Σελίδες

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο υπουργός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Πάει στη Βουλή το σ/ν για συζήτηση και ψήφιση - Τι είπε για επαγγελματικά δικαιώματα, φοιτητές και αποφοίτους

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο υπουργός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Πάει στη Βουλή το σ/ν για συζήτηση και ψήφιση - Τι είπε για επαγγελματικά δικαιώματα, φοιτητές και αποφοίτουςΟ υπουργός Παιδείας παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την ψήφισή του, θα είναι ανοικτό το υπουργείο στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί βελτιώσεις. Μάλιστα, καθησύχασε ότι «κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Δείτε όσα είπε ο υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσω με την αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση; Η διαδικασία θα συντομευτεί, για λόγους οικονομίας χρόνου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία. Ούτε εκείνη του επείγοντος ούτε εκείνη του κατ’ επείγοντος. Βγάλαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών των δύο ιδρυμάτων, με τις πρυτανικές αρχές, με την αρμόδια Επιτροπή και κάναμε κοινή συνεδρίαση των δύο συγκλήτων. Έχει υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση για αυτό το εγχείρημα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς όλων αυτών των συνεννοήσεων που έχουν γίνει. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε, είναι χρονοβόρα διαδικασία. Διότι υπάρχει η Κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπάρχει ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… Εν πάση περιπτώσει, έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να κατατεθεί στην ολομέλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα είναι συνεπτυγμένη η διαδικασία, λοιπόν, στην Επιτροπή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Θα είναι κανονικότατες οι διαδικασίες, ακριβώς για το λόγο που σας είπα, ότι είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι δεν έχουμε χρόνο να τη συζητήσουμε σε λεπτομέρεια. Εμείς είμαστε ανοικτοί μέχρι το τέλος, αν υπάρχουν βελτιώσεις να τις αποδεχθούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχει μια ανησυχία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Να είναι σαφές ότι κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί. Ταυτοχρόνως, έχουμε στο υπουργείο Παιδείας ομάδες εργασίας, οι οποίες απαρτίζονται από διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνείων και πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ --όπως ακριβώς το είχαμε υποσχεθεί-- με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο και είναι εντυπωσιακό, ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις ---και θα βρουν λύσεις. Αυτό δεν έχει γίνει τόσο συστηματικά και με τόση επιμονή εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια. Και βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει το τμήμα τους να είναι αυτόνομο --που όμως δεν μπορεί να γίνει-- κτλ, είναι αντιδράσεις που λογικό είναι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα να υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε προχωράτε στη λειτουργία του πανεπιστημίου κανονικά, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θα είναι στο μηχανογραφικό, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 η λειτουργία των νέων τμημάτων και έχει ενδιαφέρον ότι οι δήμαρχοι των δήμων της Δυτικής Αττικής ενισχύουν πάρα πολύ αυτό το εγχείρημα, προσφέροντας μάλιστα και κτίρια για τις ανάγκες του ιδρύματος --ορισμένοι και τεράστιες εκτάσεις, που θα βάλουμε μπρος να χρηματοδοτήσουμε για νέες εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένας προβληματισμός από την πλευρά του Πολυτεχνείου, ως προς την ονομασία ορισμένων τμημάτων, νομίζουμε ότι έχουμε πειστικές απαντήσεις, ότι δηλαδή τετραετή τμήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη, όπως υπάρχουν και πενταετή. Τα τετραετή είναι επιπέδου 6 Ευρωπαϊκών προσόντων, τα πενταετή επιπέδου 7. Αυτό ακριβώς λέει και η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την οποία συμφωνούμε και εμείς 100%. Άρα είναι ένα εγχείρημα που τμήματα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συγχωνεύονται το ένα με το άλλο, ιδρύονται νέα τμήματα σε νέα γνωστικά αντικείμενα και δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που και εκεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι έχουμε έρθει σε επαφή με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν δυνατότητες για πρακτική εξάσκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά, το μοντέλο που προωθείται μέσω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνεργασία τοπικών φορέων με τους πανεπιστημιακούς, είναι κάτι που θα ακολουθήσουν πανεπιστήμια και σε άλλες περιφέρειες της χώρας; Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ήδη σε συζητήσεις, από ότι γνωρίζουμε, σε τελικό στάδιο...