Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πως γίνεται η επιλογή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών: Κοινωνικά Κριτήρια, Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι.

Μετά την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ανακοίνωση των βάσεων, τέλη Αυγούστου, δεν υπάρχει διαδικασία αλλαγής σχολής ή τμήματος εισαγωγής από πόλη σε πόλη, δηλαδή δεν υπάρχει διαδικασία μετεγγραφής (υπήρξε φέτος μόνο για τους υποψήφιους του 2012 για κοινωνικούς λόγους λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα). Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι, που θα εισαχθούν σε σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή άλλης Σχολής θα είναι υποχρεωμένοι να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σ' αυτή εκτός αν ανακοινωθεί κάτι άλλο, όπως προέκυψε φέτος.

Οι διατάξεις νόμου ορίζουν ότι όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων ή πληρούν κοινωνικά κριτήρια, εισάγονται σε επί πλέον αριθμό θέσεων, με βάση τις επιλογές των ίδιων των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Ο υποψήφιος επιλέγει την ειδική περίπτωση, στην οποία τυχόν ανήκει και προσκομίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο σχολείο του για να χαρακτηριστεί ως ειδική περίπτωση: α) πολυτέκνων ή β) τριτέκνων ή γ) κοινωνικών κριτηρίων (έχει δοθεί παράταση έως 28 Ιουνίου 2013).

Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε υποψήφιος των παραπάνω περιπτώσεων κρίνεται για επιλογή, σε κάθε σχολή ή τμήμα, µε βάση το σύνολο των µορίων, κατά φθίνουσα σειρά µορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο Μηχανογραφικό Δελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιος της γενικής σειράς (για το σύνολο των θέσεων). Εάν δεν εισάγεται στη σχολή ή το τµήµα, που έχει δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις του, κρίνεται, για επιλογή, για τις ειδικές θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος, ως υποψήφιος µιάς από τις ειδικές περιπτώσεις. Εάν και πάλι δεν εισάγεται ούτε µε το ειδικό ποσοστό στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα, η ίδια διαδικασία επιλογής συνεχίζεται για τις επόμενες προτιμήσεις του, έως την εισαγωγή του, πρώτα µε τη γενική σειρά και σε περίπτωση µη εισαγωγής του µε τη σειρά αυτή, εξετάζεται για τις ειδικές θέσεις, ως ειδική περίπτωση πολυτέκνου, ή τριτέκνου ή των κοινωνικών κριτηρίων, που έχει δηλώσει ότι ανήκει και πάντα σύµφωνα µε το σύνολο των µορίων του κ.ο.κ.

Παράδειγµα ειδικής περίπτωσης υποψηφίου ΓΕΛ (ή ΕΠΑΛ οµάδας Β): έστω ότι ένας υποψήφιος µέλος πολύτεκνης οικογένειας έχει συγκεντρώσει σύνολο µορίων 18.000 και θέλει να σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη µε πρώτη προτίµηση την Νοµική Σχολή. Αν στο τµήµα Νοµικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισαχθείς µε την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 17.950 µόρια, τότε ο συγκεκριµένος υποψήφιος εισάγεται στο Τµήµα αυτό µε την γενική σειρά και δεν εξετάζεται περαιτέρω η υποψηφιότητά του στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων. Εάν, όµως, ο τελευταίος εισαχθείς στο Τµήµα αυτό µε την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 18.300 µόρια, τότε ο παραπάνω υποψήφιος δεν εισάγεται µε τη γενική σειρά και η υποψηφιότητά του θα εξετασθεί στο τμήμα αυτό για τις πρόσθετες θέσεις της ειδικής περίπτωσης υποψηφίων προερχομένων από πολύτεκνες οικογένειες. Εάν στην ειδική αυτή περίπτωση, ο τελευταίος εισαχθείς έχει συγκεντρώσει 17.990 µόρια, τότε ο εν λόγω υποψήφιος εισάγεται στην Νομική Θεσσαλονίκης. Αν όµως, ο τελευταίος εισαχθείς της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων έχει συγκεντρώσει 18.100 µόρια τότε, ο εν λόγω υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στην Νομική Θεσσαλονίκης, και η υποψηφιότητά του εξετάζεται για το επόμενο Τμήμα προτίμησής του. Η πιο πάνω περιγραφείσα διαδικασία, γενική σειρά – ειδική κατηγορία κ.ο.κ., επαναλαμβάνεται για όλες τις Σχολές ή Τµήµατα που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, κατά σειρά προτίµησής τους µέχρι να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά µέσω της γενικής σειράς ή της ειδικής περίπτωσης ή µέχρι εξαντλήσεως των δηλώσεών του.

Δηλαδή οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών διεκδικούν ΚΑΙ τις θέσεις της Γενικής Σειρά ΚΑΙ τις αντίστοιχες θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

πηγή: Καλοδήμος Δημήτρης, Υπεύθυνος ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Λαμίας - επιμέλεια: panelladikes24

11 σχόλια:

  1. Να ρωτήσω κατι μόνο πέρσι ήταν δύσκολες οι οικονομικες συνθήκες και φέτος δεν είναι ? Για ποιο λίγο να μην ισχύσουν και φέτος οι μετεγγραφές κάθε μέρα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι άνεργοι και παιδιά που δεν μπορουν να πάνε σε άλλη πόλη να μείνουν τι θα πρέπει να κάνουν ; Να αφήσουν τα όνειρα τους η να πιέσουν τους γονείς τους που κάθε μέρα παλεύουν για να επιβιώσουν ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνησω.!!! Δηλαδη γιατι να μην ισχυουν οι μετεγγραφες κανονικα? Οπως βλεπουμε τα πραγματα αντι να καλυτερευουν..χειροτερευουν.. Εν παση περιπτωση!!!! Ελπιζουμε για το καλυτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην περίπτωση που ανήκει στην κατηγορία των Τριτέκνων και έχει πιάσει 17.000 μόρια και διεκδικεί στην ειδική κατηγορία των Τριτέκνων μία θέση στην Αρχιτεκτονική Αθηνών.
    Εάν ο πρώτος τρίτεκνος που διεκδικεί μία θέση είμαι εγώ με 17.000 μόρια και ο επόμενος έχει λιγότερα μόρια από εμένα, περνάω στην Αρχιτεκτονική Αθηνών ???.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε το παράδειγμα που περιέχεται στην ανάρτηση.

      Ο υποψήφιος εξετάζεται πρώτα για τη γενική σειρά και έπειτα γι΄ αυτή της ειδικής κατηγορίας. Αυτό γίνεται για όλες τις επιλογές του υποψηφίου στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

      Ως προς το παράδειγμα που αναφέρατε, προφανώς ο υποψήφιος με τα περισσότερα μόρια θα εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Αθηνών.

      Διαγραφή
  4. Στην περίπτωση που ανήκει στην κατηγορία των Τριτέκνων και έχει πιάσει 17.000 μόρια και διεκδικεί στην ειδική κατηγορία των Τριτέκνων μία θέση στην Αρχιτεκτονική Αθηνών.
    Εάν ο πρώτος τρίτεκνος που διεκδικεί μία θέση είμαι εγώ με 17.000 μόρια και ο επόμενος έχει λιγότερα μόρια από εμένα, περνάω στην Αρχιτεκτονική Αθηνών ???. Απάντηση στο info@datacare.gr
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω μητερα με αναπυρια ανω τον 67τις εκατο αλλα εχω μονο ενα αδερφο σε αυτην τιν περιπτωσει ειμαι μεσα στις ειδικες κατιγοριες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ΄΄Συχνές ερωτήσεις για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις΄΄ καθώς και την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (Πανελλαδικές 2013) για την υπαγωγή υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

      http://panelladikes24.blogspot.gr/2013/04/blog-post_17.html

      Διαγραφή
  6. Είμαστε Τρίτεκνοι και τα δύο παιδιά μας είναι φοιτητές στην Αθήνα.
    Το τρίτο μας παιδί πέρασε στην Αρχιτεκτονική Πάτρας.
    Μπορούμε να κάνουμε μετεγγραφή στην Αθήνα με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος??
    Απάντηση στο info@datacare.gr
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο!!!Θα ηθέλα να κάνω μία ερώτηση γιατί με απασχολή εδώ και μέρες!!!Η κοπέλα μου έδωσε φέτος πανελλήνιες!!!!Μου είπε οτί δήλωσε πρώτα την σχολή τις Κοζάνης και κάποιες άλλες μετά και τελευταία την σχολή τις Καβάλας!!!Η κοπέλα είναι από την Κομοτηνή και έδωσε με την κατηγορία των τριτέκνων!!!
    Το ερώτημα μου είναι:
    Η σχολή τις Κοζάνης έχει 8711 μόρια και τις Καβάλας 8807!!!Πώς γίνεται από την στιγμή που δήλωσε πρώτα τις Κοζάνης να πέρασε στις Καβάλας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας!!θα ήθελα να μου ξεκαθαρίσετε κάτι.η αδερφή μου σπουδάζει εκτός πόλης και εγώ δίνω φέτος πανελλήνιες.ανήκωσε ειδική κατηγορία?υπάρχει περίπτωση όπου και να περάσω να έρθω με μετεγγραφή στην πόλη μου?σας παρακαλώ πολύ απαντήστε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι τσιγγανοι ανηκουν στην μειονοτητα κ μπωρης ν παρεις μορια απο αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή