Σελίδες

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Πανδημία - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα (16/4) η κυβέρνηση - Καμία αλλαγή στις εκπαιδευτικές δομές





















Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από τις 19 Απριλίου με τη μέθοδο του click away ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επανεκκίνηση από τη Δευτέρα 19 Απριλίου των δραστηριοτήτων σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) με τους εξής όρους:

- Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά.

- Υποχρεωτική διενέργεια self-test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.

- Διενέργεια self-test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

- Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.

- Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).

«Κάθε μέτρο, κάθε απόφαση έχει ένα και μόνο στόχο, να καταφέρουμε να επανέλθουμε σταδιακά και με ασφάλεια -χωρίς πισωγυρίσματα- στην κανονικότητα. Για αυτό κάθε δραστηριότητα λειτουργεί με συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο, με την εφαρμογή μέτρων και κανόνων που στόχο έχουν την προστασία, την υγειονομική ασφάλεια όλων μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Κοζάνη όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν δυνατή την επαναλειτουργία του αποκλειστικά και μόνο με τη μέθοδο του click away, με στόχο σύντομα να ισχύει και στην Κοζάνη ό,τι ισχύει για το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και πάντα με σύμμαχό την τήρηση των μέτρων και την καλή κατ' επέκταση επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους έχει μειωθεί στο 38,7 όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 59,3, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 572,5 όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 714,3. Επομένως, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η εβδομαδιαία μείωση κρουσμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμότειχου, ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τους.

Συγκεκριμένα, στη Θάσο, τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, καθώς από 11 στις 5 Απριλίου έχουν φτάσει τα 40. Στο δήμο Ρεθύμνου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 137 και παρατηρείται αύξηση 20 % μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Στο δήμο Φαιστού, τα ενεργά κρούσματα είναι 73 όταν στις 5 Απριλίου είχε 30 (άρα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες). Στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 43 όταν στις 5 Απριλίου ήταν 20. Τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Στην Κύθνο, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 1 στις 5 Απριλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό. Στο δήμο Διδυμοτείχου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 85 από 36 στις 5 Απριλίου (αύξηση 136,11%). Στο δήμο Πύδνας - Κολινδρού, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 40 από 14 στις 5 Απριλίου, έχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί. Στο δήμο Καβάλας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 224 όταν -στις 5 Απριλίου- είχε 145 ενεργά κρούσματα (αύξηση 54,48%). Στο δήμο Βόλου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 στις 5 Απριλίου (αύξηση 57,21%). Στο δήμο Σιντικής Σερρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 30,65% τα τελευταία 24ωρα και είναι αυτή τη στιγμή 81. Στο δήμο Βόρειων Τζουμέρκων, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 12 όταν στις 5 Απριλίου είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο. Έτσι, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο), κατεβαίνουν - εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα: Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 12 όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης ήταν 76 (μείωση 84%), καθώς και η Λέρος, όπου το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να υποχωρεί περαιτέρω καθώς έχει 17 ενεργά κρούσματα όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 83 (μείωση 79,52%). Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης, οι δήμου Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά καλά, χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει -και άρα εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και η Σκύρος, που έχει 2 ενεργά κρούσματα από 32 που είχαν καταγραφεί στο ψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης. Επίπεδο κατεβαίνει και ο δήμος Λοκρών, που πλέον εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), καθώς έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στις 7 Απριλίου είχε 71 κρούσματα (μείωση 67,61%). Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν -και άρα εντάσσονται στο κόκκινο- οι δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Άρα, πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής (πλην των δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας),

- οι Περιφερειακές Ενότητες:

o Αχαΐας,

o Βοιωτίας,

o Ευρυτανίας,

o Αρκαδίας,

o Κορινθίας,

o Θεσσαλονίκης,

o Χαλκιδικής,

o Κιλκίς,

o Πέλλας,

o Κοζάνης,

o Λέσβου,

o Ζακύνθου,

o Κω και

o Θάσου.

- Καθώς και οι Δήμοι:

o Καλυμνίων,

o Ρόδου,

o Χίου,

o Ρεθύμνου,

o Ανωγείων,

o Χανίων,

o Φαιστού,

o Καβάλας,

o Καρδίτσας,

o Γρεβενών,

o Κύθνου,

o οι δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

o οι δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

o ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,

o οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,

o ο δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας,

o ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,

o οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων - Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,

o ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,

o ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

o ο δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,

o ο δήμος Μαρώνειας - Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και

o και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων, έγιναν με συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο, ώστε σταδιακά, βήμα-βήμα να αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέφουμε -ίσως με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε- αλλά με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητά μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου