Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. 

To panelladikes24 ενημερώνει όλους τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ 2020 σχετικά με την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις με όλες τις λεπτομέρειες.


1. Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιου, Γ΄ τάξης τριετούς εσπερινού και Δ΄ τάξης τετραετούς εσπερινού Γενικού Λυκείου οι οποίοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα υποβάλλουν στο Λύκειο φοίτησής τους σχετική Αίτηση - Δήλωση. Με την Αίτηση - Δήλωση ο/η ενδιαφερόμενος/η δηλώνει: 


α) Την Ομάδα Προσανατολισμού με τα τέσσερα (4) μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 Α του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 100 παρ. 5 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄). Οι μαθητές/τριες δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν 

β) Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί. 

γ) Τη συμμετοχή στην υγειονομική εξέταση και στις πρακτικές δοκιμασίες που απαιτούνται για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.). 

δ) Τη συμμετοχή στην εξέταση των 2 μουσικών μαθημάτων Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και Μουσική Αντίληψη και Γνώση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Φ.253/23170/Α5/2019 (ΦΕΚ 504 Β΄/2019) Υ.Α.. όπως κάθε φορά ισχύει. 

Η δήλωση των ανωτέρω στοιχείων είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Την ανωτέρω Αίτηση - Δήλωση υποβάλλουν και οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό που απέκτησαν τον απολυτήριο τίτλο τους. Για τη συμμετοχή τους σε νέα εξέταση η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται στο Γενικό Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή σε αυτό που είναι πλησιέστερο στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού. Η Αίτηση - Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

3. α) Αν πρόκειται για υποψήφιο/α τετραετούς εσπερινού Γενικού Λυκείου που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, τότε η Αίτηση - Δήλωση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά απόδειξης συνδρομής των προϋποθέσεων που ορίζονται από τις διατάξεις του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188-Α΄), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90-Α΄) και τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163-Α΄) και τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63-Α΄). 

β) Αν πρόκειται για υποψήφιο/α τριετούς εσπερινού Γενικού Λυκείου που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, τότε η Αίτηση - Δήλωση συνοδεύεται από βεβαίωση του εσπερινού ΓΕΛ αποφοίτησης και τα δικαιολογητικά απόδειξης συνδρομής των προϋποθέσεων που ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως αυτό είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 100 παρ. 4 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 165 παρ. 1 του Ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄) ή από τις διατάξεις του άρθρου 218 του ν.4610/2019(Α΄70), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν.4664/2020 (ΦΕΚ 32 Α΄). 

γ) Οι προϋποθέσεις των ανωτέρω περιπτώσεων α ή β πρέπει να πληρούνται και από τους μαθητές/τριες εσπερινών ΓΕΛ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΓΕΛ. Η σχετική βεβαίωση του εσπερινού ΓΕΛ αποφοίτησης προσκομίζεται κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου από τους μαθητές-υποψηφίους του τρέχοντος έτους, ενώ από τους παλαιούς αποφοίτους-υποψηφίους η σχετική βεβαίωση προσκομίζεται κατά την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης. 

4. Όσοι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης τριετούς Εσπερινού ΓΕΛ επιθυμούν κατά το έτος της αποφοίτησής τους να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ημερήσια ΓΕΛ το δηλώνουν στην ανωτέρω Αίτηση - Δήλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως αυτό είχε αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 100 παρ. 4 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 165 παρ. 1 του Ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄). 

5. Αν ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία βεβαίωση να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα απαιτείται επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα. 

6. Οι μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης ξένων σχολείων που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και οι μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) στο Ηράκλειο της Κρήτης μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις και οφείλουν να καταθέσουν το αντίγραφο του απολυτηρίου στο Λύκειο που υπέβαλαν την Αίτηση - Δήλωση το αργότερο έως την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/τρια δεν καταθέσει το απολυτήριο του εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο/η Διευθυντής/τρια του Λυκείου στο οποίο υποβλήθηκε η Αίτηση ενημερώνει την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘ ότι ο μαθητής/τρια δεν κατέθεσε απολυτήριο.

7. Υποψήφιοι/ες που υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. δεν μπορούν να υποβάλουν το ίδιο έτος Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ. Η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε προθεσμία που ανακοινώνεται από το ΥΠΑΙΘ, από τον ίδιο τον/την ενδιαφερόμενο/η ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του/της, εντός του μηνός Μαρτίου, του έτους που επιθυμεί τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Αίτηση - Δήλωση εκφράζει την αυθεντική βούληση του ενδιαφερόμενου/ης και δεν τροποποιείται.

Δείτε επίσης: 










Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από 30/3 έως 9/4 - Εγκύκλιοι

    https://panelladikes24.blogspot.com/2020/03/2020-303-94.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή