Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Αντιστοίχιση του Τμήματος ΗΜΜΥ ΠΑ.ΠΕΛ. με τμήμα Πολυτεχνείου - Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικού στους αποφοίτους

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε μια ιστορική εξέλιξη για το Τμήμα μας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου! Η επίσημη αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αυτά των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Τμημάτων είναι πλέον γεγονός, μετά από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής του άρθρου 66 του ν.4610/2019 (Α’ 70).

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, με τη λήξη του εαρινού εξαμήνου 2023-2024 και την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητριών/ών του, το Τμήμα ΗΜΜΥ έλαβε ομόφωνη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ισοδύναμα με εκείνα των αποφοίτων Πολυτεχνικών Τμημάτων, σύμφωνα με το ΠΔ 99/2018.

Αυτή η μεγάλη επιτυχία αποτελεί επιστέγασμα των αδιάκοπων προσπαθειών του διδακτικού προσωπικού, των Διοικήσεων του Τμήματος, της Κοσμητείας της Σχολής Μηχανικών και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η δόμηση ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών, που ανταποκρίνεται στα εθνικά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες (ΤΕΕ, IEEE, ACM), και η στελέχωση του Τμήματος με καταξιωμένα μέλη ΔΕΠ, ήταν κεντρικές στοχεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη θετική αξιολόγηση του Τμήματος από την αρμόδια Επιτροπή.

Η ομόφωνη αυτή απόφαση, που επικυρώνει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων του Τμήματος ΗΜΜΥ επαρκούν για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων Μηχανικού, ελήφθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024. Σε αυτή τη συνεδρίαση συμμετείχαν οι καθηγητές του Τμήματος – νυν και πρώην πρόεδροι – κ.κ. Παρασκευάς Κίτσος, Νικόλαος Βώρος και Μιχαήλ Παρασκευάς, μαζί με μέλη της Επιτροπής του Άρθρου 66 από τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Το Τμήμα υπέβαλε έναν πλήρη φάκελο που τεκμηρίωσε την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του, αρχικά στην ΕΘΑΑΕ και στη συνέχεια στην αρμόδια Επιτροπή. Μεθοδικότητα και σωστή οργάνωση χαρακτηρίζουν τις ενέργειες που οδήγησαν στην κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας και στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου.

Μετά τη θετική και επιτυχή έκβαση της συνεδρίασης της Επιτροπής, αναμένεται σύντομα η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επίσημη επικύρωση της δυνατότητας εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού (Π.Δ. 99/2018). Ως ημερομηνία έναρξης της αντιστοίχισης, βάσει της αναμενόμενης ΚΥΑ, προβλέπεται να ορισθεί η ημερομηνία αποφοίτησης του πρώτου φοιτητή του εγκεκριμένου πενταετούς Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δηλαδή η 11/11/2022.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση - σταθμό που τοποθετεί το Τμήμα σε υψηλή θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας και θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του, προς όφελος των φοιτητών, των αποφοίτων και της κοινωνίας γενικότερα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου