Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Το «αποτύπωμα» των Ελλήνων φοιτητών στα γερμανικά πανεπιστήμια

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος εξετάζει τα οφέλη της εξωστρέφειας των ΑΕΙ και θέτει ερωτήματα για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα

η σημασία της ακαδημαϊκής εξωστρέφειας και της προσέλκυσης ξένων φοιτητών εστιάζει ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, παρουσιάζοντας στοιχεία για τους αλλοδαπούς φοιτητές σε πανεπιστήμια της χώρας. Μεταξύ αυτών και οι Ελληνες, ο αριθμός των οποίων - 6.886 το 2023 - κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη εικοσάδα των κρατών με τους περισσότερους φοιτητές στη Γερμανία. Η ηγεσία του Συνδέσμου, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που έχει το άνοιγμα των γερμανικών ΑΕΙ σε ξένους φοιτητές, θέτει ερωτήματα για τη μεταρρύθμιση που προωθείται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αλλά και με τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της κρατικής γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας DESTAT και της γερμανικής υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD, με τους 6.886 φοιτητές στη Γερμανία το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 η Ελλάδα κατέχει τη 19η θέση μεταξύ των κρατών με ξένους φοιτητές σε γερμανικά ΑΕΙ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ινδία με 43.000 φοιτητές, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 42.000, η Τουρκία με 25.000, η Συρία με 21.000, η Αυστρία με 17.000 και η Ιταλία με 15.000.

Την τελευταία 15ετία ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία ήταν σταθερά πάνω από 5.000. Ξεκινώντας από το 2008, ο αριθμός τους ήταν κάτι περισσότερο από 5.000. Το 2014 ξεπέρασε τους 7.000 και το 2017 προσέγγιζε τους 8.000. Από αυτούς, το 2017 σχεδόν 600 σπούδαζαν με υποτροφίες του γερμανικού κράτους, ενώ το 2022 περίπου 1.500 Ελληνες σπούδαζαν με υποτροφίες του γερμανικού κράτους και μέσω του προγράμματος Erasmus.

Οι Ελληνες φοιτητές στη Γερμανία επιλέγουν νομικά (32%), πολυτεχνικές σπουδές (27%), γλωσσολογία, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές σπουδές (16%), μαθηματικά και φυσικές επιστήμες (12%), ιατρική (6,7%), τέχνη και αθλητικές επιστήμες (4,4%), κτηνιατρική (1%).

Οι σπουδές στη Γερμανία είναι δωρεάν στο 95% των δημόσιων πανεπιστημίων, και οι φοιτητές πληρώνουν μόνον τέλη εγγραφής κάθε εξάμηνο, τα οποία όμως σε πολλές πόλεις εμπεριέχουν και εισιτήριο για τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκτός αυτών κάθε φοιτητής έχει κρατική ιατρική ασφάλιση.

Από την άλλη, οι ξένοι φοιτητές ξόδεψαν το 2022-2023, 1,531 δισ. ευρώ. Αυτή η καταναλωτική δαπάνη έφερε δημόσια φορολογικά έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 2.500 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ μετρήθηκε ότι αντιστοιχεί σε 22.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν επίσης θετικές οικονομικές επιπτώσεις μετά την αποφοίτηση. Η κρατική χρηματοδότηση για την παροχή θέσεων σπουδών και υποτροφιών σε ξένους φοιτητές στα γερμανικά ΑΕΙ αποσβέννυται, εάν το 30% των αποφοίτων μείνει στη Γερμανία και εργαστεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ως εκ τούτων, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος λέει ότι «η Γερμανία δέχεται ευχαρίστως ξένους φοιτητές διότι συμβάλλουν στην ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών. Βέβαια, η προσέλκυση στη Γερμανία ξένων φοιτητών και η παραμονή τους εδώ μετά την αποφοίτηση απαιτεί επενδύσεις στα πανεπιστήμια που να αποδίδουν γρήγορα».

Ενα άλλο βασικό επιχείρημα για την ακαδημαϊκή εξωστρέφεια είναι ότι η επένδυση σε μυαλά από όλο τον κόσμο αποδίδει ανεξάρτητα από το αν οι ξένοι φοιτητές θα παραμείνουν στη Γερμανία ή θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οσοι επιστρέφουν λειτουργούν ως φίλοι και πρεσβευτές της Γερμανίας. Όσοι μένουν αποτελούν μια αμοιβαία επωφελή γέφυρα για το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη χώρα προέλευσής τους.

Με βάση τα δεδομένα της Γερμανίας, ο Σύνδεσμος κρίνει ότι για να προσεγγίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια το λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο των πανεπιστημίων της Γερμανίας θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ και η κτιριακή τους συγκρότηση έτσι ώστε η αστυνομική φύλαξη και η προστασία τους να είναι ανά πάσα στιγμή εφικτή (να φύγουν δηλαδή από το κέντρο της Αθήνας και να δημιουργηθούν πανεπιστημιακά πάρκα μαζί με φιλικές φοιτητικές κατοικίες που θα παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις). Ταυτόχρονα, πρέπει να πάψει ο αντιπαραγωγικός, ανεξέλεγκτος πολιτικός συνδικαλισμός φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, οι επιλογές διδακτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα να γίνονται αξιοκρατικά και να σταματήσει η οικογενειοκρατία που ταλανίζει εδώ και χρόνια ορισμένες σχολές, να νομοθετηθεί η δυνατότητα αποδοχής δωρεών/χορηγιών και ίδρυσης εδρών από φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, να θεσμοθετηθεί η συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαίδων Κοτσαμπόπουλος τονίζει, παράλληλα, ότι είναι ορθό που η ενίσχυση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα συνδυάζεται με την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης. Οπως επισημαίνει, «η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να διευκολύνει τους νέους να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα και να τους απομακρύνει από την επαγγελματική εξειδίκευση και κατάρτιση που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος. Γι’ αυτό η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με βασικότερη τη διασύνδεση των δομών με την αγορά εργασίας είναι σωστή και αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα».

Οι αριθμοί

6.886 Έλληνες φοιτητές σπούδαζαν στη Γερμανία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

1.500 Έλληνες σπούδαζαν στη Γερμανία το 2022 με υποτροφίες του γερμανικού κράτους και της Ε.Ε. (μέσω Erasmus).

19η η Ελλάδα μεταξύ των κρατών που έχουν ξένους φοιτητές σε γερμανικά πανεπιστήμια.

43.000 φοιτητές στη Γερμανία έχει η Ινδία, κατέχοντας τα πρωτεία, ενώ ακολουθούν η Κίνα (42.000) και η Τουρκία (25.000).

32% των Ελλήνων φοιτητών σε γερμανικά πανεπιστήμια επιλέγουν νομικές σπουδές και 27% πολυτεχνικές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου