Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Κεραμέως: H Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να καταστεί από λύση ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς

Νίκη Κεραμέως: Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, Εθνικό Πλαίσιο ...Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), τόνισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης (ETF) και πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Nicolas Schmit, των Υπουργών Παιδείας Γερμανίας Anja Karliczek και Κροατίας Blazenka Divjak, καθώς και του Εκτελεστικού Διευθυντή του CEDEFOP, κ. Jürgen Siebel.

Η Υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή συνεργασία και στον τομέα της ΕΕΚ.

Περαιτέρω, η κα Κεραμέως υπογράμμισε πως βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας σχέδιο νόμου για τη συνεκτική και ολιστική μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης

Οι βασικοί πυλώνες του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τους ανέπτυξε η Υπουργός, περιλαμβάνουν - ανάμεσα σε άλλους - και τους εξής:

- Κοινός Στρατηγικός Σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

- Ενίσχυση των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), για παράδειγμα όσον αφορά σε προγράμματα σπουδών, στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στην κατάρτιση των εκπαιδευτών.

- Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και Πειραματικών ΙΕΚ.

- Άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και της αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής για την ΕΕΚ και τη ΔΒΜ.

- Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Η Υπουργός τόνισε ότι με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση θα επιδιώξουμε να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως των νέων.

Η κα Κεραμέως δήλωσε: «Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Προτεραιότητά μας να καταστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση από λύση ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Αναμένουμε με προσμονή τις αυριανές ανακοινώσεις με τις νέες προτεραιότητες και συστάσεις στο πλαίσιο του νέου κύκλου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.»



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου