Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία (φιλανδικό μοντέλο, ειδικότητες, χρονοδιάγραμμα, γυναίκες κ.ά)

Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε
, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο, τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις αλλαγές που φέρνει το φινλανδικό μοντέλο ενώ ήδη, το Yπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία.

Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Φινλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, ο αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε ρόλο «κλειδί»

«Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες, πρόσθεσε ο Yφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Είναι δύσκολο «να πιάσει» όσους στρατευτούν το 2024 αλλά αυτό ήταν ο στόχος της τελευταίας ΕΣΣΟ, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιβεβαιώνοντας τέλος, ότι στο φινλανδικό μοντέλο η στράτευση γυναικών είναι στο τραπέζι ως εθελοντική.

Δείτε επίσης:





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου