Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Υπουργός Ναυτιλίας: Ολιστική αναβάθμιση των σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ένα από τα βασικά θέματα της συνέντευξης ήταν η
αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Όλη η ενημέρωση για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα.

- Ανακοινώσατε ότι το 2024 και το 2025 θα είναι έτη «ναυτικής εκπαίδευσης». Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός του Υπουργείου για αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης; Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι που προωθούνται; Υπάρχουν τρόποι αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης;

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων ναυτικών αλλά και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση χιλιάδων ναυτικών για να μπορεί η πράσινη και ψηφιακή ναυτιλία να γίνει πράξη. Κι αυτό δεν είναι θέμα ελληνικό. Ούτε καν ευρωπαϊκό. Είναι παγκόσμιο θέμα.

Απαιτούνται χιλιάδες ναυτικοί με γνώσεις και δεξιότητες γύρω από τις λειτουργίες των αυτόνομων πλοίων ή και των πλοίων με χρήση νέων καυσίμων. Απέναντι σε αυτή την νέα πραγματικότητα ανακηρύξαμε το 2024 και το 2025 έτη ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε οι προκλήσεις που απαιτείται να αντιμετωπίσουμε να συζητηθούν σε βάθος για να γίνει κατανοητή η πολυπλοκότητα και η ο πολύπλευρος χαρακτήρας των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν. Η εκπαίδευση, η μετεκπαίδευση, η προσέλκυση νέων, η καταγραφή των νέων δεξιοτήτων είναι στο επίκεντρο για μια πιο βιώσιμη και ψηφιακή ναυτιλία. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα πρώτο - και επιτρέψτε μου να σχολιάσω αρκετά διαφωτιστικό - γύρο διαβουλεύσεων γύρω από αυτά τα ζητήματα. Έχουμε εμπλουτίσει πολύ τον αρχικό μας σκελετό προτάσεων. Η ανάγκη για άμεσες ενέργειες είναι μεγάλη, όμως χρειάζεται ένας σταθερός σχεδιασμός με στιβαρές αποφάσεις, και σίγουρα όχι στη λογική του ελάχιστου κοινού παρανομαστή.

Όπως ήδη είπα αυτές οι διαδικασίες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα, ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη οφείλει να βγει μπροστά και να ηγηθεί στις προσπάθειες για να δοθούν φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές λύσεις. Να ανεβάσει ψηλά το κύρος του ναυτικού επαγγέλματος Ήδη σχεδιάζουμε την ολιστική αναβάθμιση των σπουδών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και με ανανεωμένες υποδομές και ψηφιακό περιεχόμενο. Συζητάμε, για την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 'Όλα αυτά όμως θέλουν συνέργειες, τις οποίες πιστεύουμε πολύ. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Σε στενή συνεργασία με κοινωνικούς και βιομηχανικούς εταίρους της ναυτιλίας, σχεδιάζουμε μια ευρεία εκστρατεία προσέλκυσης της νέας γενιάς για μια καριέρα στην θάλασσα. Μία καριέρα που μπορεί να εξασφαλίσει στην νέα γενιά μία πολύ καλή ποιότητα ζωής, να διευρύνει τους ορίζοντες της, να εμπλουτίσει τις εμπειρίες της, να εμπλακεί σε έναν από τους πιο νευραλγικούς και συναρπαστικούς κλάδους της οικονομίας.

Δείτε εδώ όλα τα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου