική εκπαίδευση και τις αλλαγές που σχεδιάζονται με στόχο τον εκσυγχρονισμό της.

Δείτε παρακάτω την ερώτηση που του τέθηκε για το θέμα και την απάντηση του υπουργού.

Θα ήθελα να μιλήσουμε και για την επαγγελματική εκπαίδευση. Έχουμε μία κορεσμένη αγορά, η οποία διψάει για νέες δεξιότητες. Πώς θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Έχετε απόλυτο δίκιο στη διαπίστωσή σας. Και ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Την προηγούμενη τετραετία πραγματοποιήθηκαν από την προκάτοχό μου, την κυρία Κεραμέως, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση κατευθύνοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αλλά και με ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος είναι η δημιουργία campuses για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου δομές εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργαστηριακά κέντρα θα συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν. Τα campuses αυτά θα ονομάζονται Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ). Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα λειτουργούν περίπου 60 σε όλη την επικράτεια και προσδοκούμε ότι μέσα από τη θεσμοθέτηση και την ενθάρρυνση των συνεργειών μεταξύ ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων θα πετύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας τους και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές ακόμα και σημαντικές τομές: από το συνολικό rebranding των ΙΕΚ και τη δημιουργία 130 νέων οδηγών κατάρτισης μέχρι την επέκταση σε όλα τα ΕΠΑΛ των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν στα Πρότυπα ΕΠΑΛ και από την ενίσχυση των γραφείων διασύνδεσης μέχρι τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, η φιλοσοφία της παρέμβασής μας είναι να καταστήσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση μια αξιόπιστη και ελκυστική εναλλακτική, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας καλούς και περιζήτητους επαγγελματίες.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου