Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Μέχρι τις 15/3 θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαικό έτος 2017-2018 - Σημαντικές παρατηρήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαικό έτος 2017-2018Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από το ΥΠΠΕΘ.

Σημαντικές παρατηρήσεις

- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πιέζουν για δραστική μείωση του αριθμού εισακτέων καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να δεχτούν πολλούς φοιτητές λόγω υποχρηματοδότησης, έλλειψη υποδομών, ανεπάρκεια προσωπικού κτλ.

- Το ΥΠΠΕΘ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναμένεται να κάνει δεκτές τις θέσεις των ΑΕΙ και λογικά θα διατηρήσει τις θέσεις των εισακτέων σε υψηλά επίπεδα σε κάθε τμήμα.


- Μια σημαντική παράμετρος του αριθμού των εισακτέων είναι και οι μετεγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών δε μπορεί να ξεπερνά το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα υπερβαίνεται αν συνυπολογιστεί ότι γίνονται δεκτές και μετεγγραφές λόγω ισοψηφιών στα μόρια, κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές κτλ. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχονται τα τμήματα των αστικών κέντρων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

- Είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο (αλλά πιθανό) αν τελικά το ΥΠΠΕΘ εφαρμόσει μια λύση για λιγότερες θέσεις στα κεντρικά ΑΕΙ και αύξηση στα περιφερειακά χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται σημαντική διαφορά στο αριθμό εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η ένταξη τμημάτων (κυρίως από την περιφέρεια) στα φετινά Μηχανογραφικά Δελτία που θα απορροφήσουν ένα σεβαστό αριθμό εισακτέων.

- Σε ένα σενάριο όπως το παραπάνω, θα αντιμετωπιστεί (σε κάποιο βαθμό) η υπερσυγκέντρωση φοιτητών στα μεγάλα αστικά κέντρα και ταυτόχρονα η διαρροή φοιτητικού δυναμικού από τα περιφερειακά τμήματα. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι μειωμένος και ο αριθμός που θα προκύψει από τους μετεγγραφόμενους φοιτητές της επόμενης χρονιάς βάσει του 15% του ισχύοντα νόμου που περιγράψαμε παραπάνω.

- Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου στο 70% των αποφοίτων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. (με μεγάλη διαφορά) παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το panelladikes24 το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα Μηχανογραφικά Δελτία 2017.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


5 σχόλια:

  1. δεν καταλαβα αυτο που επισημενεται για τον μειωμενο αριθμο μετεγγραφων της επομενης χρονιας! μπορει καποιος να μου το εξηγησει? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τελικά υπάρξει μείωση των εισακτέων σε ένα τμήμα τότε 15% του αριθμού αυτού που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο μπορούν να μετεγγραφούν θα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

      Διαγραφή
  2. εφοσον ομως θα ενισχυσουν τα τμηματα στην περιφερεια σε αντιθεση με τα αντιστοιχα στα αστικα κεντρα της αθηνας και της θεσσαλονικης τοτε λογικα δεν θα ειναι και περισσοτερα τα ατομα που θα ζητησουν μετεγγραφη προς αυτες τις πολεις; Αφου ουτως η αλλως το προβλημα βρισκεται ακριβως εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα δεν εχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές του 2016-2017.....
    Χάνουμε και δεύτερο εξάμηνο εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αριθμός εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/03/2017-2018_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή