Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ o υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε τα εξής για τις μετεγγραφές των φοιτητών:
Κάναμε μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή για να επιτύχουμε έντιμη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 4 Μαϊου. Είναι ένας νόμος που προτάσσει το δικαίωμα μετεγγραφής παραγνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο τις δυνατότητες των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Θέλω να σας πω ότι εδώ στη Θεσσαλία που είμαι, ενώ πηγαίνω σε δημοτικά, σε νηπιαγωγεία, σε γυμνάσια, έρχονται άνθρωποι και μου λένε για τις μεταγραφές, για τα παιδιά τους. Πρέπει να βοηθήσουμε όχι αυτούς που κάνουν κέφι να πάνε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά αυτούς που δεν μπορούν να συντηρήσουν δυο και τρία σπίτια, και από την άλλη, πρέπει να επιτρέψουμε στα τμήματα να λειτουργούν. Δίνω ένα παράδειγμα που μου αρέσει. Ένας διανοούμενος το έχει δώσει. Καφές με μία, ή δυο, ή τρεις κουταλιές ζάχαρη είναι καφές. Καφές με ένα κιλό ζάχαρη είναι ζάχαρη. Δεν είναι καφές. Εάν ένα τμήμα αντέχει, μάλλον, προβλέπεται να πάρει 150, αντέχει στα ακραία όρια κάνοντας φροντιστήρια και εργαστήρια και το καλοκαίρι, άλλους 200. Αν, όμως, του στείλεις 1.000, το τμήμα δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα πάρει κανέναν.
Άρα λοιπόν εμείς κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή όπου είπαμε το δικαίωμα όπως το όρισε ο νόμος δικαίωμα, γιατί ήταν πάντα δυνατότητα, τώρα ο νόμος 4 Μαΐου το είπε δικαίωμα, το δικαίωμα αυτό έστω το έχουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι που ταλαιπωρούνται. Δεν το έχουν τα παιδιά των πλουσίων ή όσοι θέλουν να πάνε να σπουδάσουν όπου τους αρέσει περισσότερο. Μόνο αυτοί που δεν μπορούν. Και αυτοί οι οποίοι ασκώντας αυτό το δικαίωμά τους καταφέρνουν να ζήσουν με ένα ή δυο σπίτια και όχι με τρία ή περισσότερα.
Αυτό πιστεύουμε, όπως λένε και οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι, αυτή η ρύθμιση που κάναμε προχθές ίσως μειώσει τον αριθμό. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία γιατί το Υπουργείο Παιδείας θα δέχεται τις αιτήσεις και θα σας ενημερώνω κάθε μέρα.
Οι μεταγραφές θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους φοιτητές τώρα, οι αποφάσεις θα βγούνε με άνεση. Όπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μεταγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν. Άρα θα έχουμε χρόνο και εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε.
Ντροπη ντροπη ντροπη!!!!!!!!!!! από τις 20 μερες διορίας που θα εδιναν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να ξεκαθαρισουν τις αιτησεις για τις μεταγραφες φτασαμε στο θα χαθει το εξαμηνο αντε στο τελος να δουμε θα γινουν οι μεταγραφες ή θα ακυρωθουν γιατι ο Ερμης ειναι αναδρομος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν δεν μπορούμε να πάμε εκεί που περάσαμε τι θα κάνουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σχέση έχουν οι σπουδές με το αν είμαι πολύτεκνος, δηλαδή εμείς που καθίσαμε και διαβάσαμε είμασταν χαζοί έπρεπε να βάλουμε την μάνα μας να κάνει δύο η τρία αδέλφια και να περάσουμε στην Αθήνα το ότι έχετε 3000 μόρια λιγότερα από εμάς προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν.
ΔιαγραφήΠροφανώ ούτε εσένα σε ενδιαφέρει αν δεν είχαν την δυνατότητα οι γονείς ως πολύτεκνοι να μας πάνε φροντιστήριο και ότι κάναμε το κάναμε μόνοι μας !
ΔιαγραφήΚαι εμείς που είμαστε πολύτεκνοι καθίσαμε και διαβάσαμε , όχι μόνο εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο στόχος δεν είναι να πάμε Αθήνα. Δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα. Και απ'ότι κατάλαβες δεν παίζουν ρόλο μόνο τα μόρια ούτε η οικογενειακή κατάσταση του καθενός αλλά και άλλα κριτήρια.