Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Εισαγωγή με κάτω από 10.000 μόρια για πάνω από 170 Τμήματα - Εκτιμήσεις για όλα τα επιστημονικά πεδία - Πίνακας

Η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων των Γενικών Λυκείων δίνει τη δυνατότητα για μια πρώτη γενική προσέγγιση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.

Στην φετινή, βέβαια, εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής οφείλουμε να πάρουμε υπόψη ορισμένους νέους «διαταρακτικούς» παράγοντες όπως είναι η απουσία συντελεστή βαρύτητας αντίθετα από πέρσι (μια αλλαγή που διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών) καθώς και το γεγονός ότι στη φετινή επιλογή τμημάτων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, όσο και η συνειδητοποίηση ότι οι φετινές μετεγγραφές θα είναι πιο δύσκολες καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής», ενός ακαδημαϊκού «κόφτη» δηλαδή, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος και παράλληλα έχει «σπάσει» δεκάδες τμήματα σε ομάδες με αποτέλεσμα να κάνει σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη τη μετεγγραφή.
Πέντε παρατηρήσεις πριν προχωρήσουμε:

- Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.

- Η πτώση των βάσεων στα περισσότερα Τμήματα θα είναι μικρή και όχι «εκρηκτική», κοντολογίς της τάξης των 50-250 μορίων.

- Ο αριθμός των Τμημάτων που θα έχουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο δεν θα σχηματίζουν παρά μικρές «αποικίες» σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, κάπως μεγαλύτερες στο Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής και μικρότερες στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας.

- Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στα χαμηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας Τμήματα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και μικρότερη στα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αρκετά από τα οποία, ιδιαίτερα τα μεσαίας και υψηλής βαθμολογίας θα κινηθούν είτε στα ίδια επίπεδα με πέρσι είτε ακόμη και με μικρές αυξομειώσεις.

- Πάνω από 170 Τμήματα (τα περισσότερα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου) θα έχουν βάση εισαγωγής λιγότερο από 10.000 μόρια.

Ας δούμε τώρα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο πεδίο των βάσεων εισαγωγής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι Νομικές στο ύψος τους

Οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν σε σχέση με το 2ο και το 4ο Πεδίο χαμηλή προσβασιμότητα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα καθώς έχουν μία από τις χειρότερες αντιστοιχίες υποψηφίων – θέσεων εισακτέων. Στα Αρχαία Ελληνικά το 29,78% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,95% των υποψηφίων. Στην Ιστορία, επίσης τα ποσοστά ήταν μεγάλα κάτω από τη βάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών να είναι και πάλι στις βαθμολογίες 0-5 (29,67%). Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες αφού το 15,64% συγκέντρωσε βαθμολογία άνω του 18. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάστηκε για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 ήταν μεγαλύτερο ποσοστό από τους περσινούς υποψήφιους που διαγωνίζονταν στα Λατινικά ( 28,2% φέτος έναντι 24,2% πέρσι) αλλά περισσότεροι στη βαθμολογική κλίμακα κάτω από το 10. Οι περσινοί αριστούχοι (18-20) στο μάθημα της Γλώσσας ήταν υπερτριπλάσιοι, ωστόσο φέτος, σε αυτή τη βαθμολογική κλίμακα (18-20) οι υποψήφιοι τα πήγανε καλύτερα και στα Αρχαία και στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι για τις Νομικές και Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορεί να έχουν αντίθετη πορεία. Πάνω από 25 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Πτώση χαμηλόβαθμων στα περσινά επίπεδα οι υψηλόβαθμες

Οι υποψήφιοι του Πεδίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι πιο ευνοημένοι εάν κριτήριο ήταν αποκλειστικά η είσοδος σε μια οποιαδήποτε σχολή. Και αυτό γιατί η αντιστοιχία αριθμού υποψηφίων – αριθμού θέσεων εισακτέων είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους πρώτους. Φέτος στη βαθμολογική κλίμακα 0-10 τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με πέρσι σε όλα τα μαθήματα εκτός από τα Μαθηματικά. Αυτό προσδιορίζει και την αναμενόμενη πτώση των χαμηλόβαθμων Τμημάτων του Πεδίου. Ωστόσο στη βαθμολογική κλίμακα που διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων Τμημάτων φέτος έχουμε καλύτερα ποσοστά και στα Μαθηματικά και στη Φυσική και στη Χημεία με εξαίρεση βέβαια το μάθημα της Γλώσσας- Λογοτεχνίας που υπήρξε συντριβή. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου συνωστίζονται οι προτιμήσεις των αριστούχων δύσκολα θα ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τους και το πιο πιθανόν είναι να έχουν ένα μικρό «τσίμπημα» προς τα πάνω. Παράλληλα περίπου 75 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

3ο Επιστημονικό Πεδίο: «Λυγίζουν» και φέτος οι Ιατρικές

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 44,97% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 47,16% διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι δεν ήταν λιγότεροι από πέρσι. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα (28,25%) σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη πιο λιγότεροι ήταν οι φετινοί αριστούχοι στο μάθημα σε σχέση πάντα με πέρσι (το 15,21% φέτος έναντι 28% πέρσι). Η αύξηση των φετινών αριστούχων στα μαθήματα Φυσική και Χημεία (σε σχέση με πέρσι) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ανατρέψει τις συνέπειες της πολύ μεγαλύτερης μείωσης των αριστούχων στη Βιολογία και στη Γλώσσα – Λογοτεχνία. Τα στοιχεία αυτά ανοίγουν δρόμο για νέα μικρή πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές από τη μια και από την άλλη στη διαμόρφωση πάνω από 20 τμημάτων που θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

Οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος κάτω από τη βάση ποσοστιαία είναι περισσότεροι από πέρσι αφού μόνο στην Οικονομία είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην κλίμακα 0-10 σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι και στο πεδίο αυτό αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Από την άλλη έχουμε μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Γλώσσα - Λογοτεχνία (τέσσερις φορές λιγότεροι) και ορατή μείωση των αριστούχων στην Πληροφορική που όμως είναι δύσκολο να ανατρέψουν τις τάσεις ανόδου των βάσεων εισαγωγής που επιχειρεί να διαμορφώσει το υπερδιπλάσιο ποσοστό των αριστούχων που παρουσιάζεται φέτος στην Οικονομία. Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

Χρήστος Κάτσικας - alfavita.gr

Δείτε επίσης: 






Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


12 σχόλια:

  1. Οι βαθμοι ειδικων μαθηματω και συγκεκριμένα στο μαθημα των αγγλικων ποτε θα ανακοινωθουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανελλαδικές 2020 - Την Παρασκευή 17/7 η ανακοίνωση των βαθμών για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα

      https://panelladikes24.blogspot.com/2020/07/2020-177.html

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα μια εκτίμηση για Αστυφυλάκων και αξιωματικών με το νέο θέλω έχω 16800

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Πιστεύω ότι οι βάσεις θα πέσουν και στις δύο σχολές. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η αύξηση του αριθμού στο διπλάσιο από πέρυσι. Σε έναν ανάλογο αριθμό (2013) η βάση των αξιωματικών έπεσε κάτω από τα 17000 μόρια. Η κόρη μου έγραψε ακριβώς 17000 και ελπίζουμε και εμείς ότι θα πέσουν.

      Διαγραφή
    2. Αστ/κων μπαίνεις σίγουρα. Αξιωματικών δε νομίζω να πέσει τόσο, είναι αδύνατο.

      Διαγραφή
  3. Απο το 4ο πεδίο με 10500 τι σχολη μου προτείνετε να δηλωσω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με 16750 για νομική με 4% γνώμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο νομική εχεις δηλώσει? Πιστευω έχεις γυρω στις 25% πιθανότητες.. Συνήθως με το 4% η νομική είναι γυρω στο 17..καποιες φορες ήταν και γυρω στο 16.600..καντο δεν έχεις να Χάσεις κάτι. Αν τυχει και περασεις μονο Κομοτηνή πιανεις

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να είμαι τυχερός. Σε ευχαριστώ !!!

      Διαγραφή
  5. Πάντως θα ηθελα να μάθω εντελώς εγκυκλοπαιδικα που στηρίζεις το 25%. Σε κάποιο μαθηματικο/στατιστικό μοντέλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!
    Έγραψα 15450 στο 2ο πεδίο. Με ενδιαφέρουν οι μηχανολόγοι μηχανικοί. Με τα μόρια αυτά μάλλον πιάνω το μηχανολόγων μηχανικών στην Κοζάνη που έχει αντιστοιχία με το ΕΜΠ. Είμαι από πολύτεκνη οικογένεια, μένω Αττική και δεν μπορώ οικονομικά να πάω σε άλλη πόλη.Τα μόρια που μαζεύω για μετεγγραφή είναι 7,5 από εισόδημα και κοινωνικά κριτήρια. Με τα περσινά δεδομένα οι μηχανολόγοι στο ΕΜΠ είχαν βάση 18014. Μπορώ λέτε να ελπίζω σε μετεγγραφή;
    Λέτε ότι η βάση στο ΕΜΠ θα πάει πάνω από 18200 μόρια (2750+15450= 18200);
    Τα 7,5 μόρια είναι αρκετά για μετεγγραφή; Να ρισκάρω να βάλω την Κοζάνη ή θα μείνω εκεί; Ποια η γνώμη σας;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα στην ομάδα Έχω γράψει 14.000 350 μόρια και θέλω να περάσω Όπα πληροφορική με μεταγραφή έχω μαζέψει 10 μόρια από εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και πιστεύω ότι έχω ελπίδες Εσείς τι λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή