Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης




























Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στη ναυτική εκπαίδευση σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική απαντώντας σε σχετική ερώτηση καθώς και κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της εφημερίδας.

Όλη η ενημέρωση για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό απόσπασμα και στη συνέχεια όλη τη συνέντευξη.

- Με αφορμή την ναυτοσύνη που αναφέρατε. Υπάρχουν νεότερα όσον αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση που σχεδιάζετε;

- Είναι γνωστό σε όλους ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα χρειαστεί 90.000 αξιωματικούς, ενώ θα χρειαστεί να καταρτιστούν στις νέες τεχνολογίες περίπου 800.000 ναυτικοί παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ανακηρύξει το 2024 ως έτος ναυτικής εκπαίδευσης, το οποίο θα επεκτείνουμε και το 2025. Ακριβώς διότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Θεωρώ ότι για να φτάσουμε σε στιβαρές αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρειαζόμαστε ικανό χρόνο για να γίνουν σίγουρα και σταθερά βήματα. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και γίνονται σε ένα εποικοδομητικό κλίμα από όλους τους συμμετέχοντες. Ξεκίνησε στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες θεωρώ ότι θα εμπλουτιστούν καθώς το θέμα αυτό είναι πολύπλευρο. Επίσης, χρειαζόμαστε υποδομές. Άρα χρειάζεται χρηματοδότηση. Αλλά το κυριότερο θέμα είναι πως θα κάνουμε ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα. Όχι μόνο σε επίπεδο μισθοδοσίας αλλά και σε επίπεδο κύρους. Να πείσουμε ότι το ναυτικό επάγγελμα έχει «ειδικό βάρος» στην κοινωνία. Έχει αξία. Να καταστεί το ναυτικό επάγγελμα και πάλι επάγγελμα κύρους και ο Έλληνας ναυτικός να είναι και στη θάλασσα αλλά να βρίσκεται και πολύ καιρό στη στεριά για να μπορεί να «ζει» την οικογένειά του.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά θα το προσπαθήσουμε με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: όταν θα έρθει η ώρα που θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις, δεν θα είναι στην λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.


Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Στυλιανίδη στο 8ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα πολιτικής μας.

Πρόκειται για τον τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξειδικευμένους επαγγελματίες, σε όποιο επίπεδο κι αν φτάσει η εισαγωγή αυτόνομων συστημάτων στα πλοία. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η διαφύλαξη και διατήρηση της ναυτικής εμπειρογνωμοσύνης.

Εξάλλου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει η χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας, βασίζεται στον άνθρωπο και στη ναυτιλιακή μας τεχνογνωσία. Σήμερα, η ναυτιλία απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στο πλοίο και στην ξηρά και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους νέους.

Αποτελεί, λοιπόν, κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου μας, η δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στον ναυτιλιακό κλάδο και να ενισχύσουμε το ναυτικό επάγγελμα και το ναυτικό ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένων των ελλείψεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας είναι να εμπεδώσουν οι νέοι μας ότι ακολουθώντας το ναυτικό επάγγελμα, ακολουθούν ένα επάγγελμα κύρους και ταυτόχρονα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδοσης. Να δώσουμε στους Έλληνες ναυτικούς τα εφόδια και τις δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά. Γι’ αυτό ονομάσαμε τα έτη 2024-2025 «Έτη Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Το panelladikes24 έχει δημοσιεύσει αρκετές αναρτήσεις για το  θέμα και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Δείτε εδώ.


Δείτε εδώ όλα τα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και στη σελίδα Α.Ε.Ν. - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου