Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Ανακοινώνεται η εξεταστέα ύλη - Πότε θα ψηφιστεί το νέο σύστημα

Σχετική εικόναΣύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η ύλη των πανελλαδικών της επόμενης χρονιάς, οπότε και θα ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η παρουσίαση του οποίου προγραμματίζεται να γίνει αργότερα, τέλος του μήνα, ίσως και αρχές Μαρτίου.

Συνδεθείτε με τη σελίδα του panelladikes24 στο facebook για να μη χάνετε καμία εξέλιξη

«Η εξεταστέα ύλη είναι ο πυρήνας της προετοιμασίας των μαθητών, γι’ αυτό θα ανακοινωθεί νωρίτερα από το νέο σύστημα πρόσβασης, το οποίο έχει τη μορφή σχεδίου νόμου και θα περάσει από τη Βουλή λίγες εβδομάδες αργότερα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης δεν συνοδεύεται από αλλαγές στη διδακτέα και ακόμη περισσότερο στην εξεταστέα ύλη, συμπεριλαμβανομένου του νεοεισερχόμενου μαθήματος της Κοινωνιολογίας που θα αντικαταστήσει το μάθημα των Λατινικών. «Η ύλη για το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ούτε πρόχειρες λύσεις» επισημαίνεται κατηγορηματικά προκειμένου να μειωθεί το βάρος της αναμονής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, αυτές τις ημέρες θα γίνει η τελική συζήτηση και επιλογή της ύλης στο συγκεκριμένο μάθημα καθώς έχουν τεθεί δύο προτάσεις για το περιεχόμενο, αμφότερες συνδεόμενες με ύλη γνωστή και οικεία. Άλλωστε, δεν πρόκειται για καινούργιο μάθημα. Διδάσκεται και στη Β’ («Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών») και στη Γ’ Λυκείου.

Κατά τα άλλα, ακόμα υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο ο συνυπολογισμός του βαθμού του απολυτηρίου στον τελικό βαθμό πρόσβασης να προσλάβει μεταβατικό χαρακτήρα και μόνο για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος. Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση, αν και εφόσον αποφασιστεί, αφού η προβλεπόμενη ποσόστωση δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής βαθμολογίας. Πάντως, αν και έχει τεθεί εδώ και καιρό στο τραπέζι της συζήτησης, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του νέου συστήματος:

● Οι μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου τον Ιούλιο θα κληθούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό με το οποίο θα ζητούνται 10 προτιμήσεις τμημάτων. Σε όσα τμήματα η ζήτηση αποδειχτεί υψηλότερη σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις, η πρόσβαση θα επιτευχθεί μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ισχύει σήμερα. Σε όσα τμήματα η ζήτηση είναι χαμηλότερη από τις θέσεις που διαθέτουν τα ιδρύματα, η πρόσβαση θα γίνει με τον βαθμό απολυτηρίου. Σημειώνεται ότι όσοι δεν υποβάλουν δήλωση τον Ιούλιο θα χάσουν το δικαίωμα εισαγωγής στα ΑΕΙ για το τρέχον έτος.

Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μηχανογραφικού, οι μαθητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) και ποια όχι. Τα μεν πρώτα θα είναι τα λεγόμενα «πράσινα» τμήματα, ενώ τα υπόλοιπα «κόκκινα».

● Θεσπίζεται το εθνικό απολυτήριο. Για την απόκτησή του θα διεξάγονται περιφερειακές εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ θα συνυπολογίζεται και η επίδοση του μαθητή στις τάξεις του Λυκείου. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα λαμβάνεται υπόψη σε χαμηλή ποσόστωση (10%) κατά τον υπολογισμό του τελικού βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ.

● Αντικαθίσταται το μάθημα των Λατινικών από την Κοινωνιολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Αννα Ανδριτσάκη

Δείτε επίσης:








Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


4 σχόλια:

  1. Υπουργός Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Την άλλη εβδομάδα η πρόταση του ΙΕΠ για την εξεταστέα ύλη

    https://panelladikes24.blogspot.com/2019/02/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέντευξη Γαβρόγλου - Μίλησε για νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Δεν ανέφερε πάλι πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος

    https://panelladikes24.blogspot.com/2019/02/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι την Παρασκευή η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

    Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για κάθε εξέλιξη.

    https://panelladikes24.blogspot.com/2019/02/2020_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα μετράει ο βαθμός απολυτηρίου στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    https://panelladikes24.blogspot.com/2019/02/blog-post_0.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή