Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019 - Όλες οι περιπτώσεις για τους φοιτητές με αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές

Το panelladikes24 σας υπενθυμίζει ότι δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για τις Μετεγγραφές Φοιτητών 2019 και σας ενημερώνει για τις μετεγγραφές φοιτητών με αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και τις επιμέρους περιπτώσεις.

Γενικά, αίτηση για μετεγγραφή δύνανται να υποβάλουν τα αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου - φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος (2018), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των δωδεκάμισι χιλιάδων (12.500) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ του ατομικού εισοδήματος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των γονέων του.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α΄ (για φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 12.500 ευρώ) 

α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση για την παραμονή του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή/Τμήμα φοίτησής του και για την μη άσκηση της δυνατότητας αιτήσεως μετεγγραφής. 

β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση για την παραμονή του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή/Τμήμα φοίτησής του και για την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής. 

γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, ελλείψει αντιστοιχιών, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας. 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β΄ (για φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ) 

Μόνο σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς του διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Το οικονομικό κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος έως 5.000 ευρώ, καθορίστηκε με την υπ΄ αριθμ. 37818/Z1/05-03-2018 (ΦΕΚ Β΄ 862/12-3-2018) Υ.Α. Ειδικότερα, Εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές: 

α) μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού, σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: 
i. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, 
ii. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,  
iii. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. 
β) εναλλακτικά μπορούν να υποβάλουν αίτηση, σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση, που αφορά το εισόδημα έως 12.500 ευρώ κατά κεφαλήν. 

Ήτοι έχουν δύο δυνατότητες και μπορούν να επιλέξουν στο Πληροφοριακό Σύστημα των αιτήσεων είτε την Περίπτωση Α΄ είτε την Περίπτωση Β΄.


Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


4 σχόλια:

  1. Τι γινεται οταν υπαρχουν δίδυμα αδέρφια, ο ενας επαρχια ο αλλος Αθηνα, Οι γονεις μένουν Αθηνα και δεν εχεις τα κριτηρια που αναφέρονται στην περίπτωση Β?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν λέμε περιφερειακή ενότητα εννοούμε νομό;;. Εγώ σαν γονιός είμαι από Σέρρες είμαι διαφορετική περιφερειακή ενότητα από τη Θεσσαλονίκη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν 2 αδερφια από μια τετραμελή οικογένεια περάσουν την ίδια χρονιά (όχι δίδυμα ) σε πόλη εκτός της Αθήνα (μόνιμη κατοικία) και το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 5.000€ έρχονται και τα δύο παιδιά στην Αθήνα αν φυσικά υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την περιπτωση μοριοδοτουμενης μεταγραφης εχω 4 μορια μπορω ομως και να κανω με αδερφο προπτυχιακο φοιτητη που εχω πιο πολλες πιθανοτητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή