Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Έξι αλλαγές που αφορούν τα μόρια των υποψηφίων και τη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων - ΦΕΚ

ΠανελλήνιεςΔημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B΄ 2142/2020 η Υ.Α. Αριθμ. Φ.251/66335/Α5/1-6-2020 - Τροποποίηση της υπ’ αρ. Φ251/25089/Α5/20-2-2020 απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το “νέο” σύστημα του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του ν. 4610/2019(Α΄ 70) και με το άρθρο 165 του ν. 4635/2019 (Α΄167)» (ΦΕΚ Β΄ 643/2020).

Πιο συγκεκριμένα, δείτε όσα αναφέρονται στην τροποποιητική απόφαση (στις παρενθέσεις οι αλλαγές).

1. Στην περ. δ της παρ. 4 του άρθρου 7 διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο. (Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες). Σημείωση panelladikes24 - Το άρθρο αυτό αφορά τα κριτήρια σε περιπτώσεις ισοβαθμίας υποψήφιων ΓΕΛ. Δείτε εδώ αναλυτική ανάρτηση.

2. Η παρ. 5 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Τα γραπτά δοκίμια, πριν παραδοθούν στους βαθμολογητές για βαθμολόγηση, αναμειγνύονται τυχαία ενώπιον μελών της Επιτροπής, τοποθετούνται σε φακέλους ανά 30 (από 25) και παραδίδονται στους βαθμολογητές για βαθμολόγηση.». 

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής: «Η Επιτροπή του Β.Κ. μεριμνά για την κάλυψη με αδιαφανές χαρτί του βαθμού του πρώτου βαθμολογητή/ τριας, την τυχαία ανάμειξη των γραπτών και την τοποθέτηση τους σε φακέλους ανά 30 (από 25), τους οποίους παραδίδει σε δεύτερο βαθμολογητή/τρια που υποδεικνύεται από τον/την Πρόεδρο του Β.Κ.». 

4. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ., οι οποίοι δίδαξαν το οικείο μάθημα, για ένα τουλάχιστον έτος την τελευταία τριετία, εφόσον ορισθούν από τον/την Πρόεδρο του οικείου Β.Κ., υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση γραπτών, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη βαθμολόγηση, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των εξήντα (60) (από 50).».

5. Η παρ. 4 του άρθρου 27 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Με όμοια απόφαση ο πρόεδρος του Β.Κ. ορίζει τους αναγκαίους βαθμολογητές των γραπτών κάθε μαθήματος, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της οικείας ή όμορης Δ/νσης και κατά προτεραιότητα από αυτούς που έχουν διδάξει το οικείο μάθημα στην τελευταία τάξη του ΓΕΛ για ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ., οι οποίοι δίδαξαν το οικείο μάθημα, για ένα τουλάχιστον έτος την τελευταία τριετία (από κατά το τελευταίο έτος διδασκαλίας του), εφόσον ορισθούν από τον/την Πρόεδρο του οικείου Β.Κ., υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση γραπτών, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη βαθμολόγηση, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των εξήντα (60) (από 50).». 

6. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 30 αντικαθίσταται ως εξής: «Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών είτε για το παλαιό είτε για το νέο σύστημα, ως (ανα)βαθμολογητές μπορούν εναλλακτικά να ορίζονται εκπαιδευτικοί, κατά προτεραιότητα με διδακτική εμπειρία κατά την τελευταία τριετία (από διετία) στο αντίστοιχο πανελλαδικό μάθημα του άλλου συστήματος.».





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Ο υπολογισμός των μορίων θα αλλάξει και για αυτούς που θα κάνουν 10% ή θα παραμείνει ο ίδιος με συντελεστές βαρύτητας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή