Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Την επόμενη χρονιά θα γίνει τελικά η εισαγωγή για τους υποψηφίους έτους 2017 των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές και τις ΑΕΝ, οι οποίοι θα κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης λόγω σεισμών

Αποτέλεσμα εικόνας για νόμος με τη ρύθμιση για εισαγωγή των υποψηφίων έτους 2017 των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών με ειδικό ποσοστό και στις Στρατιωτικές σχολές, τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας και τις σχολές ΑΕΝ Πλοιάρχων - ΜηχανικώνΣτο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προβλέπεται για τους υποψηφίους των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017 ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

Με το ν. 4485/2017 προβλέφθηκε για τους υποψηφίους αυτούς των σεισμόπληκτων περιοχών ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για εισαγωγή τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. (Έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση)

Με το ν. 4494/2017 τροποποιήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να προβλέπεται επιπλέον ποσοστό και για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές κλπ. Σχολές. (Δεν έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση)

Όμως, όταν ψηφίστηκε η τροποποίηση (Νοέμβρης 2017) είχαν ήδη εκδοθεί οι πίνακες εισακτέων και είχε αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αναμορφωθούν εκ των υστέρων οι πίνακες

Επιπλέον, για να εφαρμοστεί η διάταξη για τις σχολές αυτές και να καθοριστεί το ειδικό ποσοστό, η κατηγοριοποίηση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και ο τρόπος επιλογής τους απαιτείται κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών κι όχι μόνο του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Οπότε, η διάταξη διορθώνεται για να μπορεί να τύχει εφαρμογής μεταθέτοντας τα αποτελέσματά της στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι υποψήφιοι αυτοί θα διεκδικήσουν το επιπλέον ποσοστό χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, του σχολικού έτους 2016-2017. Θα υποβληθούν βεβαίως στις προκαταρκτικές εξετάσεις (αθλητικές, υγειονομικές, ψυχοτεχνικές δοκιμασίες), στις οποίες πρέπει να κρίνονται ικανοί το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Δείτε παρακάτω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

1. Τι ρυθμίζει η παράγραφος 4 του άρθρου 74 του ν. 4485/2017

4. Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για τους μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση - δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017 προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους, κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται:
α) το ειδικό ποσοστό,
β) η κατηγοριοποίηση των ανωτέρω υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και ο τρόπος επιλογής τους.

2. Δείτε τι αναφέρει το άρθρο 36 του ν. 4494/2017

Στην παρ. 4 του άρθρου 74 του ν. 4485/2017 να προστεθεί: « των στρατιωτικών σχολών, των σχολών των σωμάτων ασφαλείας και των σχολών ΑΕΝ Πλοιάρχων - Μηχανικών.»

3. Προτεινόμενη ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

1. α) Στην αρχή της παρ. 4 του άρθρου 74 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του ν. 4494/2017 (Α΄ 165) πριν τη λέξη «Ειδικά» προστίθεται το στοιχείο «α)», μετά τη λέξη «Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» διαγράφονται οι λέξεις « των στρατιωτικών σχολών, των σχολών των σωμάτων ασφαλείας και των σχολών ΑΕΝ Πλοιάρχων - Μηχανικών» και τα στοιχεία «α)» και «β)» αντικαθίστανται με τα στοιχεία «αα)» και «ββ)» αντίστοιχα.

β) Στο τέλος της παρ. 4 προστίθεται περίπτ. β΄ που έχει ως εξής: 

«β. Για τους μαθητές της περίπτ. α΄ και για την εισαγωγή τους, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 και επιπλέον του ποσοστού που προβλέπεται στην παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193). Η επιλογή γίνεται χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, του σχολικού έτους 2016-2017.»

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται τα θέματα των υποπεριπτ. αα΄ και ββ΄ της περίπτ. α΄ για την εισαγωγή στις Σχολές της παρούσας περίπτωσης».



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου