Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα, προς τους βραβευθέντες υποτρόφους, αλλά και τους εκπροσώπους σύσσωμης της Ναυτιλιακής Κοινότητας, κατά την διάρκεια της 10ης Επετειακής Απονομής Υποτροφιών της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).
Όλη η ενημέρωση για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη απονομή Υποτροφιών, σε μία εκδήλωση που αποτελεί Θεσμό για την Ναυτιλιακή Κοινότητα, όπου επιβραβεύεται η προσπάθεια και η αριστεία, μίλησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αποτελεί για μένα πάντα μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε εκδηλώσεις που στηρίζουν τους νέους και προβάλλουν τις δεξιότητες και τις φιλοδοξίες τους. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για την νέα γενιά φοιτητών που θα αποτελέσουν το αυριανό δυναμικό του ναυτιλιακού κλάδου. Ενός κλάδου που αποτελεί ζωντανό κύτταρο της εθνικής μας ταυτότητας και βασικό πυλώνα της οικονομίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικούς αριθμούς, που αφορούν στην ΕΕΝΜΑ, η οποία προσεγγίζει τα 4 δις ευρώ σε κύκλο εργασιών και καλύπτει 17.500 θέσεις εργασίας, κάτι που όπως είπε είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ενώ χαρακτήρισε την ΕΕΝΜΑ ως βασικό «αιμοδότη της Ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Γκίκας, στάθηκε επιπλέον στις πολιτικές και τις δράσεις ουσιαστικής αναβάθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης που έχουν δρομολογηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στην θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο Ναυτικό Επάγγελμα, επισημαίνοντας:
«Σε μία εποχή, που το ενδιαφέρον για την εισαγωγή εργαζομένων στα ναυτικά επαγγέλματα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη Ναυτιλία οφείλουμε να εργασθούμε εντατικά, για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και την αξιοποίηση σημαντικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση ικανών στελεχών, με υψηλά προσόντα και ξεχωριστές δεξιότητες, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, που κυριαρχούν στην σύγχρονη Ναυτιλία.».
Όπως είπε ο κ. Γκίκας: «Γνωρίζουμε όλοι πως το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται έλλειψη ικανών στελεχών.
Απαιτείται αφοσίωση, αντοχές και υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Είναι όμως ακριβώς αυτές οι προκλήσεις που καθιστούν την Ελληνική Ναυτιλία όλο και πιο ανθεκτική και της επιτρέπουν να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο.».
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνουμε μεγάλη σημασία στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατανεμηθεί πάνω από 160 εκ. ευρώ για την ναυτική εκπαίδευση και βεβαίως, κομβικό ρόλο παίζει η σύνδεσή της με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός: «Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις της νέας εποχής, ως πολιτική ηγεσία με τον Υπουργό μας Βασίλη Κικίλια, συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ενίσχυσης της ναυτικής απασχόλησης, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γκίκας, απευθυνόμενος στα παιδιά που εξασφάλισαν υποτροφία, καθώς και στο Προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, τόνισε:
«Θέλω να πω και στα παιδιά που θα λάβουν υποτροφίες και όλους όσοι επέλεξαν το ναυτικό επάγγελμα, ιδίως στη νέα γενιά, ότι αυτό που επέλεξαν είναι πολύ σημαντικό. Και είναι πράγματι σημαντικό, να παίρνεις την «σκυτάλη» από την παλαιότερη γενιά, αυτή τη γενιά που δημιούργησε το θαύμα της Ελληνικής Ναυτιλίας, καθιστώντας την πρώτη στον κόσμο και να συνεχίσεις, κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία μέχρι να την παραδώσεις στην επόμενη γενιά.».
Δείτε εδώ όλα τα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.
Τα ίδια λένε εδώ και 15 χρόνια,από το 2011 όταν έδινα πανελλήνιες,όμως δεν έχουν καταλάβει κάτι όσοι και να πάνε 1500&1800 δεν θα γίνουν όλοι πλοίαρχοι ή α μηχανικοί διότι στην αντίληψη του Ελληναρα επικρατεί το βόλεμα ,η λούφα και το ρουφιάνοι και οι περισσότεροι μετά θα επιδιώξουν είτε το λιμενικό,γραφεία και καμιά θεσούλα στα εργοστάσια να κυνηγάνε αυτούς που έχουν τελειώσει Τ.Ε.Ι.Ολα αυτά τα λέω όχι να φοβίσω τον κόσμο αλλά για να δείξω την πραγματικότητα διότι την βίωσα από 18 χρονών και τα βλέπω μέχρι σήμερα καθημερινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν μέρει έχεις κάποιο δίκιο αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις πω τα όνειρα των νέων είναι πικοιλα πρώτον το να θέλει κάποιος να μπει οπουδήποτε θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη προϋπηρεσία όσο αφορά το λιμενικό αλλά και έτσι να είναι ,είναι δικαίωμα του εκάστοτε νέου η νέας δεύτερο όσο αφορά το γραφείο της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας θα πρέπει να δώσεις μεγάλο πόνο και αγώνα όσο αφορά το ποίος είσαι και επίσης τα μεταπτυχιακά πού πρέπει να κάνεις για να βγεις στο γραφείο .επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νέος η νέα είναι η αντιμετώπιση μέσα στο εκάστοτε βαπόρι οπότε καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο πως θα το αντέξει το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η δουλειά είναι σίγουρα εξασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης και ότι συνεπάγεται με οτιδήποτε άλλο πού έχει να κάνει με το πτυχίο πού αποκτάς είτε σαν μηχανικός είτε σαν καπετάνιος αλλά πάνω από όλα πρέπει να κάνεις υπομονή για όλα και εφόσον καταφέρεις να αποκτήσεις την προσωπικότητα που σου δημιουργεί το επάγγελμα που διάλεξες μετά όλα θα είναι ποιο εύκολα θα μπορούσα να σου γράφω όλη την ημέρα για τα καλά και τα κακά για αυτό το επάγγελμα αλλά ο καθένας θα πρέπει να το βλέπει ανάλογα με τούς στόχους πού βάζει αυτά τα ολίγα και ευχαριστώ πολύ πού μου έδωσες την ευκαιρία να γράψω κάτι και εγώ ώστε να μπορεί ο κάθε νέος να αποφασίσει ότι θέλει για τον εαυτό του
ΑπάντησηΔιαγραφή