Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγές στη Στρατιωτική Θητεία - 12μηνη για όλους τους κλάδους (Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς) - Ποιοι θα κάνουν μειωμένη θητεία - Αύξηση του προσωπικού με 2.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ - Μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές























Σάρκα και οστά παίρνει το ολιστικό σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας για ανανέωση και αύξηση του έμψυχου δυναμικού του Στρατού, αφού η εξισορρόπηση της θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ΄ ΕΣΣΟ του προσεχούς Mαΐου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα «όπλα» θα είναι δηλαδή ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, όπου έως τώρα ήταν 9μηνη.

ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ. Φαίνεται όμως ότι έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Ο στόχος του υπουργείου και των επιτελών είναι διπλός. Εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν και να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Κι αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους. Από την άλλη στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Έβρο αλλά και στα νησιά.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές με στόχο την εξισορρόπηση της θητείας σε όλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή 12 μήνες θητεία παντού σε Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς) είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας - τόσο ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής που γνωρίζει σε βάθος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ τις ελλείψεις προσωπικού στο Στράτευμα και είχε εργαστεί για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση - σε συνεργασία με την κυβέρνηση έκριναν ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν βιαστικά στην αναγκαία εξισορρόπηση της θητείας σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για όλους, λόγω και του κορωνοϊού, και συνακόλουθα και για τους νέους.

Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Πεποίθηση του Υπουργείου Άμυνας είναι ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα αρχίσει να επιλύεται καθώς πλέον αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι αποσπασματικά, μόνο με αύξηση της θητείας. Σημειώνεται ότι ήδη τρέχουν οι διαδικασίες της προκήρυξης πρόσληψης 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ) Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Με αυτές τις κινήσεις το στράτευμα θα ανανεωθεί και ηλικιακά καθώς σήμερα ο μέσος ηλικίας των έμπειρων επαγγελματιών οπλιτών υπολογίζεται στα 40 και πλέον έτη.

Όλη η ενημέρωση για τις Στρατιωτικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.

Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών με αύξηση 13% κάθε χρόνο. «Με τόσο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα να προχωρούν θα ήταν μεγάλη αβλεψία μας να μη μεριμνήσουμε για την αύξηση των μονίμων στελεχών. Παίρνουμε τα Rafale. Είναι δυνατόν να μην έχουμε νέους ίκαρους για να τα πετάξουν;» τονίζει με νόημα ανώτατη πηγή του ΥΕΘΑ.

ΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ. Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Αμυνας προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


16 σχόλια:

  1. 10% 2020 κανείς για στρατιωτικές η αστυφυλακων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ενδιαφέρομαι για στρατιωτικες αλλά δεν γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται με το 10%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν θα υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18

    https://panelladikes24.blogspot.com/2021/01/18_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως ξέρει κανείς αν θα πάρουν άλλους επιλαχόντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά οχι. Έχει τελειώσει η εξεταστική του Α εξαμήνου. Από όσο έχω παρατηρήσει από αλλες χρονιες μέχρι Δεκέμβριο παίρνουν.

      Διαγραφή
  5. Παρε τηλεφωνο και ρωτησε στη σμυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα αυξηθουν οι θέσεις της ΣΣΑΣ και αν ναι κατα ποσο αναμενεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πήγαινε φίλε καλύτερα αστυφύλακων. Οι στρατιωτικές είναι σκέτη τρελά Ελλάς το μεγαλείο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα παιδιά που είναι στη ΣΜΥ και ΣΜΥΑ θα βγούνε το Σαββατοκύριακο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή