Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Δένδιας: Πάρα πολλές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Δεν θα αλλάξει ο χρόνος της θητείας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και στον Βασίλη Τσεκούρα.

Μεταξύ των θεμάτων της συνέντευξης ήταν και οι επερχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Αλλαγές στη θητεία σκέφτεστε κύριε Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλαγές στη θητεία υπό την έννοια του χρόνου όχι. Υπό την έννοια του τρόπου ναι, πάρα πολλές. Η θητεία δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος αγγαρείας. Να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει, αν μου επιτρέπετε να πω η ελληνική κοινωνία πιστεύει, στον στρατό των πολιτών, όχι στον «στενό» επαγγελματικό στρατό, όπως έχουν κάποιες χώρες άλλες στην Ευρώπη. Η παράδοσή μας είναι διαφορετική, την πατρίδα του πάντα την υπεράσπιζε ο Έλληνας πολίτης. Από εκεί και πέρα πώς αξιοποιείται ο χρόνος του Έλληνα πολίτη στο στρατό; Πριν ήταν ένας χρόνος εκπαίδευσης, να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλλει αν θέλετε την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης. Και από την άλλη να είναι ένα διάστημα που να είναι χρήσιμο και σε αυτόν να αποκτά δεξιότητες. Και αυτά τα πράγματα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χρειάζονται επανεκπαιδεύσεις. Το ξέρουμε όλοι, κάτι που μάθαμε σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε μετά από δύο χρόνια αν ποτέ δεν συνεχίσουμε να διατηρούμε την ετοιμότητά μας γι’ αυτό. Αυτό λοιπόν, το οποίο το έχω ονομάσει «φιλανδικό μοντέλο», γιατί το μοντέλο που διαλέξαμε και είναι εγγύτερα στις ανάγκες μας για να προσαρμόσουμε είναι το φιλανδικό, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Άρα να μην είναι χαμένος χρόνος εννοείτε για τους πολίτες αυτό το δωδεκάμηνο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είναι απολύτως ωφέλιμος ο χρόνος από τη θητεία.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Και να τους καλείτε και μετά να επανεκπαιδεύονται στην ουσία, εγώ αυτό κατάλαβα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το κάνουμε εθελοντικά σε πρώτη φάση, θέλω να είμαι ειλικρινής, δε θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα. Και επίσης αυτό το αρχικό διάστημα της θητείας να έχουν αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες για την ελληνική κοινωνία στο μέλλον. Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος περιγραφής, από τη «θητεία- αγγαρεία» στη «θητεία - ευκαιρία».

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό το απαιτούν και οι οπλίτες μας, όσοι δηλαδή έχουν κάνει αυτό το 12μηνο το θεωρούν και χαμένο χρόνο, αλλά και από εκεί και πέρα όταν λένε δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που είχα διδαχθεί και στο στρατό. Άρα, ενδεχομένως να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για αυτούς.

Δείτε επίσης:





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου