Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αναβαθμολόγηση γραπτών

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων είναι η αναβαθμολόγηση τους. Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α΄ και β΄ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2011 που είχαν αναβαθμολογηθεί 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Τι γίνεται όμως για να υπάρξει αναβαθμολόγηση;
1. Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γρα­πτών δοκιμίων κάθε μαθήματος, η επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών κάθε γραπτού δοκιμίου. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0 - 100, ο τελικός γραπτός βαθμός στην κλίμακα (1-20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσμα­τος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10).
2. Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α΄ και β΄ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0 - 100, τότε καλύπτονται από την Επι­τροπή του Βαθμολογικού Κέντρου οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίδεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμο­λογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής) διορθώ­νει το γραπτό δοκίμιο και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαί­σιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης.
3. Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου στην περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι ο μέσος όρος των δύο μεγαλύτερων βαθμών από τους τρεις που έδωσαν και οι τρεις βαθμολογητές.