Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την κάλυψη των κενών θέσεων τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης επιλαχόντων σπουδαστών μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Όλη η ενημέρωση για τις Στρατιωτικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.
Η κάλυψη των κενών θέσεων εισακτέων σπουδαστών, που προέκυψαν στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατά την εισαγωγική διαδικασία του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, λόγω εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη επιπλέον εισακτέων τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων.
Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ένοπλων Δυνάμεων. Ως εκ τούτου, τα μέτρα που θα ληφθούν θα αναβαθμίσουν σημαντικά το έργο των παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών και θα τις καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικές για τους σημερινούς και μελλοντικούς σπουδαστές αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό.
Σχετικά με το θέμα και για την καλύτερη ενημέρωση όλων των αναγνωστών του panelladikes24 σημειώνεται οι εξής παρατηρήσεις:
- Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το 2021 έμειναν κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μακροπρόθεσμα.
- Πχ. το 2021 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Όπλα, έμειναν κενές 103 θέσεις, το 2022 αυξήθηκαν σε 139, ενώ το 2023 στην ίδια σχολή υπάρχουν 70 κενές θέσεις δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ, μόνο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Όπλα έμειναν 312 κενές θέσεις σπουδαστών.
- Πχ. στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ) - Όπλα το έτος 2022 υπήρχαν 42 κενές θέσεις, αριθμός που αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023 με 105 κενές θέσεις δηλαδή τα έτη 2022 και 2023 προκλήθηκαν 147 κενές θέσεις.
- Το ΥΠΑΙΘΑ έχει αυξήσει και θα αυξήσει τον αριθμό εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές ενώ επιπλέον και οι συντελεστές της ΕΒΕ έχουν μειωθεί σε κάποιες σχολές (πχ. στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από 1,2 σε 1,0) αν και για καμία σχολή δεν έχει επιλεγεί ο κατώτατος συντελεστής 0,8.
- Παρά τις παραπάνω πρωτοβουλίες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, καθώς από τη μία με την εφαρμογή της ΕΒΕ δεν καλύπτονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις στις σχολές ή δεν υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες για την κάλυψη των κενών θέσεων και από την άλλη παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των πολλών αποχωρήσεων σπουδαστών από τις σχολές εντός των πρώτων μηνών των σπουδών σε αυτές.
- Το ΥΠΑΙΘΑ θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά το θέμα των εισακτέων και των σπουδών στις Στρατιωτικές Σχολές ώστε να γίνουν πιο ελκυστικός προορισμός για πολλούς νέους χωρίς να επηρεάζεται το σημαντικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.
ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Η ΣΣΕ ΚΑΙ Η ΣΜΥ ΣΕ 0,8 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΣΩΝ ΣΕ ΣΣΕ ΚΑΙ ΣΜΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να μειωθεί ο συντελεστής στις σχολές ΣΣΕ και ΣΜΥ αλλιώς κάθε χρόνο αλλιώς θα μένουν κενές θέσεις.τοσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το θέσουμε λίγο διαφορετικά. Πριν 3 χρόνια (προ ΕΒΕ) οι βάσεις όλων των Στρκών Σχολών ήταν υψηλές. Ακόμη και της ΣΣΕ και ΣΜΥ. Άρα δεν φταίει η ΕΒΕ. Αντίθετα η ΕΒΕ διασφαλίζει ότι οι σπουδαστές έχουν τις βάσεις για να ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση, εντός των Στρκών Σχολών και ότι η ίδια ΕΒΕ για όλες τις σχολές Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών, αντίστοιχα, τις εξισώνει μεταξύ τους. Απόψή μου, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA, είναι ότι το επίπεδο γνώσεων των υποψηφίων έχει μειωθεί. Επίσης οι πολλές αποχωρήσεις επιτυχόντων σπουδαστών, κατά τους πρώτους μήνες, δείχνει ότι η θέληση, υπομονή, επιμονή, υπευθυνότητα και ωριμότητα δεν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ζητούν άτομα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις. Ας μείνουν μόνο οι καλύτεροι. Για την κάλυψη των κενών, σε ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει η δυνατότητα διορισμού πτυχιούχων επιστημόνων, ειδικοτήτων απαραιτήτων για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, που βέβαια δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες βαθμολογικής εξέλιξης, όπως οι απόφοιτοι των Στρκων Σχολών. Η πυραμίδα στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να διαθέτει μεγάλη βάση.
ΑπάντησηΔιαγραφή