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο --ειδικά στην Ήπειρο είμαστε σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο-- θα το ακολουθήσουμε. Πάρα πολλοί, όταν λένε «θα συνδεθούμε με την κοινωνία», εννοούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια. Η κοινωνία, όμως, είναι πολυδιάστατη: είναι οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι άλλου τύπου δραστηριότητες, π.χ. το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο και η σύνδεσή του με το Ιόνιο πανεπιστήμιο, με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτό είναι πάλι μία δομή που έχει μέσα της και ερευνητικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις σε σχολές διαφόρων ειδικοτήτων στα αγροτικά. Το Αβερώφειο στη Λάρισα, τη σχολή γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα. Εμείς λέμε ότι ειδικά τα διετή θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν και να αναβαθμίσουν κυρίως τέτοιες διαδικασίες, οπότε είναι μία νέα διάσταση των ΑΕΙ που θα το ενισχύσουμε πάρα πολύ, αρχίζοντας από τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Έχει μια σημασία και αυτό. Δεν θα εγκλωβίσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ, σε δομές που ενδεχομένως είναι αδύνατες ακαδημαϊκά. Τα διετή προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά θα είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων, υποθέτω δεν περιλαμβάνει μόνο τις διετείς δομές, αλλά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι είναι. Τα ιδρύματα κατά καιρούς αναβαθμίζουν τα προγράμματά τους και αυτό είναι μία εξαιρετική διαδικασία, την οποία κάνουν και την κάνουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018, όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα έχουν ιδρυθεί από την αρχή και θα έχουν εγκριθεί μετά από διαδοχικές εγκρίσεις ενός οργάνου που θα συμμετέχουν όλοι οι κοσμήτορες, του κάθε πανεπιστημίου, μετά της Συγκλήτου και στη συνέχεια του Υπουργείου. Άρα, θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο, ήδη, καινούρια προγράμματα σπουδών στα μεταπτυχιακά και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να καταφέρουμε ορισμένα ακραία και ακαδημαϊκά απαράδεκτα προβλήματα που είχαν γιγαντωθεί αφού ο προηγούμενος νόμος ενίσχυε τις δυνατότητες αυθαιρεσίας. Το δεύτερο είναι ότι ιδρύουμε πολλά τμήματα τα οποία θα έχουν διδάσκοντες που ήδη είναι σε παλαιότερα τμήματα, αλλά σίγουρα όλα αυτά τα τμήματα θα έχουν νέα προγράμματα σπουδών. Πχ, εμείς για να προχωρήσουμε στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαμε ζητήσει από όλα τα τμήματα καινούρια προγράμματα σπουδών, τα οποία μάλιστα έφτιαξαν το καλοκαίρι. Τώρα , θα εγκριθούν αυτά από τις νέες γενικές συνελεύσεις, από τη Διοικούσα Επιτροπή και από το υπουργείο. Άρα, σημαίνει ότι ακόμη και τα καινούρια θα περάσουν ξανά από επεξεργασία. Τέτοιες ακαδημαϊκές διαδικασίες έχω την αίσθηση ότι είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. Και έχω και τεράστια αισιοδοξία ότι όλοι πραγματικά προσπαθούν να διαμορφώσουν μία καλύτερη από όλες τις πλευρές καλύτερη επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που αναρωτιούνται εάν το πτυχίο τους θα μπορούσε εκ των υστέρων να αναβαθμιστεί, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη; Γιατί στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά κάτι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, και αυτοί που είναι ήδη μέσα στα ΤΕΙ, δεν θα πάρουν αυτόματα πανεπιστημιακό πτυχίο. Εμείς λέμε, κάθε τμήμα θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα και τις διαδικασίες για να δώσει πανεπιστημιακό πτυχίο σε όσους είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ. Τίποτα δεν θα είναι «αυτόματο». Προφανώς θα αναγνωριστούν διάφορα μαθήματα, αλλά θα πάρουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα. Αυτή η απόφαση θέλουμε να έρθει από τα τμήματα, δεν είναι θέμα του υπουργείου. Το δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις --γιατί αυτό θα είναι ένα δεύτερο πτυχίο-- με ένα αυξημένο ποσοστό και βεβαίως, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τελειώσει αυτά τα τμήματα, θα τους αναγνωριστούν τα παλιότερα μαθήματα. Αν δηλαδή πάνε να πάρουν πτυχίο στο τμήμα από το οποίο έχουν πτυχίο ΤΕΙ, προφανώς, έχουν κάνει ήδη πάρα πολλά μαθήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι η λύση των κατατακτήριων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι η λύση των κατατακτηρίων, όμως με πολύ ευνοϊκότερους όρους. Επαναλαμβάνω όμως, εμείς δεν θέλουμε να ανακατευθούμε σε αυτά τα θέματα, γιατί έχουν απόλυτη σχέση με τα τμήματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.



1 σχόλιο:

  1. Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - Εντός δεκαπενθημέρου η ψήφισή του

    https://panelladikes24.blogspot.gr/2018/02/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή