Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Κίνητρα για περισσότερους νέους στις Στρατιωτικές Σχολές - Πρόσβαση των υποψηφίων από όλα τα πεδία και μισθός 600 ευρώ τον μήνα























Σε αναζήτηση τρόπων ώστε η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις
να ξαναγίνει ελκυστική για τους νέους που συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά δελτία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Η φετινή εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, καθώς έμειναν κενές περίπου 450 θέσεις για την είσοδο σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών.

Όλη η ενημέρωση για τις Στρατιωτικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.

Η εικόνα αυτή δεν προέκυψε εκ του μηδενός, αλλά αποτελεί απότοκο πολυετούς επιδείνωσης όλων των δεικτών που συνδέονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση, περιλαμβανομένης και της μνημονιακής περιόδου, κατά την οποία ο αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί δραματικά. Πάντως, ακόμη και αυτή τη στιγμή ο αριθμός αποφοίτων αξιωματικών προκαλεί πονοκέφαλο, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, καθώς σε συνδυασμό με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι τα εξής:

Πρώτον, τις επόμενες ημέρες οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα ανακοινώσουν ότι διευρύνεται η δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Δεύτερον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναγγείλει την αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των σχολών της αστυνομίας, δηλαδή να κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 600 ευρώ, αγγίζοντας περίπου τα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Το τρίτο μέτρο αφορά την κατάσταση των υποδομών στις στρατιωτικές σχολές, η οποία κρίνεται (επιεικώς) μέτρια. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει ανακαίνιση των στρατιωτικών σχολών προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται σε σύγχρονα πρότυπα, ώστε η ποιότητα ζωής των σπουδαστών να είναι υψηλή. Πρόκειται για σχολές με απαιτητικό αντικείμενο σπουδών και οι κακές υποδομές αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για τους νέους και νέες που επιτυγχάνουν. 

Το τέταρτο μέτρο, ήδη θεσμοθετημένο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, είναι η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Αυτή η διάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ουσιαστικά επιτρέπει στα ΑΣΕΙ να παράγουν βιομηχανική έρευνα η οποία στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται ευρύτερη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας μπορεί να παρουσιαστεί ξανά σε μια νέα γενιά με προσδοκίες πολύ διαφορετικές από εκείνες γονέων και παππούδων. Για τη χαρτογράφηση των τάσεων που υπάρχουν στη νεολαία αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει την ολοκλήρωση έρευνας που διεξάγεται και θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες για το πώς το στρατιωτικό επάγγελμα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό.

«Αγκάθι» οι χαμηλοί μισθοί

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η εξεύρεση των πόρων που θα επιτρέψουν την αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεδομένων των εξοπλιστικών υποχρεώσεων που έρχονται τα επόμενα χρόνια, της ανάγκης να κρατηθεί ένα επίπεδο λειτουργικού προϋπολογισμού, αλλά και της δαπάνης για την - εκ των πραγμάτων - μισθοδοσία υπαλλήλων οι οποίοι δεν επιτελούν κάποιο έργο, η δυνατότητα ουσιαστικών αυξήσεων στην παρούσα φάση είναι περιορισμένη. Κάποια επιδόματα που λαμβάνουν μπορεί να βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μισθοί δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί.

Ένας νέος ανθυπολοχαγός αγγίζει τα 900 ευρώ, ένας λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ. Ωστόσο, τα επιδόματα γάμου, παιδιών, χρονοεπιδόματα και όλα όσα σχετίζονται με την επικινδυνότητα μπορεί να αυξήσουν το εισόδημα περαιτέρω. Η βάση, πάντως, του μισθού είναι πρόδηλα χαμηλή.

Μια από τις παρεμβάσεις που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ήδη προωθεί δεν είναι μισθολογική, αλλά αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά ή τη μεθόριο. Πρόκειται για την ανέγερση οικημάτων. Ο κ. Δένδιας έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ανέγερσης συνολικά 1.400 κατοικιών το οποίο θα εξελιχθεί σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά τα οποία είναι πολύ ακριβά για τον μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η φάση αυτή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026 και μέρος των κατοικιών (έχει εξαγγελθεί ποσοστό της τάξης του 15%) θα παραχωρηθεί σε ομάδες επαγγελματιών που αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις τοπικές κοινωνίες, όπως οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, που επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τίμημα ενοικίου που ζητείται. Κάθε φάση θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και για την πρώτη ένα σημαντικό τμήμα των πόρων που απαιτούνται έχει ήδη εξευρεθεί.

«Καμπανάκι» οι 450 κενές θέσεις

Οι κενές θέσεις που έμειναν φέτος στις Στρατιωτικές Σχολές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κατέδειξαν με σαφήνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τα τελευταία χρόνια. Φέτος έμειναν στα αζήτητα περί τις 450 θέσεις. Το ίδιο δηλώνεται από την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, η βάση στην ειδικότητα των μάχιμων των ναυτικών δοκίμων φέτος ήταν 11.076 μόρια, ενώ δέκα χρόνια πριν, στις Πανελλαδικές του 2015, ήταν 17.389 μόρια. Αντίστοιχα στα σώματα της Σχολής Ευελπίδων φέτος η βάση ήταν 12.415 μόρια ενώ το 2015 17.355 μόρια.


Ο προβληματισμός για την πορεία των στρατιωτικών σχολών είχε εκδηλωθεί εμφανώς προ δεκαετίας, όταν εξεταζόταν εάν έπρεπε να μπορούν να δηλωθούν από τους υποψηφίους μόνο των θετικών επιστημών ή από υποψηφίους και άλλων επιστημονικών πεδίων (π.χ. οικονομίας). Η βάση του προβληματισμού είναι η διάσταση απόψεων, εάν οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επιλέξει στοχευμένα, έχοντας μεράκι για τη στρατιωτική σχολή, ακόμη κι αν έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στις εξετάσεις ή εάν μπορούν να εισάγονται υποψήφιοι με υψηλές επιδόσεις ώστε να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό επίπεδο των σχολών, έστω κι αν δεν έχουν «τρέλα» με το επάγγελμα. Να σημειωθεί ότι αρμόδιο να αποφασίζει τον τρόπο και τους όρους εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές και να τις εποπτεύει είναι το Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο Παιδείας εμπλέκεται στο θέμα από τη στιγμή που η εισαγωγή αποφασίστηκε να γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για τις οποίες είναι αρμόδιο. Τελικά προκρίθηκε οι σχολές αξιωματικών να ενταχθούν στο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών, με εξαίρεση τις ειδικές στρατιωτικές σχολές, όπως η ιατρική, η νομική και η ψυχολογία, που εντάσσονται σε αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

Ηχηρότατο «καμπανάκι» για τους ιθύνοντες ακούστηκε το 2022, όταν για πρώτη φορά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εμφανίστηκαν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες - και άρα εισάγονταν υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις -, αφού εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση. Η ύπαρξη κενών θέσεων από το 2022 αποδίδεται σε στροφή των καλών υποψηφίων προς άλλες επιλογές σπουδών, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στρατιωτικές σχολές το 2023 μείωσαν τον συντελεστή διαμόρφωσης της ΕΒΕ τους (όπως μπορούν να κάνουν όλα τα ΑΕΙ), ώστε να τη χαμηλώσουν και άρα να πάρουν περισσότερους υποψηφίους με χαμηλότερες επιδόσεις και να συμπληρώσουν τις διαθέσιμες θέσεις. Το ίδιο αποφάσισαν η Ευελπίδων και σχολές υπαξιωματικών για τις Πανελλαδικές του 2025.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σημειώνεται ότι το panelladikes24 είχε δημοσιεύσει σχετική ανάρτηση μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2024 και τη διαπίστωση εκ νέου του προβλήματος των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές.


Δείτε επίσης:



Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


24 σχόλια:

  1. Καλά μόνο 600 ευρώ ούτε οι αναπληρωτές καθηγητές δεν παίρνουν τόσα ο αναπληρωτής πλήρους ωραρίου τουλάχιστον 900 ευρώ παίρνει καλά που ζείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοεί για το διάστημα που φοιτούν στη σχολή.

      Διαγραφή
  2. Και εμείς με το μήνα πληρωνόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εμείς όταν ήμασταν φοιτητές κανένας δεν μας πλήρωνε στη διάρκεια των σπουδών μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι φοιτητές, είναι δόκιμοι. Αν συγκρίνεις την δική σου φοιτητική ζωή με την στρατιωτική ζωή των παιδιών αυτών , τι να πω...

      Διαγραφή
    2. Οι Σπουδαστες των Στρατιωτικων Σχολων θεωρουνται μονιμο προσωπικο των Ενοπλων Δυναμεων και πληρωνονται βασει ποσοστου στον αντιστοιχο βαθμο του Ανθλγου και των ομοιοβαθμων.Οταν εισασταν φοιτητες δεν πληρωνατε ασφαλεια ουτε ειχατε κρατησεις.Ο μισθος των σπουδαστων στις Στρατιωτικες Σχολες υποκειται σε ολες τις νομιμες κρατησεις .Επισης οτι εξοδα γινονται για τη φοιτηση πληρωνονται με τις αναλογες κρατησεις στο μισθο των νεου Αξκου /Υπξκου για 3 εως 4 χρονια απο την αποφοιτηση του.Δεν ειναι δωρεαν η φοιτηση.Οποιος φευγει απο αυτες τις Σχολες πριν απο την ορκομωσια στο τελος της φοιτησης υποχρεουται να πληρωσει ολα τα εξοδα που εχει καταβαλει το Κρατος για την φοιτηση του.

      Διαγραφή
    3. Και γω αυτό λέω επειδή είστε δόκιμοι πρέπει να πληρωνοσαστε από 1000 ευρώ και πάνω όσο για την φοιτητική μου ζωή αν μπράβο δεν συγκρίνεται και πρέπει από όλα τα πεδία πολύ σωστά

      Διαγραφή
  4. Δίκαιο όπως στους σπουδαστές των Σ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σώματα ασφαλείας παίρνουν 320€...

      Διαγραφή
    2. Λάθος . Στην Αξιωματικών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής είναι 400

      Διαγραφή
    3. Και στο Λιμενικό 600

      Διαγραφή
  5. Αν και δεν εχουν γινει ακομα γνωστες οι λεπτομερειες της προθεσης αυτης και δεν ειναι σιγουρο οτι θα υλοποιηθει δεν ειναι εφικτη η εισαγωγη απο ολες τις κατευθυνσεις στις Στρατιωτικες Σχολες διοτι τα περισσοτερα μαθηματα ειναι που διδασκονται ειναι θετικης κατευθυνσης με εξαιρεση τις Υγειονομικες Σχολες και το Οικονομικο της ΣΣΑΣ.Μαλλον πρεπει να δοθει ιδιαιτερη βαρυτητα στο στεγαστικο προβλημα που ταλανιζει το προσωπικο με τις συνεχεις μεταθεσεις και αποτελει σοβαρο οικονομικο εξοδο και στην βελτιωση των οικονομικων απολαβων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κίνητρα να δώσετε αν οι μαθητές δεν γράφουν βαθμολογία για αυτές τις σχολές δεν γίνεται τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι όμως μιλάει για τις ΑΣΕΙ... Κανένας λόγος δεν γίνεται για τις ΑΣΣΥ...Η υποβάθμιση τους συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί η αλλαγή αυτή να γίνει από φέτος; και τα παιδιά που έχουν επιλέξει θετική για να μπουν σε στρατιωτικές σχολές, γιατί να συναγωνιστούν με την τεχνολογική που έχει πιο εύκολα μαθήματα; ίδιο είναι η φυσική και χημεία με πληροφορική και ΑΟΘ ως προς τον βαθμό δυσκολίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταργήστε και το ύψος .
    Είναι άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι καθόλου άδικο έτσι είναι ο νόμος δεν μπορούν να τον αλλάξουν όπως και τα όρια ηλικίας

      Διαγραφή
  10. Υποψήφιοι απ όλα τα πεδία όπως λένε να γίνει απλά δεν είναι εφικτό γιατι ένας που πάει στο 1ο πεδίο με αρχαία κλπ δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα μαθήματα της σχολής πχ ΣΣΕ που βασίζονται σε μαθηματικά φυσική...ίσως μόνο το 4ο πεδίο..Οσοι μπούν απ το 1ο πεδίο θα κοβονται και απλά οι απόφοιτοι θα ναι πάλι λιγοι...άρα πάλι αποτυχία της επιλογής κράτους και μαθητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί τα άλλα πεδία είσαι σίγουρος ότι θα ανταπεξέλθουν ενώ της θεωρητικής όχι που το ξέρεις εγώ είχα συμμαθήτριά που ήταν θεωρητική και έδωσε μαθηματικά γενικής παιδείας και αρίστευσε παρόλο που ήταν θεωρητική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιοι έχουν μυαλό θεωρητικό αλλά και κάποιοι άλλοι και τα δύο μήπως εννοεί για τα ΕΠΑΛ που μπορεί να εφαρμοστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέρει κάποιος αν έφυγε κανένας από σμυν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχει βγάλει πρόσκληση η σχολή για 11 άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλοι εσείς που κόπτεστε για τη στελέχωση ντεμεκ των στρατιωτικών σχολών με πεδία, βαθμολογίες, ,επαλ ,γελ, κοιτάτε το δέντρο κ χάνετε το δάσος.
    Μόνο για την αγωνία των γονέων και την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση που κ αυτή είναι αίολη,δεν νοιάζεστε. Πανελλήνιες κ πολιτική.
    Οι καημένοι οι γονείς με τη λαχτάρα να βγάλουν παιδί αξκο ή έστω ένστολο δεν ξέρουν τι θα περάσουν τα βλαστάρια τους εντασομενοι στις ένοπλες δυνάμεις.
    Καψωνια από 4ετεις μοχθηρία χαιρεκακια,με την ανοχή της ηγεσίας των σωμάτων.
    Ναι μπαίνουν ακατάλληλα παιδιά, ναι δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ας έχουν τα κοτσια να αποφασίσουν να μην παίρνουν από πανελλήνιες εξετάσεις δόκιμους.
    Να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία γονιών κ παιδιών στη πορεία.
    Από ένα πρώην ένστολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εσείς που μιλάτε για δάσος αφού είσασταν ένστολος δεν καταλαβαίνετε ότι για να διατηρηθεί η ισορροπία στο στράτευμα χρειάζεται πειθαρχία και ιεραρχία?
    Ο μόνος αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής είναι μέσω πανελληνίων.
    Το να ντυσεις στρατιωτικούς, ανθρώπους χωρίς να τελειώσουν παραγωγική σχολή είναι λάθος γιατί καταστρατηγούνται τα 2 απαραίτητα που ανέφερα πιο πάνω.
    Όταν δε, γίνουν πολλοί πλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή