Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2024 - Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Θετικά σχόλια για τα θέματα από την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων - Ποιο πρόβλημα εντοπίζει και ποια λύση προτείνει



























Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.


Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Ενημέρωση.

Η επιλογή του θέματος για την αξία των ταξιδιών ήταν επιτυχής και εύστοχη με προφανές ενδιαφέρον για τους υποψηφίους.

Οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς, τα κείμενα, ιδιαιτέρως το πρώτο (της Ηλ. Χατζηδημητρίου) και το δεύτερο (από το έργο «Ταξιδεύοντας» του Ν. Καζαντζάκη) ήταν προσιτά για ερμηνεία από μαθητές καλά προετοιμασμένους και προβληματισμένους.

Το ποίημα του Κ. Παλαμά «Το ταξίδι» ήταν συνθετότερο και απαιτητικότερο στην κατανόησή του, διαποτισμένο από τη συναισθηματική φόρτιση του ποιητή.

Το Θέμα Δ για τη συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική εκτόνωση του ανθρώπου ήταν σαφές, βασιζόταν κυρίως στο πρώτο κείμενο για την αξία του ταξιδεύειν και διευκόλυνε τη διατύπωση προσωπικών απόψεων των υποψηφίων.

Σημειώνουμε ότι στο Θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ΄ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου