Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Έως τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 - Σημαντικές παρατηρήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 - Σημαντικές παρατηρήσειςΟ αριθμός των εισακτέων ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται εντός του μηνός Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.

Σημαντικά στοιχεία για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων

- Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την ένταξη στα Μηχανογραφικά Δελτία ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2018 των 26 τμημάτων του αναμένουμε πώς θα διαμορφωθεί ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα αυτά σε σχέση με τα καταργούμενα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πιέζουν κάθε χρόνο για δραστική μείωση του αριθμού εισακτέων καθώς θεωρούν ότι δε μπορούν να δεχτούν πολλούς φοιτητές λόγω υποχρηματοδότησης, έλλειψη υποδομών, ανεπάρκεια προσωπικού κτλ.

- Το ΥΠΠΕΘ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναμένεται να κάνει δεκτές τις θέσεις των ΑΕΙ και λογικά θα διατηρήσει τις θέσεις των εισακτέων σε υψηλά επίπεδα σε κάθε τμήμα.

- Μια σημαντική παράμετρος του αριθμού των εισακτέων είναι και οι μετεγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών δε μπορεί να ξεπερνά το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα υπερβαίνεται αν συνυπολογιστεί ότι γίνονται δεκτές και μετεγγραφές λόγω ισοψηφιών στα μόρια, κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές, επιπλέον μετεγγραφές κτλ. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχονται τα τμήματα των αστικών κέντρων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

- Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι Στρατιωτικές Σχολές, οι Σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) αφού ο αριθμός εισακτέων στις σχολές αυτές καθορίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία.

- Ο αριθμός εισακτέων αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης των βάσεων κάθε χρονιά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

- Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου στο 70% των αποφοίτων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. (με μεγάλη διαφορά) παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα Μηχανογραφικά Δελτία 2018.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


5 σχόλια:

  1. Τι ισχύει φέτος με το 10% ; Πότε γίνονται οι αιτήσεις για απόφοιτους που έδωσαν πέρυσι εξετάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πανεις αίτηση για το 10%.
      Μονο μηχανογραφικο μετα τις πανελλήνιες.

      Διαγραφή
  2. Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018 - Σημαντική ενημέρωση για τις Αιτήσεις - Δηλώσεις, υποψήφιους ΤΕΦΑΑ, Μηχανογραφικά Δελτία και υποψήφιους χωρίς νέα εξέταση (10%)

    https://panelladikes24.blogspot.gr/2018/02/2018_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

    https://panelladikes24.blogspot.gr/2018/03/2018-2019_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή