Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι 10% (χωρίς νέα εξέταση) έτους 2019 - Λεπτομέρειες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. 

Το panelladikes24 μετά από πολλές ερωτήσεις αναγνωστών σχετικά με το θέμα των υποψηφίων για το 10% των θέσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση  σας ενημερώνει για τα εξής:

- Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δικαιούνται να είναι μόνο όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κατά τα έτη 2017 και 2018. 

- Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση - Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.

- Οι υποψήφιοι/ες ΓΕΛ έτους 2017 θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με 5 επιστημονικά πεδία. 

- Οι υποψήφιοι ΓΕΛ έτους 2018 θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με 4 επιστημονικά πεδία.

- Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού τότε απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να ακολουθήσουν όσα θα ορίζονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις. Το panelldikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

- Όσοι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αν είχαν συμμετάσχει). 

- Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποψήφιοι/ες συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων. 

- Διευκρινίζεται ότι για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με τη νέα διαδικασία απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε την ισχύουσα διάταξη για το 10%, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 13 του Νόμου 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του 10%

α) ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση με ποσοστά 60% - 40% (για το 1ο έτος και το 2ο έτος αντίστοιχα), 

β) ασκείται μόνο από όσους έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ

γ) δεν αφορά τους υποψηφίους που με τις εξετάσεις τους διεκδίκησαν θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων (πχ. επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποψήφιοι ΕΠΑΛ για τα Πανεπιστήμια κτλ.).




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


9 σχόλια:

  1. Μήπως γνωρίζει κάποιος μέχρι πόσα χρόνια μετά μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το 10% ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε προσεκτικά παραπάνω. Ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση.

      Διαγραφή
    2. Το διάβασα αλλά μου φαίνεται περίεργο, γιατί ένας φίλος μου είχε δώσει το 2011 και έκανε πέρσι 10% και πέρασε σε άλλη σχολή!

      Διαγραφή
  2. Αν κάποιος εκανε το 2018 χρήση του 10% ,μπορεί να υποβάλλει για δευτερη φορα μηχανογραφικο με 10%?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάγκες άμα φύγει κάποιος από σώμα ασφαλείας για να πας σε άλλο πληρώνεις πρόστιμο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ακριβώς σίγουρη, μην σε πάρω στο λαιμό μου, αλλά νομίζω πληρώνεις κάποιο ποσό για να φύγεις από την σχολή, το οποίο είναι ανάλογο με το χρονικό διάστημα που είσαι μέσα στην σχολή! Αν φύγεις πριν την ορκωμοσία δεν πληρώνεις! Όσο πιο σύντομα φύγεις τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόστιμο! Τώρα δεν γνωρίζω αν πληρώνεις και γιατι πηγαίνεις σε κάποιο άλλο σώμα! Αυτά με κάθε επιφύλαξη.

      Διαγραφή
    2. Τιποτα δεν πληρώνεις με 10% οσο και να κατσεις.
      Τώρα άμα παραιτηθείς στον πρωτο χρονο δεν πληρωνεις εκτως και αν βαλεις το 2αρι.

      Διαγραφή
  4. Μια ερωτηση εγω εδωσα το 17 πανελληνιες απο θετικη και σκεφτομαι τωρα με το 10% για παιδαγωγικα μπορω? (*τοτε δεν ηταν σε ολα τα πεδια και επρεπε να παρεις μαθημα επιπλεον για να πας εκει, εγω δεν ειχα παρει) μπορω τωρα ομως??

    ΑπάντησηΔιαγραφή