Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟΟι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια ανάρτηση.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου που θα ορίζει τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017.

1. Πρώτα οι ενδοσχολικές: Αν και ο Μάιος εθεωρείτο τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μεταθέτει για πρώτη χρονιά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγκειται στη θεωρία περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους πρώτα να λαμβάνουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

2. Πανελλαδικές τον Ιούνιο: Ο προγραμματισμός των υποψηφίων στις Πανελλήνιες ανατρέπεται φέτος, καθώς οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθεί (επίσημα) η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

3. Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2013 και βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να «κερδίσουν» οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

4. Επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις: Μετάθεση των επαναληπτικών ενδοσχολικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου τον Ιούνιο αντί του Σεπτέμβρη. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι βάσει εκπαιδευτικής εμπειρίας οι μαθητές δεν έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι στις εξετάσεις μετά το πέρας του καλοκαιριού. Η εν λόγω ρύθμιση βέβαια θα δίνει και καλύτερη εικόνα για τον αριθμό μαθητών της επόμενης χρονιάς σε κάθε τάξη, καθώς ήδη από τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα των μετεξεταστέων. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

5. Τρεις περίοδοι εξετάσεων: Φέτος για πρώτη χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές τόσο της Γ’ Γυμνασίου όσο και της Γ’ Λυκείου σε τρεις εξεταστικές περιόδους (σ.σ. με δύο επαναληπτικές) για να λάβουν το απολυτήριό τους. Ειδικότερα, για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, οι εξεταστικές περίοδοι μοιράζονται σε Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβρη για να λάβουν το απολυτήριό τους. Σημειώνεται ότι για το Γυμνάσιο προβλέπεται και εντατική ενισχυτική διδασκαλία πριν τις εξετάσεις του Ιουλίου. Για την Γ’ Λυκείου οι εξεταστικές περίοδοι χωρίζονται σε Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβρη.

6. Κατηγορία 10%: Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψηφίους να διατηρήσουν τον βαθμό τους από τη συμμετοχή στις πανελλήνιες και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στη κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Μέχρι πρότινος, η ρύθμιση ήταν μεταβατική και διάρκειας ενός έτους. Πάντως, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση επί του νομοσχεδίου σημειώνει ότι πρόκειται για ρύθμιση που αποκλίνει από την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

7. Κατηγορία 5%: Για την κατηγορία του 5% για υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις, αν και έχουν υπάρξει μεταβολές στις παθήσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας ορίζει για φέτος να ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται τόσο στην προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούργια με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι οικογένειες και να μην προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία. Η νέα λίστα με τις προσθήκες αλλά και τις αφαιρέσεις θα ισχύσει κανονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

8. Μηχανογραφικό δελτίο: Διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνεται μέσω του νέου Μηχανογραφικού. Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι υποψήφιοι του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου που αφορούν Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, Πληροφορική και Οικονομικά. Πατήστε εδώ για να δείτε το Μηχανογραφικό Δελτίο 2017 και όλες τις αλλαγές που έχουν εφαρμογή για τους φετινούς υποψήφιους

9. ΕΠΑΛ: Για πρώτη χρονιά θεσμοθετείται η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σε Πανεπιστήμια με ποσοστό 1%. Μέχρι πρότινος, οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση, ενώ σε μία σειρά σχολών όπως Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, η πρόσβαση θα είναι ανοικτή ασχέτως της ειδικότητας που έχουν ακολουθήσει οι υποψήφιοι. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου