Το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας έχει την έδρα του στη Λάρισα και ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε με το υπ' αριθμ. 82 Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 72/10-3-2000.
Πρόκειται για το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών και έχει στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ραγδαίως εξελισσόμενου πεδίου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σκοπός: Το Τμήμα έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης της βιοχημείας και της βιοτεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς που αφορούν τον χημισμό των ζωντανών συστημάτων, το μεταβολισμό των συστατικών και τροφών των ζωντανών οργανισμών, το μεταβολισμό της ενέργειας, την ανάλυση των συστατικών των ζωντανών συστημάτων, την τεχνολογία του ανασυνδυαζόμενου DNA ήτοι της ενσωμάτωσης γονιδίων ενός οργανισμού στο γονιδίωμα ενός άλλου.
Διάρκεια και Περιεχόμενο Σπουδών: Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα και διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής. Τα περισσότερα μαθήματα περιλαμβάνουν εργαστηριακές ή φροντιστηριακές ασκήσεις, η παρακολούθηση των οποίων είναι υποχρεωτική. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο. Για την απόκτηση πτυχίου ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 4 έτη φοίτησης, να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε 43 μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πειραματικής διπλωματικής εργασίας και να έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση δίμηνης τουλάχιστον διάρκειας σε κάποιον επαγγελματικό φορέα. Επιπλέον, το συγκεκριμένο τμήμα προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές σε δύο αντικείμενα: α) Βιοτεχνολογία - Ποιότητα διατροφής & περιβάλλοντος και β) Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας - Μοριακή Γενετική - Διαγνωστικοί Δείκτες.
Πληροφορίες για τους υποψήφιους
Το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας περιλαμβάνεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο με τον Κωδικό 284 στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο για όσους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄). Η βάση του τμήματος για το 2012 (γενική σειρά) ήταν 16559 μόρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου